Ja, pinole har verkligen blivit trendigt. Framför allt efter att fler och fler ägnar sig åt långdistanslöpning och efter att Christopher McDougall släppte sin bok "Born To Run" (Jakten på löpningens själ) som bland annat handlar om tarahumara, ett folk i Mexiko med extraordinär kapacitet för att springa långt. I den boken äts det nämligen pinole. Och den kända ultramaratonlöparen, veganen och författaren Scott Jurek äter och lagar också pinole. Pinole anses bra i träningssammanhang eftersom det är både energirikt och lättsmält. Och även jag själv har på denna blogg och också i min ibook om yoga haft med pinolerecept. Så vad är det egentligen?
Ja, det är ju ingen ingrediens som man kan gå till Ica och handla. Pinole är istället själva produkten man skapar när man blandar majsmjöl, någon typ av naturligt sötningsmedel (t.ex. agavesirap), vatten och kryddor (ofta kanel, som är bra för matsmältningen, men kan även vara andra kryddor) och sedan rostar/bakar detta antingen i ugnen eller på spisen. Pinole kan därför ha olika form beroende på om man gör kakor, bars eller bröd. Man kan även lägga till andra ingredienser, t.ex. superfröet chia, torkad frukt, nötter, mörk choklad etc.
Med jämna mellanrum testar jag nya recept, framför allt i förhoppningen om att kunna baka en pinoleprodukt som håller ihop lite bättre. När man bakar med majsmjöl blir det nämligen ofta smuligt. Hittills har jag inte hittat något som jag tycker är perfekt just när det gäller detta. Däremot blir det ofta gott och bra ändå och perfekt som mellanmål före eller efter träning. Det senaste receptet jag testade, och som vanligt gjorde om lite grand, var detta:
Pinole energikakor
Ingredienser till 3 stora kakor:
2,5 dl majsmjöl
4 solmogna fikon skurna i småbitar (ca 1 dl)
knappt 2 dl vatten
3 matskedar agavesirap
2 matskedar chiafrön
1 kryddmått kanel
- Värm ugnen till 175 grader.
- Rosta majsmjölet och chiafröna i en stekpanna på mediumvärme i 5-8 minuter. Rör om och håll koll hela tiden. Mjölet ska få lite färg, men får absolut inte brännas.
- Lägg mjölet/chiafröna i en matberedare och tillsätt alla övriga ingredienser. Blanda tills allt blivit en tjock massa.
De ser inte mycket ut för världen, men är goda. Dela i bitar och ät, eller skär smala skivor och bred med smör eller ekologiskt jordnötssmör. Gott gott! Kakorna håller sig i kylskåpet flera dagar.
Du kan även testa mitt andra och tidigare recept på pinole energikakor, som även innehåller mörk choklad: http://ylvashalsotips.blogspot.se/2012/08/pinole-energikakor.html
Eller testa iskiate, superdrycken med chiafrön, tarahumarafolkets egen naturliga "Red Bull":
http://ylvashalsotips.blogspot.se/2012/07/forsta-gangen-forfattaren-till-born-to.html
Eller läs om boken Born to Run:
http://ylvashalsotips.blogspot.se/2012/07/born-to-run-fodda-att-springa.html