Leta i den här bloggen

lördag 11 maj 2019

Så här får du bra minne

Foto: Jack Antal, Unsplash
Hur får man ett bra minne? Jag lyssnade på You Can Heal Your Life Summit (Hay House) och ramlade in på en intressant intervju med Jim Kwik, lärare, författare och föreläsare. Jim drabbades av inlärningssvårigheter efter att som liten trilla med huvudet före in i ett element och kallades ofta under sin uppväxt för "pojken med inlärningssvårigheterna". Men han lyckades träna upp sin hjärna och är idag, tvärtemot alla negativa prognoser, specialist på att memorera. Här kommer hans 10 gyllene regler:
  1. Hjärndieten - Följande livsmedel har visat sig ha en positiv effekt på hjärnan så ät mycket av: avokado, blåbär, broccoli, oliv- och kokosolja, ägg, gröna bladgrönsaker, vildlax, gurkmeja, valnötter och mörk choklad.
  2. Fysisk träning - Spring, gå, spela tennis, gympa, yoga, dansa, simma eller vad helst du gillar, men rör på dig. Vill vi lära oss något så gör vi detta allra bäst antingen under pågående träning eller direkt efteråt. Att röra på sig regelbundet ger en överlag mera fokuserad hjärna.
  3. Omega 3 - Får man inte i sig detta via maten (fet fisk t.ex.) så kan man ta det i form av tillskott.
  4. "Killing Ants" - ANT står för Automatic Negative Thoughts, det vill säga alla negativa tankar som vi dras med utan att ens reflektera över det. Bli medveten om dem och försök aktivt tänka i mera positiva banor istället.
  5. Ha ett positivt socialt nätverk - Med detta avses alltså människorna vi omger oss med och umgås med. De påverkar oss mera än vad vi kanske tänker på. Se till så att du har positiva människor omkring dig och inte för många energitjuvar.
  6. Ren miljö - Att vi omger oss med ren luft, dricker rent vatten och äter mat med så lite tillsatser som möjligt. Också att vi har det rent och hyfsat städat omkring oss, så flyter även tankarna klarare.
  7. Sömn - Jätteviktigt att sova tillräckligt. En utvilad hjärna fungerar bättre i alla avseenden. Prioritera därför sömnen.
  8. Skydda huvudet - Hjälmen på när vi cyklar och mössa på vintern som skydd mot kyla och blåst
  9. Lära sig nytt hela tiden - Ingenting är sämre för vårt intellekt än att stagnera och sluta lära oss nya saker. Satsa på att lära dig något nytt varje dag. Och läs böcker, en bok i veckan, vanlig läsning eller i form av ljudbok.
  10. Stresshantering - Hjärnan behöver vila och slappna av mellan varven. Satsa på mindfulness, meditation, yoga. Tystnad är jättebra för hjärnan!
Och sist men inte minst, knepet för att t.ex. memorera en lång inköpslista utantill eller lära sig namnet på 100 personer. Tänk dig att du placerar det du ska minnas längsmed en "bana". Denna bana kan vara din kropp som du går igenom bit för bit, eller så kan den vara din bostad rum för rum, eller vägen hem från jobbet. Vi kan ta kroppen som ett exempel och prova att lära oss hjärndieten:
  • Avokadon placerar vi högst på huvudet, i håret närmare bestämt. Föreställ dig hur du kletar in hela håret med avokado.
  • Blåbären trycker vi in i näsan så båda näsborrarna blir proppfulla och det till och med trillar ut blåbär. (Ju mer drastiska scenarier desto lättare att minnas.)
  • Broccolin stoppar vi i munnen och knaprar på så den fastnar ordentligt i tänderna, så när vi öppnar munnen ser vi broccoli överallt (precis så som man inte vill se ut).
  • Olivoljan och kokosoljan smörjer vi öronen och hörselgångarna med. En olja för varje sida och som kronan på verket så hänger vi en oliv som örhänge i den ena snibben och en kokosnöt i den andra.
  • Ägget trycker vi ner i halsen. Så det sitter där någonstans ordentligt fastkilat i svalget.
  • Den gröna bladgrönsakerna, som kan vara ruccola, spenat, mangold och liknande strör vi ut över våra axlar som om vi sytt ihop en slängkappa av många olika sorters småblad.
  • Sedan tar vi den vilda laxen (odlad lax innehåller oftast inte lika mycket Omega 3) och draperar den runt halsen som ett stort halsband.
  • Och gurkmejan lägger vi i lungorna som ett stort gult pulvrigt filter (usch!).
  • Valnöten lägger vi i naveln.
  • Till sist låter vi den mörka chokladen rinna ut ur ändtarmen (ja, det kommer vi nog aldrig att glömma...)
Och kom ihåg att hjärnan är plastisk, vilket innebär att den förändras hela tiden. Så det är bara att träna på! 


Källa: You Can Heal Your Life Summit, Hay House, intervju med Jim Kwik, Series One