Leta i den här bloggen

onsdag 18 december 2013

Enkla må-bra-tips för julen

Nu blir det äntligen jul! Och kanske innebär det att du tänker äta mycket mer och röra dig mycket mindre än vanligt? Du kanske inte har tänkt göra yoga alls? För kanske är du den som aldrig gör yoga annars heller? Eller är du kanske den som just nu har jullov från din yoga?

Låt inte bli yogan är mitt råd! Och även om du aldrig gör yoga annars, så kan du göra det här. Yoga behöver inte vara långa, långa pass med krångliga positioner och sekvenser. Daglig yoga när vi har mycket annat för oss kan helt enkelt vara bara 5-10 minuter. Hinner du inget annat, så gör detta:

Kattens och barnets positioner


Detta är en grundläggande yogaövning som kombinerar mjuk ryggträning och stretch med andning. Det är en av de allra enklaste och dessutom allra, allra bästa yogaövningarna.


Ställ dig på knäna med handflatorna i mattan under skuldrorna. Andas in och svanka mjukt med ryggen samtidigt som du skjuter fram huvudet bak med rumpan.


Andas ut och skjut rygg som en katt. Rikta blicken in mot magen.

Upprepa några gånger.


Avsluta genom att dra dig bak över hälarna till barnets position. Känns det obekvämt så dela på knäna så de pekar snett ut åt sidorna. Sträck ut armar och rygg. Därefter kan du, om du vill, placera armarna längsmed kroppens sidor och vända dina handflator uppåt. Ligg kvar en liten stund och andas lugnt och avslappnat.

Upprepa några gånger om du har tid.

Har du problem med knäna och därför tycker det känns obekvämt, kan du antingen lägga en filt under knäna eller göra övningen sittande på en stol istället, där du omväxlande svankar lätt och öppnar bröstkorgen vid inandning och rundar ryggen vid utandning.

Ytterligare några tips för en bra jul:


Drick mycket vatten
Julmaten innehåller mycket salt och socker. Balansera med vatten.

Promenader
Glöm inte bort att man kan umgås och prata under en promenad precis lika bra som sittandes vid ett kaffebord. Dessutom blir vi mer kreativa under rörelse och kläcker bättre idéer. Och om ingen följer med; gå en sväng själv.

Egen tid
Kom även ihåg att ta lite tid bara för dig själv till att göra det som just du tycker är roligt och som känns viktigt för att du ska må bra och kunna ladda dina batterier. Var givmild i jul, även mot dig själv!