Leta i den här bloggen

lördag 11 oktober 2014

Vett och etikett i yogasalen

Hur beter man sig i yogasammanhang? Som total nybörjare kan det kännas osäkert när man närmar sig yogasalen för första gången. Och även för den mera erfarna yogin/yoginin kan det vara bra att ha i åtanke att det ligger i yogatraditionen att visa ödmjukhet både mot sig själv och sina medmänniskor.

Kom i tid

När yogaklassen börjar ska du befinna dig på din matta. Självklart kan det hända vem som helst att man någon gång blir försenad t.ex. på grund av trafiken eller ett brådskande telefonsamtal. Men sätt det inte i system att alltid komma inrusande i sista sekunden. Det blir en bättre start för hela gruppen om energin är lugn och samlad och alla är redo.

Skorna utanför

Lämna skorna utanför yogasalen.

Väskor och andra tillhörigheter

Väskor och andra personliga tillhörigheter som du tar med in i yogasalen placerar du längsmed väggarna och inte bredvid din matta. Detta för att läraren ska kunna röra sig runt i lokalen utan att behöva riskera att snubbla och trampa på dina saker.

Stäng av mobilen

Stäng av din mobil. Om den ändå skulle ringa (det händer oss alla någon gång...) be om ursäkt och gå och stäng av den genast för att minimera störningseffekten och även slippa riskera att den ringer igen.

Utrymme till alla

Bidra till att alla får tillräckligt med utrymme genom att t.ex. flytta din matta en aning om det behövs för att alla ska få plats. Ibland har läraren redan lagt ut mattor eller markerat var de ska ligga. Annars samverkar du med övriga i gruppen så att utrymmet utnyttjas på bästa sätt.

Respektera läraren och programmet

Även om du upptäcker en bit in i programmet att du inte tycker om läraren och hans/hennes sätt att lära ut, eller att du inte tycker om just den här typen av yoga eller just det här programmet - fortsätt ändå tiden ut och ta det som en erfarenhet. Nästa gång kan du välja något annat.

Om vissa positioner känns för svåra, gör en enklare variant. Ibland ger läraren detta som alternativ. Du kan även anpassa till en liknande position med samma syfte. Men stå inte och gör helt andra positioner bara för att du tycker detta känns roligare. När du är hemma kan du göra vilka positioner du vill och i vilken ordning du vill, men i yogasalen respekterar du hur läraren har satt ihop sekvensen. Det är därför du är där.


Toalettbesök

Försök hinna gå på toaletten innan, men om det är nödvändigt är det självklart okej att lämna salen för detta. Försök smyga iväg så ljudlöst och diskret som möjligt.

Hoppa inte över avslappningen

Savasana är en av de viktigaste positionerna och det övriga yogaprogammet förbereder för att vi ska kunna ligga ner och vara helt stilla i Pratyahara, vilket innebär att vi drar våra sinnen inåt. Detta är en viktig del av yogaprogrammet. I Savasana neutraliserar du även kroppen efter de övriga positionerna och tar emot effekten.

Om du behöver gå tidigt

Behöver du trots allt gå från klassen i förväg, så meddela läraren detta innan. Välj i så fall en plats nära utgången och försök göra din sorti så ljudlös som möjligt och alltid innan avslappningen börjar.

Namaste

I slutet av klassen kommer läraren (med största sannolikhet) att föra ihop sina handflator framför hjärtat och säga "Namaste" med en liten bugning. Detta betyder ungefär "det gudomliga i mig hälsar och bugar för det gudomliga i dig", det vill säga man visar respekt både mot sin nästa och mot sig själv. Då gör du likadant tillbaka.

Hoppas detta var till hjälp. Vi ses kanske i yogasalen!