Leta i den här bloggen

lördag 28 december 2013

Nyårslöften som håller


Det senaste är att man inte ska ge några nyårslöften. Och anledningen är att man ändå för det mesta inte håller dem. Den stora majoriteten av alla avlagda nyårslöften är redan körda i mars månad. Brutna, bortglömda...

Tråkigt, tycker jag. Klart vi ska ha nyårslöften! Men inte en massa, så det blir svårt att komma ihåg dem. Ett räcker. Ett enda ordentligt att jobba med. Lite utmaning måste vi ju ha!

Så steg 1: Tänk efter; vad vill du ska hända 2014? Ta en enda rejäl grej. Och nöj dig inte med VAD du vill ska hända, utan VARFÖR. Det är det som är det viktigaste. Det är ju meningslöst att göra något bara för sakens skull. Men någonstans har du en anledning till att du verkligen vill detta. Tänk ordentligt på den, för det är den som är din motivation.

Steg 2: Se till så detta löfte/mål inte glöms bort, så skriv ner det. Ha det uppskrivet på varje ny vecka i kalendern. Eller sätt en lapp på kylskåpet så du ser det varje dag. Vill du ha det lite hemligt och bara för dig själv, lägg en ledtråd på sängbordet, till exempel en sten, ett smycke eller något annat som direkt påminner dig om ditt löfte/mål varje morgon när du vaknar.

Steg 3: Ha en färdig och uttänkt plan för vad du ska göra när du känner för att ge upp. För det kommer du att göra. Det är därför de flesta nyårslöften inte håller hela vägen. Någonstans tröttnar vi och tänker att äsch, hur viktigt är detta egentligen? Eller så tänker vi att det ändå inte kommer att gå, så det är inte lönt att fortsätta. Eller att vi kan ta tag i det vid ett senare tillfälle. Men är vi beredda på denna svacka så blir det enklare. Känner du för att ge upp, så följ din smarta och redan uttänkta plan, så du kommer på bana igen. Ibland måste vi göra saker som vi inte vill för stunden, eftersom vi ju långsiktigt har ett viktigt mål. Så ta fram anledningen igen, ditt "varför" och följ planen som du tänkte ut redan på nyårsafton.

En del mål uppnår vi snabbt, ibland mycket snabbare än vi någonsin tänkt. Andra kanske till och med tar mer än ett år att uppfylla, men det är också okej. Jobba på stadigt bara, så når du fram. Se även till att fira längsmed vägen. Sätt upp delmål och belöna dig själv, så blir det roligare.

Låt 2014 bli året när det händer!