Leta i den här bloggen

torsdag 15 juli 2010

Blåbär - varför då?

Blåbär räknas till den så kallade ”supermaten”, det vill säga mat som har en starkt hälsofrämjande och reparerande effekt, och är något av det absolut nyttigaste vi kan äta. Varför? För det innehåller få kalorier, men mängder med c- och e-vitamin, fibrer och fytonutrienter eller fytokemikalier (mikronäringsämnen med stor betydelse för kroppens immunförsvar).

Blåbär är bra för hjärta, hjärna, hud och urinvägar, samt motverkar cancer. Hur då?

Blåbär är ett av de födoämnen som bäst skyddar mot fria syreradikaler, syre som förlorat en elektron och i sin strävan att ersätta denna attackerar kroppens byggstenar, vilket kan leda till cancer och andra sjukdomar och även bidrar till åldringsprocessen.

Hjärtat: Fytokemikalier i blåbäret förhindrar att det farliga LDL-kolesterolet lagras i våra kärl och leder till högt blodtryck och proppar. De hjälper även till att förhindra att blodplättarna klumpar ihop sig. Blodkärlen slappnar av och blodtrycket sänks. Blåbärets anti-inflammatoriska effekt hjälper också till att hämma sjukdomsprocesser. Antocyaniner (de mycket kraftfulla antioxidanter som ger blåbäret dess blåvioletta färg) i samarbete med c-vitamin stärker kärlen genom att bilda friskt och starkt kollagen (viktigt för kärl och hud).

Hjärnan: Antocyaniner i blåbäret skyddar hjärncellerna mot fria radikaler och gör att kommunikationen mellan hjärncellerna förbättras. Forskning tyder även på att fytokemikalier bidrar till att nya hjärnceller bildas och att skador på hjärnan kan läkas, vilket man tidigare trott var omöjligt.

Huden: Antocyaninerna i blåbäret tillsammans med vitamin c förstärker kroppens kollagenproduktion. När vi åldras blir kollagenet alltmindre elastiskt och detta är en av orsakerna till at huden blir mindre spänstig och får rynkor. Många hudvårdsprodukter marknadsförs med att de har ett högt kollageninnehåll, men effekten är tveksam eftersom kollagenmolekylerna är för stora föra att tränga ner djupt i huden. Bättre att äta blåbär alltså!

Urinvägarna: Precis som tranbär motverkar blåbär att en av våra vanligaste bakterier, som infekterar urinvägarna, får fäste.

Cancer: Fytokemikalierna ellagsyra och quercitin har visat sig kunna motverka cancer i tjocktarm, livmoderhals och prostata. Det är möjligt att dessa även har en positiv effekt på andra cancerformer.

Blåbär är dessutom bra för synen och för tarmfunktionen.

Källa: Supermat – vägen till ett friskare liv, Helena Nyblom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar