Leta i den här bloggen

lördag 31 januari 2015

Mera mindfulness i vardagen




Tillhör du dem som gärna skulle vilja ha in lite mera mindfulness i din vardag, men som bara inte fattar HUR det skulle funka i ditt redan pressade schema? 

Se till att få en lugn morgon
En lugn start på dagen så du slipper stressa redan från början, vad sägs om det? Detta innebär kanske att du måste stiga upp lite tidigare än vanligt. Exakt hur mycket tidigare avgör bara du själv, men tillräckligt för att kunna äta frukost i lugn och ro, ha tid att känna att du andas lugnt, tid att tänka lite. Kanske hinner du meditera en stund eller göra lite enkel yoga. En lugn start sätter tonen för resten av dagen.

Gör en att-göra-lista
Detta kanske kan tyckas som motsatsen till mindfulness, men saken är den att om du listar ner det du behöver få gjort, så behöver du sedan inte gå och ha allting i ditt minne. Med jämna mellanrum konsulterar du sedan din lista så du ser att du håller dig på spåret. Men ägna dig åt en sak i taget däremellan.

Ta korta pauser
Har du ett stillasittande jobb, så res dig upp en gång i timmen och sträck på dig, ta några djupa andetag och notera hur det känns. Eller gå lite fram och tillbaka. Har du ett rörligt jobb, så sätt dig istället någon minut, andas lugnt och känn känslan av att sitta.

På lunchen - ät och promenera
När du äter, så ät! Med det menas att du tuggar din mat och känner efter hur den smakar, vare sig du äter ensam eller i sällskap. Men kasta inte i dig maten samtidigt som du sitter och jobbar eller på stående fot, eller ännu värre skippa lunchen helt. Du behöver pausen. Ta en promenad också om du hinner, även om det blir kort. Andas in lite frisk luft.

Lev inte på autopilot
Åtminstone inte hela tiden. Gör någonting nytt varje dag, även om det är litet. Läs en artikel du kanske inte skulle ha läst i vanliga fall eller prata med någon som du aldrig har pratat med förut, ta en ny väg hem från jobbet eller våga prova någon ny aktivitet. Något litet annorlunda så inte hela dagen är en enda stor rutinuppgift. 

Gör matlagning till något roligt
Börja testa nya saker. Det finns enkla recept att hämta hem på nätet. Även om du inte tycker om allting du provar, så vet du i alla fall sedan hur det smakar. Du vågar testa. Du vidgar dina vyer. Det är även nyttigt för barn att lära sig våga testa nya saker. 

Avsluta dagen på ett bra sätt
Innan du somnar, ägna några minuter åt att tänka igenom vad som varit bra under dagen. Vill du vara mer ambitiös så skriv ner på ett block som du har bredvid sängen. Vid slutet av veckan blir det uppmuntrande läsning och bevis på att det ändå finns en hel del bra mitt i vardagen.