Leta i den här bloggen

fredag 4 juli 2014

Mat mot cancer - undvik socker!

Jag läste i Må Bra om anticancerdieten. Som väntat handlar det om att äta så "rent" som möjligt; ekologiska grönsaker och frukt, fullkornsprodukter, groddar, nötter och mandlar,  oliv-, raps, linfrö- och kokosolja, kryddväxter som gurkmeja, ingefära, koriander, fermenterade ekologiska sojaprodukter, grönt te och citronvatten, ekologiska ägg, keso, fetaost, mozzarella och ibland ekologisk fågel och vild fisk. 

Inte heller förvånande anses det asiatiska köket och medelhavskosten vara bra på att förebygga cancer. Cancerläkaren Lars Beckman har (tillsammans med Lars Franzén och Fredric Andersson) skrivit boken "Matfrisk" som ett svar just på alla frågor från patienter. I denna står det bland annat (och det är alltså vetenskapligt underbyggt) att vissa födoämnen direkt motverkar tumörer genom att göra miljön i kroppen otrevligare för dem. Dessa är framför allt ingefära, gurkmeja, vitlök, gul lök och chili, men även tomater, broccoli och kål samt bär och citron. 


Något som förstås också är intressant är vad man INTE bör äta... och något som står överst på listan är socker! Ska man verkligen följa en strikt anticancerdiet utesluter man allt socker och håller även nere konsumtionen av kött och mejeriprodukter rejält. Så vad är det som är så speciellt med socker? Jo, studier visar på att cancerceller behöver mycket socker för att utvecklas. Det är alltså inte sockret i sig som orsakar cancern, men man tror att det göder cancercellerna. Och man menar att detta kan vara förklaringen till att höga blodsockernivåer tycks innebära en ökad risk för cancer. Genom att utesluta socker kan man alltså svälta tumörerna.


Det här med att sluta med socker (och annat onyttigt) kan ju vara svårt. Det vet alla överviktiga som ska ändra på sina matvanor "på måndag". Men vem är mera motiverad att verkligen utesluta socker, ifall detta kan ha en gynnsam effekt och kanske till och med hjälpa till att krympa tumören, om inte den person som just fått beskedet att hen har cancer? Så vad man kan hoppas på är att alla cancerläkare informerar sina patienter om saken. Gör de det? Jag tror inte det tyvärr.  


Lars Beckmans teori om varför inte fler läkare upplyser sina patienter om cancerförebyggande mat är att man inte vill oroa och skuldbelägga. För anledningarna till att människor får cancer är naturligtvis många och inte alls solklara. Andra faktorer som också påverkar är till exempel negativ stress, brist på fysisk aktivitet och inte minst miljögifter och ärftlighet. Så att bara säga att allt beror på en felaktig kost är förstås inte korrekt. 


Men ändå... Det finns helt klart mycket goda anledningar att dra ner på sockerkonsumtionen för oss alla. Och för den som har fått en cancerdiagnos i synnerhet! Och så kan man förslagsvis bättra på sina kunskaper genom att läsa boken "Matfrisk".




Källor: bl.a. 
Må Bra Nr 7 2014
http://www.kostdoktorn.se/sockerberoende-cancer