Leta i den här bloggen

torsdag 14 januari 2016

Spaning - hälsotrender 2016

Så vad är det för hälsotrender som kommer det här året, vad är på gång? Jag lyssnade på podcasten Kropp och Själ och tänkte vidareförmedla mina favoriter bland deras spaningar plus kanske några till. Och allting hör förstås ihop. Precis som vanligt.

Träna lagom
Den stenhårda träningen har varit populär nu ett tag. Man ska springa extremt långt, träna extremt hårt, fullständigt ta ut sig, maxa. Ultramaraton, crossfit och Ironman och gärna flera träningspass om dagen. Men vi sliter ut oss och vi får skador. "We are born to walk" säger hjärtspecialisten Mårten Rosenqvist, inte "born to run". Han ser fler och fler fall av hjärtarytmier hos yngre personer, det vill säga att hjärtat kommer ur sin rytm och slår ojämnt, förmaksflimmer om det vill sig illa. Detta är något nytt och han tänker att det kan ha ett samband med extrem träning. Personer som får förmaksflimmer redan som unga löper sedan större risk att få t.ex. stroke när de blir lite äldre. Hjärtmuskeln behöver tränas, men inte till extrema nivåer. Man ska vara rädd om sitt hjärta. Själv tänker jag att även stress skulle kunna vara en anledning till ökade hjärtrytmsrubbningar hos yngre personer. Den upplevda stressen tycks bara öka i samhället. Samtidigt som extrem träning förstås är ytterligare ett sätt att stressa kroppen. Så fram med det gamla, ursvenska ordet lagom igen!

Nykterhet
Framför allt bland yngre personer sprider sig nykterhetstrenden. Man kan definitivt ha kul utan sprit och alkoholfria klubbar och dansställen blir alltmer populära. Dit går man och har kul och släpper loss utan att behöva besväras av onyktra typer. Och man dricker förstås bara vatten eller andra hälsodrycker. Förmodligen har denna trend ett samband med att vi tränar flitigt. Alkohol och träning passar ju som bekant inte så bra ihop. Man sabbar sina resultat. Och eftersom vi vill äta mer och mer "ren" mat blir det direkt kontraproduktivt att sedan gå och hälla i sig en massa sprit och vin. 
 
Vem behöver alkohol när det finns så här ljuvliga alkoholfria drinkar?

Träna för att må bra
Det här handlar om en attitydförändring. Vi vill ha långa, friska liv och känna att vi mår bra på alla nivåer, alltså ända in i själen. Vi tränar inte längre för att vara smala, muskulösa eller för att slå våra egna rekord och lägga upp resultaten och snygga bilder på Facebook och skryta vid fikabordet på jobbet. Ja, vore det inte härligt om det kunde bli så 2016...

Vara urkopplad
Detta är väl nästan min favorit. Ska vi äntligen börja fatta att vi inte orkar vara uppkopplade hela tiden och alltid ha stenkoll på allt och alla. Att aldrig får vila, ständigt vara tillgängliga. Denna trend börjar bland dem som känner att de har börjat få nog och inte hinner delta i sitt eget liv "på riktigt", oftast de som är föräldrar för så länge man är ung och barnlös har man ju oftast bara sig själv att tänka på och inga små familjemedlemmar vars liv också påverkas när föräldrarna bara hänger över sina skärmar hela tiden. Så nu kommer då trenden att stänga av över vissa perioder, låt säga halva helgen (eller kanske hela för den riktigt vågade!), eller kvällstid efter klockan 19 eller åtminstone stänga av över natten. Och att markera detta inför omvärlden. Att nu stänger jag av, återkom i morgon klockan åtta. Klarar man inte detta fast man vill får man alltså åka på logoutläger som jag skrev om i ett av mina senaste inlägg. Jag läste igår om ett tjejnätverk på Facebook där mängder med tjejer diskuterar saker, hjälper och stöttar varandra. Så bra, tänker man! Fast... "Det här är nätverket som aldrig sover. Du kan få 200 likes på ett inlägg mitt i natten." Gud, tänker jag, stackars tjejer. Stäng av och gå och lägg er istället så ni orkar med era dagar! Sedan kan ni stötta och hjälpa varandra på dagtid istället. Stressforskaren Aleksander Perski anser att vi sover alldeles för lite och att detta blir förödande i längden. Trötthet är vår nästa stora folksjukdom. Trötthet har dessutom ett samband med depression.


Äta allt i en skål
Ut med de jättestora tallrikarna som varit en trend så länge. Är du hälsomedveten äter du nu istället allt, från smoothies och mellanmål till frukost, lunch och middag i en snygg skål. Då blir portionerna nämligen mera lagom, så det är ju smart. (Dessutom tjänar porslinstillverkarna mera pengar när vi alla måste ut och inhandla en massa skålar.) En skål med lunchmat KAN man dessutom ha med sig i väskan om väskan är tillräckligt stor och med bra botten, om man täcker över innehållet väl och rör sig försiktigt. Det kommer säkert dessutom snart fina skålar i plast med lämpliga lock, något helt annat än de vanliga trista matlådorna. Just wait and see! Och till findukningen är det förstås finskålarna i porslin som ska fram med läckra japanska mönster eller blommor med inspiration från Provence...


Clean Food
Vi vill inte längre äta färdigmat med en massa onödigt salt och socker och smak- och konsistensgivare nu när vi istället lagar vår mat själva från RENA ingredienser och så färskt som möjligt. Alternativt köper vi den här så kallade rena maten ute på språng. Nya matställen förser oss med det här konceptet eftersom detta är vad vi hälsomedvetna vill ha. Gärna enkelt och okonstlat och definitivt alltid fräscht.
Ekologiska apelsiner = clean food

Så då summerar vi: Ät mat med "rena" ingredienser i en skål. Var alltid nykter, träna lagom och gör det för att må bra i både kropp och själ, stäng av din elektronik kvällar och helger och se till så du sover åtta timmar per natt. Låter väl hur bra som helst?

Källor bl.a. Kropp och själ, P1, www.wellandgood.com, Arbetarskydd