Leta i den här bloggen

söndag 15 januari 2012

Global Happiness Organization

Jag var på apoteket och fick vänta ett tag i kö. Under tiden passade jag på att hugga tag i apotekets tidning och bläddrade lite. Till min förundran upptäckte jag att det faktiskt finns en internationell organisation för lycka; Global Happniess Organization, GHO. Hur underbart är inte det?!

På hemsidan www.globalhappiness.com/sv kan man läsa att det är många faktorer som har betydelse för hur lyckliga vi är. Personligheten påverkar till exempel mycket hur vi tänker, känner och beter oss. Två olika personlighetsdrag har visat sig spela en nyckelroll här: emotionell stabilitet och extraversion. Emotionellt stabila personer är sällan oroliga, de är optimistiska och återhämtar sig snabbt från negativa händelser. Extroverta (utåtriktade) personer tenderar att vara sociala, entusiastiska och drivna. Båda dessa drag har visat sig ha en stark positiv effekt för både livstillfredsställelse och välbefinnande.

Också vänlighet och målmedvetenhet bidrar till en lyckligare personlighet. Skillnaderna mellan människor i dessa olika personlighetsdrag har i flera studier uppskattats bero till 40-50 procent av genetiska faktorer. Men trots att personligheten delvis är medfödd pekar studier på att den förändras över livet, exempelvis tenderar kvinnor att bli mer emotionellt stabila ju äldre de blir (låter ju bra!).

Hälsan är också viktig för hur lyckliga vi är. Men… det handlar egentligen inte om hur friska vi ÄR, utan mera om hur friska vi ANSER oss vara! Så på nytt, personligheten spelar stor roll.

Läs mer på Global Happiness Organizations hemsida. Organisationens syfte är att på vetenskaplig grund öka lyckan och minska lidandet i världen. Kanske borde vi alla gå med?

Källor: Apoeket nr 6 2011, www.globalhappiness.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar