Leta i den här bloggen

torsdag 16 augusti 2012

Bra eller dåligt att kontrollera starka känslor?

Kan vi kontrollera starka känslor? Hur då och vad får det för effekt?

Jag lyssnade på en intressant föreläsning om känslor på iTunesU av James Gross och svaret på den första frågan är ja. Vi kan kontrollera våra känslor eller snarare hantera dem.

Länge fanns det två teorier om vad som händer när man kontrollerar sina känslor genom att undertrycka dem. Om vi nollställer ansikte och kroppsspråk och låtsas som om vi inte känner något alls, vad händer då? 1. Leder då detta till att vi också blir mindre upprörda? Att om vi lugnar ner ytan, så lugnar vi också ner oss inombords? Eller - 2. Kommer känslorna istället att bubbla på under ytan och till och med förvärras? För att till slut kanske mynna ut i någon slags explosion eller till och med göra oss sjuka?

Så vilken teori är den rätta? Eller fungerar det olika för olika personer? James Gross gjorde experiment på detta och kom fram till … alternativ 2! Och det gäller oss alla (fast i olika grad). Den som stänger inne sina känslor, blir inte alls av med dem, utan tvärtom förvärras de. Blodtrycket stiger, man liksom kokar inombords. Och mår sämre och kan till och med bli sjuk.

Intressant är också att inte bara den som stänger inne sina känslor får ett förhöjt blodtryck, utan även personer runt omkring kan påverkas. Teorin är att den som interagerar med någon som inte låtsas om sina känslor undermedvetet märker att något inte stämmer. Detta oroar och får också den personen att känna sig obehagligt till mods och det leder i sin tur till att blodtrycket stiger.

Då är frågan, finns det ett bättre sätt att kontrollera sina känslor än att försöka låtsas som om de inte finns? Genom nya undersökningar kom James Gross fram till att ja, det finns det faktiskt. Man kan resonera med sig själv och på så vis börja tänka annorlunda kring det som skapar de upprörda känslorna. Och DÅ, stiger inte blodtrycket, utan då sänks det istället. Då handlar det nämligen inte längre om att ignorera känslorna, utan istället om att vi faktiskt ändrar inställning och inte känner lika starkt.

Men – även om vi alla reagerar så här, så finns det förstås ändå vissa skillnader från person till person. Vissa har lättare att bli upprörda än andra. Vissa har lättare för att tillämpa metoden där man omvärderar situationen. En annan intressant faktor är att när vi blir äldre blir vi faktiskt även klokare och får allt lättare att hantera starka känslor och att omvärdera. Äldre personer har en tendens att lättare kunna se händelser från flera olika perspektiv än vad yngre personer har och det har troligtvis med livserfarenhet att göra.

En annan faktor att beakta är att det inte alltid nödvändigtvis är så att det ÄR bra att omvärdera och se situationen på ett annat sätt. Denna metod kan till exempel få oss att rättfärdiga vissa situationer och beteenden, som kan vara direkt skadliga för oss. Personer som stannar kvar i destruktiva relationer är ett sådant exempel.

Ibland kan det bästa alternativet vara att helt enkelt släppa fram alla upprörda känslor. Det finns inga skrivna mallar för exakt hur, när och var. Dock, bara det faktum att vi känner till att de här olika sätten att hantera upprörda känslor existerar, kan räcka för att vi upplever att vi har mera kontroll och inte bara är helt utelämnade åt situationen. Vi har ett val!

Källa: Can We Really Control Our Emotions? James Gross, Stanford October 3, 2011, iTunesU