Leta i den här bloggen

tisdag 4 juni 2019

Övning för levern

Hur ofta tänker du på din lever? Kanske inte så ofta? Här kommer en enkel övning som aktiverar lymfsystemet och hjälper levern att må bra och bättre kunna utföra sitt jobb.

Levern, kroppens största körtel, är placerad till höger i övre delen av bukhålan och hjälper oss att ta hand om skadliga ämnen. Andra av leverns funktioner är att lagra vitaminer och socker och att tillverka galla. Mindre bra för levern är alkohol, skräpmat, främst dåliga fetter och för mycket socker. Och precis som att resten av kroppen mår bra av att vi rör på oss, så gör levern också det.

Den här enkla övningen kommer från Anthony Williams, föreläsare och författare till bland annat Medial läkning: kostguiden. Men det är också en övning vi ofta gör i yogan (jag använder den framför allt ofta i mina klasser i avslappningsyoga), även om vi där kanske nöjer oss med att göra den en gång per sida. 
Ligg på rygg och böj upp ena benet mot bröstkorgen och håll kvar i 30 sekunder. Sträck ut benet i 30 sekunder. Byt till det andra benet och böj in det mot bröstkorgen under 30 sekunder. Sträck ut benet 30 sekunder. Upprepa tre gånger med varje ben.

Ett tips är att göra detta som en meditation. Istället för att titta på klockan och ta tiden, räknar du långsamt till 30 under varje moment. Därefter ligger du kvar i minst två minuter med händerna på magen, mot levern, andas lugnt och skickar kärleksfulla tankar till din lever. 

Ett bra sätt att avsluta dagen eller kanske bara för en paus. Att ligga ner en stund, göra mjuka, enkla rörelser och andas lugnt ger ny energi inte bara till levern utan till hela kroppen!


Källor bl.a. Anthony Williams - You Can Heal Your Life Summit, Hay House, maj 2019