Leta i den här bloggen

torsdag 29 juli 2010

Choklad - supermat!

Du vet väl att mörk choklad har fler antioxidanter än något annat födoämne? Detta är förstås underbar fakta, för vem gillar väl inte choklad? Det gäller bara att det är rätt choklad, att kakaohalten är minst 70 %, så kolla noga.

Det som är bra med mörk choklad är att det är ganska mättande och att det ofta kan räcka med en liten bit, till exempel efter maten eller till kaffet, för att stilla det värsta sötsuget.

Vad är så bra med choklad då? Jo, hör här:
- ökar det goda och minskar det onda kolesterolet
- minskar fettinlagring i kärlen
- motverkar att blodplättarna klibbar ihop och bildar proppar
- minskar inflammation
- verkar avslappnande på kärlen och sänker blodtrycket
- ger bättre insulinkänslighet (åldersdiabetes beror bland annat på att bukspottkörteln inte orkar producera lika mycket insulin som tidigare samt på en minskad känslighet för insulin).

Tänk bara på att även mörk choklad är kaloririk och innehåller mycket mättat fett. Ett par rutor mörk choklad 4 till 5 gånger i veckan kan vara lagom. Ät och njut!

Källa: Supermat – vägen till ett friskare liv, Helena Nyblom

måndag 26 juli 2010

Har du inte tid att träna?

Ja, hur ska man klämma in träningstid när man ständigt stressar, arbetar hela dagen, har familj att ta hand om och ett hus i ständigt behov av städning och fix? Dygnets timmar räcker bara inte till, eller? Jodå, gör så här:

Först och främst handlar det om prioritering. För att få plats med något, får vi ta bort något annat. Har du under din stressiga dag till exempel tid att titta på TV? En timme? Två timmar? Eller hänga på Facebook? Surfa på nätet? Bra! Ta då en timme av den tiden och träna istället.

Om du inte har någon som helst tid som går att prioritera om, finns det två sätt. Det första är att bygga in smygträning. Ta alltid trappan istället för hissen eller rulltrappan. Parkera långt bort från dit du ska, så du får promenera. Eller om du åker buss, gå av en hållplats före och gå resten. Försök få in en promenad på lunchen också och planera även in lite träning medan du jobbar ifall det går. Man kan ha ”promenadmöten”. Stå upp eller promenera omkring medan du pratar i telefon. Om du måste läsa rapporter i ditt arbete, se om du kan ta med dem och läsa samtidigt som du cyklar på träningscykel eller går på ett löpband, antingen på gymmet eller hemma.

Det andra sättet är att kombinera fritidsaktiviteter. När du umgås med barnen eller med vänner, se till så ni är aktiva. Cykla, spela boll, gå och simma eller gör skogsutflykter. Man har både roligare och blir mer kreativ när man rör på sig!
Källa: Chris Widener

PS: Ytterligare ett tips är att stiga upp en timme tidigare ett par morgnar i veckan och lägga in egen tid med träning då. Promenera, jogga, träna yoga eller vad du vill. Du mår bättre hela dagen efteråt.

onsdag 21 juli 2010

As a Man Thinketh

”Allt vad en man uppnår och vad han misslyckas med att uppnå är det direkta resultatet av hans egna tankar.”

Jag har läst citat från denna bok av James Allen ett otal gånger och imponerats. Nu äntligen har jag köpt och läst As a Man Thinketh. Liten, anspråkslös på endast 78 sidor går den rakt på sak, skriven för den som söker visdom och lugn i en turbulent och komplex värld. Boken publicerades första gången 1903, en liten påminnelse om att världen väl alltid egentligen varit turbulent och komplex. Samt att tankens kraft och hur vi påverkar oss själva genom vår inre dialog inte heller är något nytt under solen.

Det mest berömda citatet från boken; ”As a man thinketh in his heart, so is he” är kärnan i det hela, nämligen att våra tankar formar oss till det vi är. Så ta del av James Allens tankar, lika aktuella nu som 1903.

Tanke och karaktär:
Tanken kommer först. Det är den som får oss att agera, och hur vi agerar leder sedan i sin tur till glädje eller lidande. Vi är alltså själva ytterst ansvariga för hur vi upplever våra liv. Som herrar över våra egna tankar har vi nyckeln till hur vi hanterar alla situationer som uppstår.

Tankens effekt på vårt dagliga liv:
Det man sår i sin trädgård, blir vad man får skörda. Sår man ingenting tar ogräset över. Vi drar till oss det vi tänker på, både det vi älskar och det vi fruktar. Vi drar inte till oss det vi VILL ha, utan det vi ÄR, det våra tankar är fyllda av.

När vi ändrar våra tankar om händelser, saker och människor, så beter sig händelser, saker och människor annorlunda mot oss.

Tankens effekt på kropp och hälsa:
Ett surt och grinigt ansikte uppstår inte av sig självt. Det kommer från sura och griniga tankar och vi drar sjukdom in i våra liv genom negativa, sjukliga tankar. Starka, rena och glada tankar bygger upp en sund kropp.

Tanke och mål:
Tankar måste kombineras med mål för att vi ska kunna uppnå någonting. Tvivel och rädslor hjälper oss aldrig att uppnå det vi vill. Istället bör vi satsa all vår energi och viljekraft. Att misslyckas är ofta en del av vägen mot målet.

Tankens betydelse för prestationen:
Vad vi uppnår och vad vi inte uppnår är ett resultat av våra tankar. Våra svaga sidor kan bara rättas till av oss själva. Det vi tänker, det blir vi. Fortsätter vi att tänka på ett visst sätt, så blir vi kvar där. Man kan bara hjälpa någon annan om denne VILL bli hjälpt och även då är det den andre som måste göra jobbet med egen ansträngning.

Visioner och ideal:
Det mest fantastiska resultat var en gång en tanke, en dröm, en vision. Den väldiga ekens potential ligger i det lilla ekollonet. Fågeln börjar sitt liv i ägget. Din vision är vad som en dag ska ske om du formar ditt ideal och arbetar i dess riktning.

I dina händer faller resultatet av dina tankar. Du får det du förtjänar, inte mer och inte mindre. Ansträngningen är vad som leder till resultatet. Begåvning, makt, ägodelar och ”tur” är frukten av våra ansträngningar.

Visionen du har inom dig, idealet du vill leva upp till, bygg ditt liv efter detta och se vad som händer!

Lugn:
Vem älskar inte en lugn, välbalanserad person med behaglig karaktär? Den som är stark och lugn blir alltid älskad och respekterad. Lugnet har sitt ursprung i dina tankar.

fredag 16 juli 2010

6 goda skäl att göra yoga

Tränar kroppen:
Ett välkomponerat yogaprogram går igenom hela kroppen, tränar styrka och flexibilitet, samt stretchar ut muskler du aldrig kommer åt annars. Kontinuerlig yogaträning ger förbättrad kroppskännedom och en god kroppshållning.

Andningen:
De flesta människor andas fel, oftast alldeles för ytligt, och använder inte mer än 25% av lungornas fulla kapacitet. Detta skapar i sin tur spänningar i nacke och axlar. I yogan lär vi oss att andas komplett, hela vägen ner, och utnyttja lungorna maximalt. Syreupptagningen ökar och stresshormonerna sänks, vilket i sin tur leder till att blodtrycket sänks. Korrekt andning leder också till en bättre kroppshållning. Det är svårt att andas fullt ut och samtidigt sitta/stå som en hopsjunken hösäck…

Stresshantering:
Yoga hjälper oss att minska såväl fysisk som psykisk stress. Asanas (de fysiska rörelserna) stretchar ut musklerna och lossar spänningar. Pranayama (den medvetna och lugna andningen) sänker stresshormonerna, framför allt stresshormonet kortisol.

Håller oss friskare:
Immunförsvaret förbättras med yoga. Yoga sänker stresshormonet kortisol, som har en negativ inverkan på kroppens immunförsvar. Djupandningen rengör dessutom lymfsystemet, vilket är nödvändigt för ett starkt immunförsvar. Med bättre balans och flexiblare muskler är det också mindre risk att vi skadar oss.

Bättre sömn:
Vi har lättare att somna och får dessutom en bättre sömn med hjälp av yoga. En utstretchad och avslappnad kropp har lättare för att komma till ro på kvällen. Dessutom ger oss yogan energi tillbaka. Under ett yogapass är det vanligt att man går in i så kallad alpharytm, ett slags mera meditativt tillstånd, där kroppen får chansen att återhämta sig snarare än att den tröttas ut. Avslappningen i slutet av yogapasset ger också en behaglig mikrovila, vilket gör att vi med regelbunden yoga faktiskt klarar oss på mindre sömn än vi skulle gjort annars.

Kontrollerar vikten:
Det finns andra aktiviteter som bränner betydligt fler kalorier än ett vanligt yogapass. Dock finns power yoga och hot yoga som goda alternativ när det gäller hög förbränning. Den stora vinsten viktmässigt gör vi dock genom att vi sänker stressnivåerna. Stresshormonet kortisol har nämligen också en starkt negativ effekt på vikten. Höga nivåer leder framför allt till bukfetma. Med regelbunden yoga lär vi oss lugn och kontroll, något som vi sedan lätt tar med oss ut till andra situationer i vårt vardagsliv. Det blir ofta enklare att ta itu med saker som till exempel att kontrollera vikten. Inte sällan leder yoga dessutom till att vi tänker mera på vad vi äter.

torsdag 15 juli 2010

Blåbär - varför då?

Blåbär räknas till den så kallade ”supermaten”, det vill säga mat som har en starkt hälsofrämjande och reparerande effekt, och är något av det absolut nyttigaste vi kan äta. Varför? För det innehåller få kalorier, men mängder med c- och e-vitamin, fibrer och fytonutrienter eller fytokemikalier (mikronäringsämnen med stor betydelse för kroppens immunförsvar).

Blåbär är bra för hjärta, hjärna, hud och urinvägar, samt motverkar cancer. Hur då?

Blåbär är ett av de födoämnen som bäst skyddar mot fria syreradikaler, syre som förlorat en elektron och i sin strävan att ersätta denna attackerar kroppens byggstenar, vilket kan leda till cancer och andra sjukdomar och även bidrar till åldringsprocessen.

Hjärtat: Fytokemikalier i blåbäret förhindrar att det farliga LDL-kolesterolet lagras i våra kärl och leder till högt blodtryck och proppar. De hjälper även till att förhindra att blodplättarna klumpar ihop sig. Blodkärlen slappnar av och blodtrycket sänks. Blåbärets anti-inflammatoriska effekt hjälper också till att hämma sjukdomsprocesser. Antocyaniner (de mycket kraftfulla antioxidanter som ger blåbäret dess blåvioletta färg) i samarbete med c-vitamin stärker kärlen genom att bilda friskt och starkt kollagen (viktigt för kärl och hud).

Hjärnan: Antocyaniner i blåbäret skyddar hjärncellerna mot fria radikaler och gör att kommunikationen mellan hjärncellerna förbättras. Forskning tyder även på att fytokemikalier bidrar till att nya hjärnceller bildas och att skador på hjärnan kan läkas, vilket man tidigare trott var omöjligt.

Huden: Antocyaninerna i blåbäret tillsammans med vitamin c förstärker kroppens kollagenproduktion. När vi åldras blir kollagenet alltmindre elastiskt och detta är en av orsakerna till at huden blir mindre spänstig och får rynkor. Många hudvårdsprodukter marknadsförs med att de har ett högt kollageninnehåll, men effekten är tveksam eftersom kollagenmolekylerna är för stora föra att tränga ner djupt i huden. Bättre att äta blåbär alltså!

Urinvägarna: Precis som tranbär motverkar blåbär att en av våra vanligaste bakterier, som infekterar urinvägarna, får fäste.

Cancer: Fytokemikalierna ellagsyra och quercitin har visat sig kunna motverka cancer i tjocktarm, livmoderhals och prostata. Det är möjligt att dessa även har en positiv effekt på andra cancerformer.

Blåbär är dessutom bra för synen och för tarmfunktionen.

Källa: Supermat – vägen till ett friskare liv, Helena Nyblom