Leta i den här bloggen

torsdag 30 januari 2014

Avsluta giftiga relationer

Vi kanske inte alltid tänker så mycket på det, men människor som omger oss har en stor betydelse för hur vi mår, hur vi uppfattar oss själva och hur det går för oss i livet. Därför kan det löna sig att reflektera lite kring sina relationer. Finns där människor, som trycker ner dig, får dig att må sämre och som ökar stressen i ditt liv, så kallade giftiga relationer? Det kanske i så fall är dags att göra någonting åt det? Att omge sig med goda relationer är att ge sig själv bättre chanser att lyckas och trivas med sig själv. Men hur gör man egentligen för att göra sig av med en giftig relation?

Börja med att identifiera den giftiga relationen. Det handlar om människor som suger energin ur dig, som får dig på sämre humör. Det kan handla om någon som ständigt pratar illa om andra, eller som hela tiden bara pratar om och framhåller sig själv. Det kan också vara någon som ständigt kritiserar dig och försöker tala om för dig att du inte klarar av saker. Någon som alltid får dig att känna dig obekväm eller mindre värd. Detta är inte en person som du vill ha i din närhet!

Fundera över dig själv och vad du har som attraherar den här personen till dig. Har du god självkänsla eller beter du dig som ett offer? Har du en energi som drar till dig den här personen och personens beteende? Finns det något du kan göra för att stärka dig själv och sända ut en annan energi?

Släpp sedan relationen! Inse att den här personen med största sannolikhet själv har stora problem. Hur vi behandlar andra säger mycket om hur vi själva mår inombords. Med detta i åtanke, försök att avsluta eller ta en paus från relationen utan att anklaga den andre och ställa till med en stor scen. Var istället lugn och kom ihåg ditt eget värde. Om det är möjligt så försök att bara låta dem glida ut ur ditt liv genom att helt enkelt inte ge dem tid. Se till att träffas mindre och mindre helt enkelt, utan att det blir ett stort trauma.

Om det handlar om en närmare relation, som därför är svår att bara glida bort ifrån, krävs det ofta en ärlig diskussion, där du lugnt och sakligt förklarar att du behöver ett uppehåll i relationen och varför. Håll dig till ”jag-budskap” (jag känner, jag upplever, jag behöver etc.) istället för att anklaga den andra (du är sån och sån och så här gör du alltid…). Men var ärlig och stå på dig! Det handlar om din hälsa, din livskvalitet och ditt välmående. Du behöver inte känna dig skyldig.

Kom ihåg – när du slipper giftiga relationer i din vardag finns det mycket mera plats för POSITIVA relationer, sådana som stärker dig och bygger upp dig. Go for it!