Leta i den här bloggen

fredag 16 juli 2010

6 goda skäl att göra yoga

Tränar kroppen:
Ett välkomponerat yogaprogram går igenom hela kroppen, tränar styrka och flexibilitet, samt stretchar ut muskler du aldrig kommer åt annars. Kontinuerlig yogaträning ger förbättrad kroppskännedom och en god kroppshållning.

Andningen:
De flesta människor andas fel, oftast alldeles för ytligt, och använder inte mer än 25% av lungornas fulla kapacitet. Detta skapar i sin tur spänningar i nacke och axlar. I yogan lär vi oss att andas komplett, hela vägen ner, och utnyttja lungorna maximalt. Syreupptagningen ökar och stresshormonerna sänks, vilket i sin tur leder till att blodtrycket sänks. Korrekt andning leder också till en bättre kroppshållning. Det är svårt att andas fullt ut och samtidigt sitta/stå som en hopsjunken hösäck…

Stresshantering:
Yoga hjälper oss att minska såväl fysisk som psykisk stress. Asanas (de fysiska rörelserna) stretchar ut musklerna och lossar spänningar. Pranayama (den medvetna och lugna andningen) sänker stresshormonerna, framför allt stresshormonet kortisol.

Håller oss friskare:
Immunförsvaret förbättras med yoga. Yoga sänker stresshormonet kortisol, som har en negativ inverkan på kroppens immunförsvar. Djupandningen rengör dessutom lymfsystemet, vilket är nödvändigt för ett starkt immunförsvar. Med bättre balans och flexiblare muskler är det också mindre risk att vi skadar oss.

Bättre sömn:
Vi har lättare att somna och får dessutom en bättre sömn med hjälp av yoga. En utstretchad och avslappnad kropp har lättare för att komma till ro på kvällen. Dessutom ger oss yogan energi tillbaka. Under ett yogapass är det vanligt att man går in i så kallad alpharytm, ett slags mera meditativt tillstånd, där kroppen får chansen att återhämta sig snarare än att den tröttas ut. Avslappningen i slutet av yogapasset ger också en behaglig mikrovila, vilket gör att vi med regelbunden yoga faktiskt klarar oss på mindre sömn än vi skulle gjort annars.

Kontrollerar vikten:
Det finns andra aktiviteter som bränner betydligt fler kalorier än ett vanligt yogapass. Dock finns power yoga och hot yoga som goda alternativ när det gäller hög förbränning. Den stora vinsten viktmässigt gör vi dock genom att vi sänker stressnivåerna. Stresshormonet kortisol har nämligen också en starkt negativ effekt på vikten. Höga nivåer leder framför allt till bukfetma. Med regelbunden yoga lär vi oss lugn och kontroll, något som vi sedan lätt tar med oss ut till andra situationer i vårt vardagsliv. Det blir ofta enklare att ta itu med saker som till exempel att kontrollera vikten. Inte sällan leder yoga dessutom till att vi tänker mera på vad vi äter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar