Leta i den här bloggen

måndag 28 september 2015

På föreläsning med Janesh Vaidya - att leva sitt liv till fullo

Jag brukar uppfatta mig själv som mest vata, men en hel del pitta dessutom. Vad är du? Eller vet du inte ens vad jag pratar om? 
Jag pratar om auyrveda och de tre doshorna, vata, pitta och kapha. Om detta har jag kunnat lite grand. Nu fick jag chansen att härom fredagskvällen få njuta av en lång, härlig föreläsning av Janesh Vaidya i Ljungby. 

Janesh är ayurvedapraktiker och föreläsare, tillika författare till åtskilliga böcker om ayurvedisk livsstil, mat och yoga. Vaidyas Ayurveda Village i Kerala i södra Indien tar varje år emot mängder med människor  för behandling och återställande hälsoprogram. Att han skulle dyka upp i min lilla (f.d.) hemort Ljungby kändes smått fantastiskt och anledningen till detta var Frida Karlsson, en av hans adepter som också härstammar därifrån. Så tack Frida!

Temat för föreläsningen var "The Four Levels of Health Development", men man kan också säga att det handlade om att leva sitt liv fullt ut. Och är det inte det vi alla borde? Som Janesh sa, det enda som vi säkert vet är att vi kommer att dö. Så passa på och lev!

Men - hur gör vi? Vi lyckliga svenskar som har "allt", men ändå är så sönderstressade och sjuka. Stress är numera ett normalt inslag i de flestas liv och sjukdomar och medicinering är för många en del av vardagen. Så vi accepterar och lever med detta, vi tar våra mediciner utan att reflektera istället för att söka efter roten till det onda. För ett symptom är ju en signal om att något är fel. 
Som ayrvedaspecialist berättar Janesh att han bara behöver fem sekunder för att läsa av en person och se vad som är fel. Det låter ju fascinerande! Så tittar han ut över publiken och berättar att han ser minst tio personer där som lider av allvarliga sömnstörningar. (Hurra - jag är inte en av dem! Men min kompis Monique skruvar lite besvärat på sig.) Och så ger han oss tre råd:
  • Hitta roten till problemet.
  • Använd maten som medicin.
  • Ayurveda innebär hopp.
Den ena av Janesh böcker har titeln "Maten är min medicin" och handlar om hur man anpassar sin kost efter sin personlighetstyp. Och om hur man med rätt mat renar sin kropp och håller sig frisk. Och ja, det känns onekligen som om ayurveda ger oss hopp. Jag inser mer och mer att jag verkligen är väldigt mycket vata, vilket bland annat innebär att jag behöver äta varm mat. Jag vet ju faktiskt redan detta. Fast jag så gärna vill leva på raw food, så funkar det inte så särskilt bra på mig. Jag blir ständigt hungrig, frusen och energilös på den kosten, trots att det skrivs bok efter bok om hur full av vitalitet man ska bli. Och det stämmer säkert för vissa. Precis som att LCHF-dieten är ett stensäkert sätt att gå ner i vikt. För vissa. Medan andra faktiskt behöver mycket kolhydrater. Så det här med olika personlighetstyper tilltalar mig. Dessutom tilltalas jag av ayrvedans vegetariska och "rena" inriktning och ja, jag har redan Janesh kokbok i mitt kök och kan rekommendera den.

För att återvända till de tre doshorna vata (luft, månen), pitta (eld, solen) och kapha (vatten, jorden) så kretsar ayurvedan alltså mycket kring dem och att vi tillhör en eller oftare en blandning av dem som är unik för varje person. Och varje ålder, årstid och tid på dygnet hör också till en av dessa doshor. Det handlar om att förstå sig själv och med doshornas hjälp blir det lätt enligt Janesh. "Läs boken (Auyrveda för ditt sinne), så kommer du att förstå" säger han. Jo, det ska jag verkligen göra, tänker jag.

Han ger sedan några exempel på vad våra balanser och obalanser kan innebära: Lite förenklat kan man säga att en obalanserad vata är orolig, ångestfylld och lätt känner sig värdelös, medan en balanserad vata istället blir artistisk och kreativ, underhållande och kan glädja andra. En obalanserad pitta blir en perfektionist med höga krav, stressad och överambitiös, medan en balanserad pitta istället uppvisar energi och entusiasm. En obalanserad kapha blir depressiv, nedstämd och har lätt för att älta saker, medan en balanserad kapha blir en omtänksam och lojal person.

Men vilka är då de där fyra bitarna av "health development"? Jo:
Fysisk, mental, sensuell och spirituell utveckling.

Det tar 21 dagar att forma en vana, det vet vi sedan tidigare. Och Janesh uppmanar oss att under 21 dagar sluta med följande:
  • Kaffe
  • Alkohol
  • Droger
  • Sötsaker
  • Processad/färdigmat
  • Stekt mat
Vad som blir kvar blir den "rena maten". Ät den, naturens egen medicin, varje dag till frukost, lunch och middag under 21 dagar och se vad som händer. När vi blir av med våra beroenden kan vi sedan få uppleva vårt verkliga jag, våra sinnen förstärks. 

Den fysiska utvecklingen
  • Ren mat
  • Fysisk aktivitet/träning 15-30 minuter per dag
  • Vila och sov. När man är utvilad har man bra energi och då blir det också en bra dag.

Den mentala utvecklingen

Vi har också en "mental" kropp. På samma sätt som mat är bränsle för vår fysiska kropp, så är tankarna bränsle för vår mentala kropp. Och tankarna kommer till oss via våra fem sinnen. Väljer du tankar som får dig att må bra eller tankar som får dig att må dåligt? Styr du dina tankar? Eller är det kanske tankarna som styr dig istället? Janesh uppmanar oss att träna på att säga nej till negativa tankar. Om vi märker att vi håller på och äter mat som är skämd och rutten, så spottar vi ut den. Vi vill inte svälja den och ha den i vårt system. På samma sätt bör vi göra med dåliga tankar. Spotta ut dem! Den mentala utvecklingen handlar om att skapa medvetenhet och om att fokusera på rätt saker. Som att styra våra tankar i positiva banor.


Den sensuella utvecklingen

När vi tränar upp våra sinnen kan vi använda dem fullt ut. När vi har rengjort kroppen under 21 dagar kommer vi att uppleva våra sinnen på ett bättre och klarare sätt. Janesh uppmanar oss att vara i nuet (mindfulness) och att vara passionerade i det vi gör, "ha sex" med det vi gör. Det handlar om tantra och att älska ögonblicket. Att vara fullt ut levande i nuvarande ögonblick med alla sinnen och att vara fullt ut levande varje dag ända tills vi dör. Att uppfylla våra drömmar, för om vi lever så, då kommer vi inte att ha tid till att gå och oroa oss eller känna oss deprimerade.

Han demonstrerar med en kopp te. Först "flirtar" han med teet, tittar på det och luktar. Sedan har han "förspel" och sticker näsan lite djupare ner, kanske även tungspetsen. Till sist dricker han teet och njuter av det. Det tar tid. Det är inte frågan om att slänga i sig teet på några sekunder utan om att avnjuta det till fullo.

Han menar att om vi lever så här, fullt engagerade i det vi gör, kommer vi att fylla våra liv med mening, vi kommer att slippa känna tomhet och behov av att samla på saker som vi inte egentligen behöver. Vi kommer att flyga!


Den spirituella utvecklingen

Vi tror lätt att vi ska lyssna på andras råd och att för att vara spirituella ska vi uppföra oss på ett visst sätt, klä oss på ett visst vis och hänga på oss diverse dekorationer så att alla kan se  hur "spirituella" vi är. Men vi bör komma ihåg att vi är vår egen guru. Vi bär sanningen inom oss. När vi håller kroppen ren från beroenden och dålig föda, då hittar vi lättare sanningen. Och om vi hjälper oss själva först, så har vi sedan bättre möjligheter att hjälpa andra.

Janesh nämner även andningen och dess betydelse. Om vi andas ordentligt, så kan vi också tänka bättre. Och vi bör sträva efter att tänka innan vi talar. 

Tänkvärt alltihop och mycket fascinerande. Vi satt som klistrade i närmare tre timmar.

Vid det  här laget har Janesh redan gjort klart sin föreläsningsturné i Sverige för den här gången. Men han brukar komma hit en gång om  året, så missa inte nästa gång! Och så länge, varför inte läsa böckerna:
  • Yoga är min terapi
  • Maten är min medicin
  • Ayurveda för ditt sinne
De två första böckerna hade jag redan, så jag passade så klart på att inhandla den tredje i samband med föreläsningen och just nu är detta mitt favoritprojekt, att lära mig mera om ayurveda.

Jag får min bok signerad.


Janesh och Monique.