Leta i den här bloggen

fredag 28 februari 2014

Vete - ohälsosamt?

Ja, rubriken kanske är provocerande. Vi uppmanas ofta att äta fullkornsprodukter och vem älskar inte pasta och bröd? Och jag menar inte att vi blir tjocka av att äta detta (även om det så klart är fullt möjligt vid överkonsumtion). Men mycket tyder på att vi har ett stort mörkertal över hur många människor som egentligen inte mår bra av vete och i vissa fall även korn och råg, de andra två sädesslagen som också innehåller gluten.

Glutenintolerans, celiaki, vet de flesta åtminstone på ett ungefär vad det är. Tarmluddet förstörs successivt, vilket i sin tur leder till andra funktionsstörningar, till exempel påverkar det näringsupptaget. Vanliga besvär är gaser, bullrande mage, diarréer, magsmärtor och i vissa fall även förstoppning. Näringsbristen kan sedan i sin tur leda till andra symptom. Man kan numera självtesta sig med tester som finns att köpa receptfritt på apoteken och det går även att vända sig till en vårdcentral och få en test utförd.

Men att man även kan ha en allergi mot gluten, eller bara vete, det hör vi inte så mycket om. Och att detta skulle kunna orsaka symptom, som till exempel eksem, har jag aldrig hört en läkare andas ett ljud om, trots att jag är en person som lidit av eksem i åratal och ofta besökt hudkliniker och hudspecialister. De nöjer sig med att skriva ut kortisonsalvor och ge mig broschyrer om hur jag ska leva resten av livet med mitt atopiska eksem.

Atopiskt eksem kallas alltså det som jag har, framför allt på händerna och framför allt vintertid. Att det är atopiskt innebär i stora drag att man inte kan säga exakt vad det beror på, utan att det bara är att stå ut och försöka lindra så gott man kan. Det blir värre av saker som att städa, diska, tvätta håret och laga mat, av torr inomhusluft och kall utomhusluft, en mängd olika saker helt enkelt.

Men jag har länge misstänkt att det även måste bero på något som kommer inifrån, något som jag äter. Jag har noterat att när jag någon gång har varit sjuk och inte ätit på några dagar, då försvinner eksemen. Det är som att den där irritationen i huden som jag annars alltid har, den bara ebbar ut. Därför har jag under lång tid provat med att utesluta en mängd olika saker i min diet och tro mig, det är ett detektivarbete. Vad jag så småningom kommit fram till är att min hud reagerar negativt på citrusfrukter, vilket är rätt så vanligt bland allergiker. Men det har inte räckt att utesluta citrusfrukterna, för jag har ändå eksem. Så det borde vara något annat också. Detektivarbetet har alltså fortsatt och jag har testat att utesluta det mesta som jag hört ska kunna framkalla allergier som t.ex. tomat, paprika, potatis, choklad, laktos, och inte minst, jag har testat att vara vegan. Vegandieten trodde jag mycket på, men upptäckte till min besvikelse att det varken gjorde till eller från om jag åt mejeriprodukter och ägg. Eksemet hade jag likaväl.

I början av det här året lyssnade jag sedan på en serie web-föredrag från amerikanska Hayhouse, som bland annat behandlade kosten. Och DÄR fick jag för första gången höra talas om att vete kan vara en stor bov i många människors liv, utan att vi vet om det. Många, många går omkring och har matsmältningsproblem utan att riktigt inse det. Och dålig matsmältning i sin tur leder ofta till inflammationer i kroppen, vilket kan yttra sig på olika sätt. Och här började jag tänka att det är ju just som en inflammation jag uppfattar mitt eksem. Huden blir röd och svullen och det bildas små blåsor. Därefter kommer klådan och sprickorna i allt det svullna och röda.

Så jag bestämde mig för att testa två veckor utan vete. Jag har ju ändå testat så mycket annat, så jag är van vid att anpassa mig. Fast vete är något av det svåraste, det måste medges. Vete finns i allt nästan, även sådant där man inte ens har tänkt på det, som i soja, i ströbröd, i müsli, couscous. För att inte tala om brödet och pastan då. Det gäller verkligen att lusläsa förpackningarna. Första veckan bakade jag majsbröd. Även de flesta majsbrödsrecepten innehåller vete kan jag intyga, förmodligen för att hålla ihop brödet. Jag hittade till slut ett utan vete i min kära gamla amerikanska kokbok ”The Bible of Southern Cooking” och förstod därefter varför de alltid äter majsbrödet nybakat till maten i USA. Det är nämligen endast då det är gott! Sedan blir det torrt, otroligt smuligt och både svårätet och smaklöst.

Men i alla fall, utan större förhoppningar så hände det otroliga; mina händer lugnade ner sig helt och varken kliade eller blev röda eller svullna. Jag vågade inte riktigt tro på det. Var det ett sammanträffande bara? Så efter de två provveckorna testade jag igen att äta som vanligt. Åhhhh, så gudomligt gott det var med bröd igen och ljuvligt, ljuvligt med pasta!!! Men redan efter två dagar med min vanliga kosthållning hade jag fått tillbaka mina ilsket kliande händer och röda svullnader och smärtsamma sprickor. Och jag tänkte att jag hade föredragit om det varit choklad som jag inte tålde. Det hade varit enklare. Men samtidigt så har jag sådana problem med det här handeksemet att jag faktiskt är beredd att leva efter i stort sett vilken diet som helst, bara jag slipper ha det. Redan efter fem dagar gav jag upp min vanliga diet och uteslöt på nytt alla glutenprodukter för säkerhets skull, alltså även korn och råg. Och – eksemet förbättrades drastiskt! Mina händer har inte varit så här friska på åratal, inte sedan jag bodde i Florida och de fick sina dagliga soldoser.

I efterhand har jag hittat mer information om att veteallergi/spannmålsallergi faktiskt är något som existerar! Och att eksem är ett av symptomen man kan få. Och här har jag gått ett halvt liv och inte haft en aning. Ingen har kunnat ens tipsa mig om det. Och då tänker jag så här, att om mitt eksem beror på vete/spannmål, då skulle även min sons eksem kunna göra det. Och om det ligger någonting alls i att vete är inflammatoriskt, då skulle kanske en reumatiker eller någon med psoriasis eller någon med jobbiga huvudvärksattacker också kunna testa vad som händer om vete utesluts ur kosten. Det är värt att prova! Man kan klara två veckor utan vete. 

Under mina vetefria veckor har jag även hittat bra alternativ. Det finns majspasta och risnudlar till exempel. Det finns en god sojavariant som heter Tamari och som inte innehåller vete. Man kan blanda sin egen müsli med torkad frukt, nötter och boveteflingor. Och jag har även lyckats få till ett hyfsat bröd, även om det blev platt:

Glutenfritt bröd
25 g jäst
2 ½ dl vatten
½ msk fiberHUSK (pulveriserat psylliumfröskal)
1 msk olivolja
½ tsk salt
2,5 dl rismjöl
2,5 dl krossade boveteflingor

Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet till fingerljumt 37 grader och häll degspadet över jästen och rör om. Tillsätt fiberHUSK, rör om och låt stå och svälla i ca 10 minuter. Blanda sedan ner olja och salt och mjölblandningen. Blanda om väl (går bra i matberedare men även med en rejäl träsked, man behöver alltså inte använda händerna). Pensla olivolja i en avlång form (ca 1 1/2 liter) och bröa med grovt majsmjöl eller sesamfrön. Tippa ut smeten i formen och jämna till. Täck formen med en bakduk och låt jäsa i 45 minuter (och den jäser inte jättemycket, det är stor skillnad mot vetemjöl). Grädda sedan i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter. Stjälp upp brödet och låt svalna under bakduk.


Det ser kanske inte mycket ut för världen, men det är faktiskt inte dumt alls. Sedan det här första försöket på bilden, så har jag även testat med solroskärnor i degen och det var gott. Andra varianter som jag tror kommer att fungera utmärkt är chiafrön, gojibär (för lite sötare bröd) eller klippta soltorkade tomater (för lite saltare bröd). Var inte rädd för att experimentera, det är roligt!

Ja, det ÄR bökigt att ge sig på sådana här dieter. Men samtidigt, när man kommer på vad problemet är och hur man ska äta för att må bättre, då är det värt det, tycker jag. Samtidigt kan det vara otroligt svårt att övertyga folk att man ska testa. Min mamma har till exempel haft mycket ledsmärtor av någon slags vandrande artros som flyttar runt i kroppen, och jag vet inte hur länge jag har föreslagit att hon bara skulle testa två veckor utan kött. Men NEJ, det har inte gått. Hur skulle det se ut? Pappa som är jägare och kommer hem med rådjur och vildsvin. Och deras stora umgänge, tänk när hon blir bortbjuden, vad värdinnan skulle bli besviken… Så okej, vi är alla olika, och det är inte någon idé att tjata på den som inte är redo. Men sedan jag, som redan utesluter kött ur min kost (vilket jag vill poängtera absolut inte är någon uppoffring, utan tvärtom) nu dessutom provat att klara mig utan vete, vilket är ungefär sju gånger besvärligare, DÅ har hon gett sig på att utesluta kött i två veckor. (Obs att hon fortfarande äter fisk.) Och har man sett – nu har hennes ledsmärtor förbättrats till ca 80% och hon klarar sig utan smärtstillande! Därmed inte sagt att detta funkar på alla, men man vet inte förrän man provat som sagt.

Ibland får man alltså testa sig fram. Och har man tur hittar man rätt till slut. Jag är övertygad om att vår mat påverkar oss betydligt mycket mera än vi tror. Och ju mer jag gräver i just det här med vete, ju mer hittar jag om att det faktiskt i många fall kan vara roten till det onda. Så tillhör du en av dem som inte riktigt vet varför du har så mycket magproblem, eksem eller huvudvärk – varför inte vara lite modig och testa?



Källor: bl.a.
www.hayhouse.com; ”Start the Ultimate New You Webinar”,
http://tranastyrka.se/vete-vad-som-pastas-och-vad-man-vet/

www.matnyttig.se/artiklar/17-matallergi/23-veteallergi-och-glutenintolerans