Leta i den här bloggen

fredag 19 april 2019

Mer om tarmfloran - läs Food Pharmacy

"Och hur får du själv energi då?" frågade en av mina yogaelever mig. 
"Jag sover", svarade jag. "Och promenerar och får mycket frisk luft. Och så genom maten förstås", la jag till. 
För faktum är att maten vid närmare eftertanke nog faktiskt är bland det allra allra viktigaste. Mycket frukt, grönt och fibrer. Att se till att få i sig alla vitaminer, mineraler och antioxidanter man behöver.

Det här med tarmflorans betydelse för vår hälsa får alltmer gehör och alltfler böcker i ämnet skrivs. Läs dem! Ja, kanske inte alla. Jag snöar själv gärna in på den här typen av litteratur (som jag ju även har skrivit om tidigare) trots att det står mycket samma saker i olika böcker, men det är ju alltid roligt med en ny text och nya foton och nya recept... eller hur? Ja, kanske inte alla tycker det, men då har jag hittat den enklaste och roligaste boken i ämnet, nämligen Food Pharmacy, skriven av Lina Nertby Aurell och Mia Clase. Ingen kan tycka att den boken är tråkig. Och ingen kan tycka att den är svår på något sätt. 

Läser du den kommer du att inse vikten av att minska på sockret och öka på med vitaminer och antioxidanter i form av frukt och grönt för att minska inflammationen i kroppen och få ett längre och friskare liv. Plus få tips på hur du ska gå tillväga. Jag känner inte att jag behöver göra någon sammanfattning av boken, utan allt du behöver veta står där och den går fort att läsa. 

Men lite inspirerande axplock kommer i alla fall här: 

"Dagens forskning visar att många sjukdomar kan elimineras "bara" genom kosten."

"Cirka 80 procent av immunförsvaret sitter i tarmen."

"Forskning visar att bakterierna i tjocktarmen inte bara kan påverka en lång rad sjukdomar och andra tillstånd som till exempel diabetes, allergi, astma, MS, autism, hjärtsjukdom och vissa cancerformer, utan också att de kommunicerar med hjärnan och kan styra vår kroppsvikt, personlighet och till och med vårt beteende. Det finns många fler kopplingar mellan tarmen och hjärnan än vad vi tidigare känt till och det finns forskare som till och med har börjat kalla tarmen för "vår andra hjärna"."

"Tarmfloran är en nyckelspelare i bildandet av alla hormoner i kroppen och förser våra organ med viktiga hormonsubstanser."

"Utöver att trycka bort de elaka bakterierna så har de goda bakterierna en mängd andra viktiga uppgifter. Bland annat tätar de tarmväggen och ser till att den inte läcker gifter och skräp ut i blodomloppet och resten av kroppen."

"Mat som tas upp i tunntarmen och höjer blodsockret för snabbt leder till att matsmältningsorgan som levern och bukspottskörteln blir överansträngda när de stressar för att så fort som möjligt ta bort överskottet av sockret i blodet vilket skapar inflammation."

"En väl fungerande tarmflora minskar inflammationen i kroppen, stimulerar det egna immunförsvaret och skyddar mot upprepade infektioner, kroniska sjukdomar och för tidigt åldrande."

"Du har ärvt en uppsättning gener av dina föräldrar som du alltid kommer att dras med, men genom din livsstil kan du påverka om de aktiveras eller inte. Det som är så intressant är att forskarna nyligen har insett att din tarmflora kan vara en av de avgörande faktorerna för om en gen aktiveras eller inte." 

"Kolhydrater från växtriket har inte bara oftast en låg koncentration av kolhydrater utan också ett högt fiberinnehåll, och eftersom kolhydraterna är inkapslade i fibrerna når maten hela vägen ner till grovtarmen där de blir mat till våra goda bakterier."

"När vi kryddar middagen med kummin, persilja, gurkmeja, svartpeppar, oregano, dill, rosmarin och koriander lyfts antioxidantinnehållet i vilken enkel vardagsrätt som helst."

Det finns alltså recept i den här boken också och jag har hittills provat och totalt misslyckats med "knäckebrödet som är värt att vänta på", som blev så smuligt att jag får smula ner det och äta det i filen. Men då ändrade jag lite i receptet... gör alltså inte det! Så jag får väl helt enkelt skylla mig själv.

Det såg fint ut så länge degen låg på plåten. Men gott blev det ändå. Bättre lycka nästa gång!

Som avslutning tycker jag du kan se den här boken som inspirerande grundkunskap i hur du bör äta. Och som Lina och Mia också säger i boken, fokusera på vad du ska tillföra kroppen för härligheter snarare än vad du ska utesluta.

Lina Nertby Aurell och Mia Clase har även en blogg, www.foodpharmacy.se, där du kan titta in och lära dig mer. Dessutom finns det en tillhörande kokbok som heter "Food Pharmacy kokboken". Båda böckerna finns att köpa på t.ex. adlibris.se eller ute i bokhandeln.

Jag såg också att Stig Bengmark, professorn som fungerat som de här båda kvinnornas lärare och guru, själv kom ut med en bok 2018, "Välj hälsa!". Så den får vi förstås se till att hinna med att läsa någon gång framöver.

Källa: Food Pharmacy - Lina Nertby Aurell & Mia Clase