Leta i den här bloggen

tisdag 15 februari 2011

Mindfulness bra för hjärnan

På 80- och 90-talen hörde vi aldrig talas om mindfulness. På den tiden gällde det att vara hungrig, stresstålig och kunna ha många bollar i luften samtidigt, ju fler desto bättre. Det var sedan vi började gå in i väggen, bli utbrända eller drabbas av utmattningsdepression, vad vi nu väljer att kalla fenomenet, som först sågs som ett svaghetstecken, men så småningom i början på 2000-talet blev mer och mer rumsrent och accepterat i och med att fler och fler drabbades. Nästan till slut någonting att vara lite stolt över, för det visar ju att vi verkligen gett allt och ansträngt oss! Och efteråt, när väl sjukskrivningen blivit ett faktum, blir det tillåtet att varva ner och tänka om. En nystart.

Så nu är det mindfulness som gäller. Och som med mycket annat går det att tjäna pengar på detta. Det skrivs böcker, artiklar, bloggar och det hålls kurser, säljs cd-skivor och dvd:er och nu det senaste, appar till mobilen. Självklart är mindfulness någonting som är bra! Det är bara intressant att detta, som jag egentligen tycker är en grundkunskap och någonting som i årtusenden fallit sig naturligt för oss människor, det vill säga att ägna oss åt en sak i taget och låta det få vår fulla uppmärksamhet, nu blivit något som marknadsförs och säljs och måste läras ut för att vi ska kunna klara av det. När det egentligen är så enkelt.

Om någon såg Hipp Hipp för ett antal veckor sedan så satt den stressade JO med sin terapeut, som bad honom att sitta och hålla i ett russin och studera det. Ja, de kom inte ens så långt att hon hann förklara för honom att det var det som var meningen att han skulle göra, innan han flög upp och deklarerade att sådant trams, det hade han verkligen inte tid med. Men just den övningen är en bra träning i mindfulness, tycker jag, och jag har använt den ibland vid föreläsningar. Ta ett föremål, till exempel en penna, och sätt dig och studera den i tio minuter. Tänk under den tiden inte på någonting annat än på den pennan. Lägg märke till så mycket som möjligt hos pennan; materialet, färgen, strukturen, alla detaljer. Hur gick det? Klarade du att tänka bara på pennan hela tiden? Förmodligen inte. Det här är nämligen en ganska svår uppgift för en modern människa. Men en bra träning. Betydligt lättare är det att tillåta sig att ägna sig åt en sak i taget. Nu skriver jag den här rapporten och då ägnar jag mig enbart åt det. Nu lagar jag mat och ägnar mig 100 % åt matlagningen och inga andra tankar, planeringar, telefonsamtal, sms:ande eller tv-tittande. Vi kan träna oss i detta, att lugna ner oss och styra vår uppmärksamhet. Det ligger i våra mänskliga gener att klara detta, till och med utan kurser och appar!

Bästa mindfulnessen är förstås att enbart ägna sig åt något rogivande och verkligen klara av det, till exempel en skogspromenad, meditation eller yoga. Utan att låta tankarna flyga. Att bara vara i nuet.

Nedstående en länk till ett klipp från Nyhetsmorgon 8 februari, där Åsa Nilsonne och Kristina Kumlin intervjuas om mindfulness och vilken påverkan det har på vår hjärna när vi mediterar eller styr vår uppmärksamhet.

http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=meditation_kan_reparera_en_utbrand_hjarna&videoid=1219025

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar