Leta i den här bloggen

lördag 18 maj 2019

Den hälsosamma indiska maten

Då är vi tillbaka på temat hälsosam mat. Nämligen indisk mat, som har en rad fördelar:
  • Lätt att laga vegetariskt
  • Ofta näringstät och kalorisnål
  • Billigt
  • Supergott
Dessutom är det enklare än man kanske tror. De indiska curryrätterna sköter sig ofta själva på spisen. Det handlar mest om att blanda ihop de olika kryddorna och att sedan låta dessa koka länge ihop med bönor eller linser, som ju ofta behöver en lång koktid. Fast koktiden kan kortas eftersom bönor och linser enkelt kan köpas färdigkokta på burk eller i förpackning. Jag brukar laga indiskt på söndagar. Då blir det ofta dessutom över till några matlådor, som vi har användning för längre fram i veckan.

Kryddorna, som ingår i det indiska köket, har hälsosamma, antioxidativa och antiinflammatoriska effekter. Dessutom samverkar de och stärker varandra och vissa av dem, som till exempel gurkmeja, behöver tillagas för att man ska ha nytta av dem. Det här att de ska stå och puttra på spisen en stund är alltså viktigt. Och underbara dofter sprider sig i köket.

Den bok jag oftast lagar från är "Indiska kokboken" av Ove Pihl. Men jag har under åren samlat på mig recept från alla möjliga hörn och inte minst hittar man bra indiska recept i många vegetariska kokböcker. Nedan följer ett av mina favoritrecept, vars ursprung jag faktiskt inte ens kommer ihåg. Det är i alla fall enkelt att göra och är helt lagom kryddat. En bra söndagscurry helt enkelt!

Vegetarisk, indisk daal
2 små gula lökar
1 zucchini
2 msk neutral olja
2 vitlöksklyftor
1 tsk kanel
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk ingefära
2 tsk curry
1 krm cayennepeppar
2 tsk paprikapulver
1 vegetarisk buljongtärning
2 dl torkade röda linser
2 dl vatten
400 ml (1 burk) kokosmjölk
1 burk (eller 400 g) hela tomater
70 g bladspenat eller mangold
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

  1. Hacka löken och skär zucchinin i 1 cm stora tärningar. Hetta upp oljan i en gryta och fräs lök, zucchini, pressade vitlöksklyftor, kanel, spiskummin, ingefära, curry, cayennepeppar och paprikapulver på medelhög värme i 5 minuter.
  2. Tillsätt 2 dl vatten, buljongtärning, torkade röda linser (som sköljts i vatten), kokosmjölk, hela tomater, salt och peppar i grytan och låt sjuda under lock i 15-20 minuter.
  3. Vänd ner spenat/mangold i grytan och sjud i ytterligare 5 minuter.
  4. Servera tillsammans med t.ex. jasmin- eller basmatiris och en klick yoghurt (om du inte är vegan).
Ät och njut!