Leta i den här bloggen

onsdag 13 februari 2013

Yoga för dig – tidningen för oss som älskar yoga


Det finns mycket info om yoga på nätet och bland annat en del nättidningar, både svenska och utländska. Men ibland blir man (åtminstone jag!) trött på att sitta och läsa på en skärm och jag är så glad att vi som älskar yoga numera har en bra, svensk yogatidning i pappersformat också. En som man kan läsa i duggregnet på busshållplatsen, och som man kan läsa i badet och till och med ha liggande på passagerarsätet i bilen fem dagar i sträck, utan att någon bryter sig in i bilen och stjäler den (hade det funkat med iPaden?). Kort sagt, det kan vara skönt med en pappersgrej, som man kan knöla ner i väskan och som man vågar spilla kaffe på.

I Yoga för dig finns roliga yogareportage och intervjuer, man får tips på allt från mattor och andra yogaprylar till yogaresor och lärarutbildningar. Jag tycker tidningen på ett bra sätt dessutom fångar upp yogans själ (the yoga spirit), att yoga inte är en fysisk träningsform som andra, utan så oändligt mycket mer. Yoga är ett sätt att hitta sitt sanna jag, att skapa harmoni i sitt liv och förmodligen är det världens äldsta system för självutveckling. Yogan har många vägar och detta speglas.

I ett av reportagen pratar till exempel kiropraktorn Stefan Rosander om ”fulyoga”, vilket handlar om att man bör respektera den egna kroppens gränser för att undvika skador. Alla kroppar är inte stöpta i exakt samma form och vi vinner mycket på att helt enkelt acceptera detta och jobba med det som är möjligt. I ett annat reportage träffar vi Zinat Pirzadeh, som också avdramatiserar yogan och berättar att hon yogar när hon i sitt kaotiska liv får en stund över, utan att det behöver vara så märkvärdigt. Hon gör det som hon kan och som hon känner att hon mår bra av.

Tidningen lyfter även fram hur yoga numera vinner mark inom en rad olika områden, där man tidigare varit skeptisk, som till exempel bland poliser, fotbollsspelare, löpare och inte minst inom sjukvården. Och visst är det så att ju fler personer som upptäcker yogan, inom desto fler yrken, sporter, skolor och andra områden kommer yogan att sprida sig som ett verktyg att må bättre, prestera bättre och skapa harmoni både för enskilda och för hela grupper och yrkeskårer. Ju fler som gör yoga, desto bättre värld får vi (är åtminstone min åsikt).

Så bra jobbat Yoga för dig med att inspirera. Lösnummer kostar 69 kronor och förhoppningsvis blir detta en tidning man hittar hos tandläkaren, frisören och gynekologen i fortsättningen.

Källa: Yoga för dig