Leta i den här bloggen

söndag 26 oktober 2014

Välja yogaform vid sjukdom och smärta


Fler och fler läkare tar till sig att yoga kan vara ett sätt att både lindra smärta och jobba med rehabilitering. Super! Och en del läkare kan även slussa sina patienter vidare till lämpliga yogaklasser. Men vad gör man om man blivit rekommenderad yoga och inte riktigt vet något om det? Och om inte läkaren heller riktigt vet? Och det verkar vara en hel djungel av olika sorters yogatyper när man börjar höra sig för? Vad ska man välja?

Bäst:
Medicinsk yoga är skapad i Sverige av Göran Boll, med kundaliniyoga som grund. Det är en lugn och terapeutisk yogaform, enkla yogaövninar (i vissa fall sittande på stol) och mycket andning och koncentration. Har du tur finns detta i anslutning till din vårdcentral eller din arbetsplats. En mjuk och bra variant att börja med för den som har smärta. Flera studier har gjorts och görs i Sverige på mediyogan och det finns program för många olika varianter av smärtproblematik och sjukdomar. 

Kundaliniyoga är en lugn yogaform med mycket andning, sång, mantran och meditation. Positionerna är ofta av det enklare slaget, så detta kan också vara en bra variant för den som har begränsad rörlighet. Mycket bra som stresshantering.

Både medicinsk yoga och kundaliniyoga är väldigt populära och vanliga varianter i Sverige och går därför lätt att hitta.

Restorative yoga (återhämtningsyoga) är ännu inte så vanligt i Sverige, men däremot i USA. Kanske att det sprider sig här också så småningom och har du turen att hitta en sådan klass någonstans, så kan det vara en underbar yogaform för smärtlindring och stresshantering. Man använder sig av filtar, kuddar, stolar, och bolster för att kunna slappna av i väldigt enkla liggande och sittande positioner som hålls under en längre stund. Klicka på länken om du vill se exempel på fler positioner: Restorative Yoga


Restorative yoga kan du även göra hemma, det är egentligen enkelt. Fördelen med att göra det i en klass är att det blir lättare att koppla bort allting annat, du blir guidad genom programmet och det blir en annan dynamik när man gör yoga i grupp.

Yin yoga kan fungera – det beror lite på hur det känns för just dig. Prata gärna med läraren innan om vilka positioner som ingår i programmet för att få en bild av om de passar dig. Yin yoga är en mycket lugn yogaform, där man håller positionerna länge, 3-5 minuter, för att få en djup stretch av muskler och vävnader.

Mjuka varianter av hatha yoga och vinyasayoga kan också fungera utmärkt vid sjukdom och smärta. Det beror helt på hur programmet är upplagt och hur du mår och vad du har för begränsningar. Prata med läraren innan eller be att få komma och titta eller kanske prova på.

Bor du i Helsingborgsområdet kan jag rekommendera min egen avslappningsyoga på Lisas Bodyguard på Örebrogatan 32. Det är ett enkelt hatha yoga-program med små grupper i lugnt tempo och med fokus på att varva ner och slappna av. 

Värst:
Ashtanga yoga är värstingen, mycket dynamisk och känd för att vara den yogaform som ger mest skador (vilket är ovanligt annars inom yogan). Ashtangan består av olika serier som alltid ser likadana ut. Högt tempo, många solhälsningar och inget utrymme för mjukare alternativ lämnas. “Så här gör man” är vad som gäller i ashtangan och detta är oftast inte vad den som har smärtproblematik behöver. Det kan dock funka för den som t.ex. lider av depression, men generellt gäller att man behöver ha en frisk kropp och gärna vara vältränad för att ge sig på ashtanga. Börja med annan yoga först!

Power yoga liknar ashtangan vad gäller dynamik, tempo och att det mycket bygger på långa solhälsningssekvenser. Skillnaden är att serierna inte är fasta, utan att det är upp till läraren hur programmet sätts ihop.

Bikram yoga utförs i 40 graders värme och är ett fast program med 26 positioner, många avancerade. Bikramyoga är även känt för sin lite militärsiska utlärningsstil.

Hot yoga är jämfört med Bikram yoga vad power yoga är jämfört med ashtanga, det vill säga man följer ingen fast serie som alltid utförs på samma sätt, utan det är upp till läraren att bygga programmet, vilket innebär att det kan gå att hitta enklare varianter.

Det positiva man kan säga om hot yoga och Bikram yoga är att man blir mjukare och smidigare i värmen och att risken för skador därmed minimeras. Dock handlar det om avancerade och ansträngande övningar i mycket hög temperatur.

Prata alltid med läraren om du känner dig osäker. Läraren färgar alltid yogapassen med sin personlighet. Och detta är också en viktig bit i yogan. Lycka till!