Leta i den här bloggen

söndag 19 april 2015

Bota förkylning med ingefära


Hur botar man en förkylning snabbt? Ja, det finns vissa effektiva huskurer att ta till och mina bästa tips är: 

  • vitlök
  • gurkmeja
  • ingefära
Alla är goda att använda i matlagning, men för bästa effekt just när man håller på att bli eller redan är förkyld är att öka doserna och äta som det är. Tyvärr blir det då vissa problem med de två första alternativen.

Vitlök gör att man stinker. Väldigt mycket faktiskt. Men det kanske det är värt, det får man avgöra själv. Sedan retar rå vitlök upp magslemhinnan, så har man redan problem med magkatarr bör man se upp.

Gurkmeja, som man enklast köper som redan färdigmald krydda, går inte att svälja som den är. Provar du kommer du att frusta gul gurkmeja långt omkring dig (och färgen är svår att få bort!). Så antingen får man ta sin tesked eller matsked tillsammans med vatten eller ännu hellre med olja (olivolja, rapsolja eller kokosolja lämpligen). Problemet här är att gurkmeja är fruktansvärt beskt. Det kan helt enkelt bli problem med att svälja ner detta. Men testa gärna själv. Toleranströskeln för att svälja ner besk "medicin" är ju olika.

Återstår ingefäran. Den kan man enkelt lägga i en kanna vanligt vatten och låta stå lite, så får man en riktigt hälsosam dryck som går lätt att få i sig. (Obs att ingefäran måste skalas, vilket enkelt fixas med en potatisskalare.) Man kan blanda med isbitar och myntablad om man vill, vilket är gott som sommardryck. Och är förkylningen på gång är det förstås bra att dricka mycket. En bit ingefära kan man även lägga och låta dra ihop med te, så får man en nyttigare varm dryck. 

Eftersom ingefära är så bra för immunförsvaret är det en smart idé att alltid ha en kanna till hands och dricka det både mellan måltider och som måltidsdryck. Ingefära har även en avgiftande och antiinflammatorisk effekt och kan hjälpa mot ledbesvär plus att det anses lugnande för magen och i århundraden använts mot illamående och åksjuka. 

Själv har jag precis gått igenom en förkylning som i och för sig var kraftig, men inte varade särskilt länge. Kanske tack vare allt ingefärsvatten?


Källor bl.a. www.kurera.se, Vardagspuls