Leta i den här bloggen

torsdag 17 september 2015

Earthing/grounding - att jorda sig

På engelska brukar man ibland under yogapassen säga "ground your feet". Men vad säger man på svenska? Grunda dina fötter? Rota dem? Jorda dem? Jag brukar ibland säga "hitta balansen i båda fötterna", fullt medveten om att det inte riktigt innebär samma sak. Å andra sidan, "grounding" när man har både en yogamatta och oftast ett golv mellan fötterna och marken, det blir inte heller riktigt "äkta grounding".

Så vad är "grounding"? Jo, det innebär att vara i direktkontakt med marken utomhus, till exempel gå barfota, och därmed suga upp jordens negativt laddade elektroner. Det kallas även "earthing". Det sägs att detta kan hjälpa mot allt från att dra ut tungmetaller och luftföroreningar till transfetter ur kroppen. Det kan även hjälpa mot inflammationer som ofta ligger bakom sjukdomstillstånd som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och autoimmuna sjukdomar. Att vi är alltför positivt laddade skulle alltså vara anledningen till alla dessa obalanser i våra kroppar. Aha... så tänk om jag har fel när jag tror att mitt eksem blir bättre i Spanien med hjälp av sol och saltvatten? Tänk om det i själva verket blir bättre för att jag går barfota på stranden och "earthar"! Utan att ens tänka på saken!

Nu finns det dessutom produkter för att underlätta "earthandet" för t.ex. storstadsmänniskor som har svårt att gå omkring barfota utomhus. Till exempel finns det speciella skor och armband, men även inomhusprodukter så man kan "eartha" inomhus också med hjälp av mattor (finns t.o.m. en yogamatta!) och filtar som kan kopplas in i elurtagen med speciella kontakter som på något sätt sedan suger upp jordens negativa elektroner utifrån och för in dem i huset. Det låter flummigt, men stämmer kanske. Man vet ju inte om man inte testar. Och jag som bor i villa, jag tänker förstås först och främst testa detta den naturliga vägen. Varför köpa dyra filtar som ska kopplas in i väggen när jag kan kliva omkring gratis ute i trädgården. Så om jag nu gör detta varje dag en stund, så kan vi sedan se vad resultatet blev. Skulle det visa sig ha riktigt positiva effekter kanske man till och med kan överväga att trotsa snö och kyla... möjligen. 
Lättare med "grounding" när det är varmt ute. Till exempel på en härlig strand.
"Grounding/earthing" rekommenderas även mot jetlag. Det första man bör göra när man har landat efter en lång flight är att ta av sig skorna och gå omkring barfota en stund. Då blir man nämligen snabbare jordad på den nya platsen och har lättare för att anpassa sig till dygnsrytmen där.

Så stämmer det eller inte? Titta gärna på denna lilla gulliga video:

https://www.youtube.com/watch?v=Z4F8mterVGE

eller läs mer här på svenska:
http://www.earthingpeople.se/sv/




Källor bl.a.: http://www.drnorthrup.com/7-habits-to-boost-your-emf-protection-from-cell-phone-radiation/
http://www.bioenergyproducts.co.uk
https://www.youtube.com/watch?v=Z4F8mterVGE
http://www.earthingpeople.se/sv/