Leta i den här bloggen

fredag 20 september 2019

Baka gott surdegsbröd

Varför ska man äta surdegsbröd? Jo, för att:

  • det innehåller mjölksyrabakterier och ger en bättre tarmflora
  • det har ett lägre GI och höjer därmed blodsockret långsammare
  • det ger större mättnad
  • det underlättar mineralupptag

Dessutom är det saftigt och gott! Och ytterligare en viktig sak för mig som är känslig mot vete: jag tål det här brödet! Och eftersom jag älskar bröd, så är det verkligen goda nyheter. (Obs att jag inte är glutenallergiker, utan "bara" har en överkänslighet mot vetemjöl.)

Så hur gör man och är det svårt? Nej, inte särskilt. Det är snarare både enkelt och kul, även om det tar några dagar. Men är det inte samtidigt något härligt med att det får göra det? 

Gör så här:

Dag 1: Blanda 1 dl grovt rågmjöl med 1 dl ljummet vatten. Täck över med plastfilm, men låt det vara lite glipor i kanterna så att syre kommer in. Sedan ställer du din surdegsblandning varmt, gärna i köket och bredvid spisen.


Dag 2: Rör om. Degen ska vara fortsatt täckt med plastfilm när du inte rör i den.

Dag 3: Rör om. Vid det här laget bör det ha bildats pysande bubblor i degen och den har börjat lukta lite syrligt.

Dag 4: Tillsätt 5 dl ljummet vatten och 5 dl grovt rågmjöl och rör om. 
Dag 5: Nu är den klar och det ska börja bakas! 

Lägg 15 g jäst (alltså ca 1/4 paket, men jag tror det funkar också helt utan jäst) i en bunke och häll över 2 tsk salt och 1 msk honung. 

Ljumma 5 dl vatten och 1 dl mjölk (alltså totalt 6 dl vätska). Du häller lite av vätskan över jäst-salt-honung och blandar ut. 

Blanda ner 1,5 dl av din surdeg.

Tillsätt resten av vätskan och arbeta ner (med t.ex. en stor träsked) ca 10 dl dinkelmjöl fullkorn. 

Fyll på med vanligt vetemjöl (ca 1-2 dl) tills degen håller ihop, men är fortsatt rätt lös. 

Pudra över vetemjöl och låt jäsa i 1,5 timmar eller lite längre. 

Strö ut vetemjöl på bakbordet. Vill du ha det så "okletigt" som möjligt så kan man ta ett bakplåtspapper och strö vetemjöl över och sedan baka ovanpå. 

Tippa sedan ut degen, strö vetemjöl över, och platta ut den till en stor rektangel. (Du behöver inte knåda.) 

Skär sedan degen i 6-7 cm stora remsor och dela varje remsa i 3-4 bitar. 

Forma varje bit i handen och lägg på en plåt. Det blir två plåtar.

Grädda varje plåt i 240 grader i ca 17 minuter (håll koll eftersom ugnar är olika).

Låt svalna på galler utan att övertäckas, så blir det en fin brödskorpa.


Ät och njut, de här bröden är supergoda!

Frys in de småbröd du inte ska använda, så har du alltid gott bröd till hands i frysen.

Och vad gör vi med resten av surdegen då? Jo, den fryser vi också in! Dela i ca 1,5 dl stora bitar. Jag har hittills bara frusit in i plastpåsar, vilket är en aning kladdigt. Det är förmodligen en bättre idé att istället köpa små burkar i lämplig storlek.

Nästa gång du vill baka tar du ut en av dessa små surdegar på morgonen dagen innan du ska baka och låter den tina i rumstemperatur. När den har tinat tillsätter du 1 msk grovt rågmjöl och 1 msk ljummet vatten och rör runt.

Dagen efter kan du baka igen och då använder du din surdeg precis som förra gången.

När det bara återstår en förpackning i frysen tinar du den och tillsätter istället 5 dl ljummet vatten och 5 dl grovt rågmjöl, så du får en stor deg igen som du dagen efter på nytt kan dela upp i mindre. Och så fortsätter processen...

Lycka till! 

Inspirationskällor: Arla, Annas nya mat