Leta i den här bloggen

fredag 11 oktober 2019

Ashwagandha - superkraft i vardagen

Jag tittade på en amerikansk internetserie om medicinalväxter (herbalism). Här avhandlades bland annat sömproblem, trötthet, stress, cancer, infektioner och hormonella åkommor (infertilitet, klimakterieproblem etc). Många olika ört- och kryddväxter nämndes och flera olika specialister uttalade sig. Men någonting tycktes alltid finnas med på ett hörn, vilka besvär det än handlade om och vilken specialist som än uttalade sig, nämligen ashwagandha. Denna rot tycks hjälpa mot allt! Så kan detta verkligen vara sant? Och vad är egentligen ashwagandha, för det är väl inte precis någonting man odlar ute i sin egen trädgård?

Ashwagandha (withania somnifera) är en växt, eller snarare buske, som odlas i Asien och som traditionellt används inom bland annat ayurvedisk medicin. Den brukar även kallas för indisk ginseng. Framför allt är det roten som används, men man kan även använda bladen. Och ja, det verkar vara en planta som har krafter utöver det vanliga: antiinflammatorisk, antioxidativ, tumörhämmande, antidepressiv samt balanserar blodsockret och boostar hjärnan. Den sägs även kunna hjälpa mot infertilitet när inga medicinska hinder kan hittas. Ashwagandha är nämligen en så kallad adaptogen. Och adaptogener är växter som skapar balans i systemet (påverkar bland annat ämnesomsättning, signalöverföring, hormonbalans och cellandning) och skyddar oss mot inre och yttre stressfaktorer oavsett vilka och ger oss därmed större livskvalitet. Så vad man än lider av så kan alltså en adaptogen vara till hjälp. Just ashwagandha används främst mot depression och trötthet och har i studier visat sig ha bättre effekt än placebo. Fortsatt forskning pågår på flera områden, bland annat avseende dess positiva effekter på immunförsvaret. Så kanske är detta en av framtidens mediciner? 

Och var får man då tag på detta livselixir? Det visade sig vara enklare än jag trodde faktiskt. Ashwagandha håller på att erövra Sverige och finns att köpa i hälsokostbutiker samt på Internet, där man hittar det på nätapoteken. Så med bara ett klick kommer ashwagandhan direkt hem i brevlådan och utan fraktkostnad dessutom om man väljer rätt leverantör. 

Tre veckor får man sedan ta sina kapslar morgon och kväll för att komma upp i full effekt. Jag är nu inne på min femte vecka, så vad har det gett för resultat? Ja, den stora effekten är att jag både sover djupare och mera effektivt och att jag klarar mig på mindre sömn. Jag vaknar utvilad före väckarklockan! Eftersom jag bland annat testar detta som ett medel mot min vanliga vinterdepression, som brukar börja kännas av nu i oktober, så är detta positiva nyheter. Ett av problemen med vinterdepressionen är nämligen att jag blir så trött. Ofta är jag trött redan när jag vaknar. Däremot vill jag inte påstå att det har någon direkt humörhöjande effekt. För ett annat problem med vinterdepressionerna är ju just nedstämdheten. Jag hade gärna velat att ashwagandhan även gjort mig lite gladare. Men vem vet, det kanske händer på sikt om jag bara har tålamod. Lugnare skulle jag nog däremot hålla med om att att jag känner mig. Att jag inte bryr mig så mycket om småsaker eller blir upprörd. Eventuellt. För detta skulle också kunna vara en effekt av att jag har ökat på min meditationstid. För intressant nog så har ju även regelbunden meditation visat sig kunna ha liknande effekter som ashwagandha. Ibland är det svårt att veta vad som är vad. Men bättre med energi, det skriver jag under på. Och det är ju också fullt möjligt att andra personer reagerar på helt andra sätt. Det är bara att prova! Inga kända biverkningar finns nämligen och det är också ett av kraven för att något ska klassificeras som en adaptogen. 

Källor bl.a.: Remedy: Ancient Medicine for Modern Illness, kurera.se, tidningenhalsa.se, Kostguiden - Anthony Williams