Leta i den här bloggen

torsdag 16 december 2010

Investera i egen tid

Det skrivs mycket om julstressen just nu och en undersökning som gjordes nyligen på 1486 personer visar att en tredjedel av oss svenskar inte ens ser fram emot julen. Vi stressar runt och handlar julklappar samtidigt som vi bekymrar oss över att vi spenderar mera pengar än vi borde. Och vi oroar oss för att julen inte ska bli så trevlig som vi har tänkt. För vad vi helst av allt egentligen vill är att ha lugn och ro och att få vara med familjen.

Nej, det blir inte alltid riktigt som vi tänkt och i synnerhet inte om vägen till lugn och ro och att få vara med familjen kantas av 200%-iga insatser på jobbet, hektisk julhandel på knökfulla köpcenter och en mängd glöggpartyn och luciafester som vi bara måste få in i schemat tillsammans med städning och julbak.

Vårt problem är oftast just detta: ÖVERSTIMULANS! Därför blir mitt enkla antijulstresstips helt enkelt att stänga av en timme varje dag. Det tror man ju inte att man kan när det är så himla mycket som bara måste göras, eller hur? Men faktum är att en lugn stund utan dator, mobiltelefon, tv, och högljudda röster gör oss mera effektiva efteråt. En timme varje dag är mitt råd och det låter säkert mycket. Men se det som en för tidig julklapp. Lite lugn tid varje dag som vi faktiskt kan ge till oss själva. Betydligt bättre än chokladaskar, kokböcker, mobilapplikationer och Wii-spel.

Jack Canfield skriver i sin bok The Success Principles om ”den kraftfulla timmen” (The Hour of Power), som handlar om att man ägnar 20 minuter åt någon typ av fysisk aktivitet (kanske yoga, promenad, jogging, cykling), 20 minuter åt lugn och ro (meditation, avslappning, visualiseringar) och 20 minuter åt att läsa något positivt och inspirerande. Efter denna timme känns livet genast mycket bättre! Och just det, hela Jack Canfields bok handlar alltså om hur man blir framgångsrik. Egen tid som vi investerar i att stärka oss själva fysiskt och mentalt – framför allt under stressiga perioder – gör oss mera framgångsrika.

Så för en framgångsrik jul: bromsa ner tempot en timme om dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar