Leta i den här bloggen

onsdag 10 april 2013

Det blir som du tänker - mental styrka och målbildsträning


Jag vill gärna göra det här inlägget direkt efter det om attraktionslagen eftersom det handlar om samma sak. Det finns de som fnyser åt attraktionslagen och kallar den flum och önsketänkande. Samma personer kan sedan hylla mental träning, så kallad målbildsträning som bland flera psykologie doktor Lars-Eric Uneståhl lär ut. Det läkare, psykologer och forskare säger, det accepterar vi och det som förmedlas från ”andra sidan” det tror de flesta av oss lite mindre på. Ändå kan budskapet i många fall vara detsamma. I just detta fall handlar det alltså om att det vi tänker mycket på och målar upp framför oss, det händer! Detta kan vi kalla att vi använder oss av vår mentala styrka.

Så vad är mental styrka? I sin bok ”Jo du kan!” ger Maria Pajkull och Lars-Eric Uneståhl följande definition:
• God självbild som ger tilltro till den egna förmågan
• Väl uppövad koncentrationsförmåga
• Känslomässig stabilitet
• Positiv attityd till tillvaron

Alla dessa faktorer kan vi lära oss och träna upp! De flesta hjärnforskare är överens om att vi människor bara utnyttjar en försvinnande liten del av den enorma mentala kapacitet vi utrustats med.

De inre bilderna vi har styr vårt beteende långt mera än vår medvetna vilja. Vårt undermedvetna präglar också uppfattningen vi har om oss själva och de resurser som vi tror oss ha. Vi tror på vår egen självbild. När det finns en konflikt mellan det vi vill och det vi förväntar oss ska hända, så vinner förväntan. Det vi förväntar oss att vi ska prestera, negativt eller positivt, blir alltså ofta också resultatet.

Vad vi bör lägga tankarna på är vad vi VILL ska hända. Vårt undermedvetna förstår inte ordet ”inte”, så börjar du tänka på vad du INTE vill ska hända, blir det alltså stor risk att just detta händer. Prova att INTE tänka på en grönprickig gris och se vad som händer. Ett annat exempel; min morbror, som är lantbrukare, var ute och körde traktor när det plötsligt blev något fel med traktorn som började skena iväg. Han jobbade förstås på att få stopp på den så fort som möjligt, och det borde inte varit så farligt för det absolut enda hindret som fanns i närheten av honom var en stolpe. Så självklart tänkte han att han INTE skulle köra in i den enda stolpen. Vad som sedan hände var att traktorn med full kraft brakade rakt in i stolpen och välte baklänges. Hans undermedvetna hade inte uppfattat ordet INTE, utan fokuserade bara på stolpen.

Men det är inte alltid så enkelt att byta känslor och undermedveten förväntan rakt av. Hur känner du själv inför den hurtiga uppmaningen ”Tänk positivt”? Detta uttryck har vid det här laget använts så mycket att många istället reagerar negativt när de hör det. (”Tack för tipset, det ska jag GENAST göra! Hej och tjohopp, nu blev jag positiv!”) Att ändra sina tankebanor är nämligen en successiv process.

Varje handling föregås av en tanke – en inre bild av vad vi ska göra. Tankar och bilder är viktiga redskap och vi kan aktivt träna oss, med hjälp av tankarna, på att få våra handlingar så som vi vill ha dem. Det blir en slags repetition inför verkligheten. Det viktiga är att ha klara mål, så att vi vet vad det är vi vill. Allra bäst fungerar denna programmering när vi är helt avslappnade. Lars-Eric Uneståhl kallar det för självhypnos.

Så hur gör man? Vill du träna på avslappning och målbildsträning, men tycker det verkar svårt på egen hand kan du beställa Uneståhls cd-skivor från t.ex. www.adlibris.com. Där finns ett stort sortiment för ca 148:- per skiva. Här får du introduktion och guidning.

Annars kan du jobba med det på egen hand och det är faktiskt inte jättekomplicerat. Sätt dig bekvämt i en skön stol och blunda. Se till att ingenting runt omkring dig stör. Koncentrera dig sedan på dina andetag och andas långsamt ner till magen. Långa andetag. Känn hur du slappnar av mer och mer i kroppen. Sedan börjar du tänka på det du önskar ska hända. Är det en prestation du ska utföra, så gå igenom steg för steg och se dig själv genomföra allting på det sätt som du önskar. Låt hela övningen få ta ca 15 minuter. Upprepa gärna dagligen för bästa resultat. Det undermedvetna tror benhårt på de starka bilder du har förmåga att mana fram i ditt inre och kan inte skilja på det som är verkligt och det som du målar upp i din fantasi.

Komplettera gärna med dagliga affirmationer. Affirmationer är positiva budskap som du ger till dig själv. Upprepa dem gärna många gånger varje dag. För detta behöver du inte försätta dig i ett avslappnat tillstånd, utan du kan göra det när som helst, men försök känna en positiv förväntan samtidigt som du gör dem. Tränar du till exempel för ett marathonlopp, så kan affirmationer vara: "Jag springer med lätthet. Jag är stark och uthållig."

Du kan även utnyttja alphastadiet, precis innan du somnar på kvällen, till att programmera dig själv. Alphastadiet är en fas där vi befinner oss mellan sömn och vakenhet och där vi är speciellt mottagliga. Formulera det du vill uppnå i en enkel mening, som du sedan upprepar inom dig själv som ett mantra innan du somnar.

När du väl har satt upp tydliga mål som du verkligen känner för, så ställer ditt psyke in sig på att sträva i riktning mot målen.

Källor:
Bl.a. ”Jo, du kan!” – Maria Pajkull & Lars-Eric Uneståhl