Leta i den här bloggen

fredag 18 oktober 2013

Den bästa yogapositionen - Viparita Karani



Positionen som kan förändra perspektivet på livet…

Vi gör den inte så ofta i yogaklasserna, kanske i brist på väggutrymme åt alla, kanske för att det helt enkelt blir bökigt om alla ska möblera om sina mattor och istället lägga dem längsmed väggarna bara för en enda positions skull. Men – den är perfekt att göra hemma!

Jag pratar om Viparita Karani, ”benen-upp-mot-väggen-positionen”. Man kan även göra den med benen vilandes på en stol. När du gör den mot väggen kan du anpassa positionen. Du kan lägga dig med baken mot väggen, så benen hamnar i en helt lodrät position eller kan du ligga lite längre ut från väggen, så vinkeln mellan ben och vägg blir vidare. Du kan även lägga en rullad filt under svanken om du vill. Placera händerna på magen eller en bit ut från kroppens sidor med handflatorna öppna. Blunda. Om du vill lägger du en ögonbindel över ögonen. Andas lugnt och avslappnat och stanna kvar i positionen allt ifrån 1 minut upp till 30.

Viparita Karani har många, många fördelar:

  • Hjälper mot åderbråck och svullna ben
  • Är lugnande och hjälper mot ångest och depression
  • Förbättrar sömnen och är framför allt effektivt mot insomningsproblem
  • Lindrar huvudvärk och verkar förebyggande mot migrän
  • Ska vara bra mot artros, rygg- och matsmältningsproblem
  • Reglerar blodtrycket
  • Förbättrar fortplantningsförmågan och lindrar även menstruations- och klimakteriebesvär
  • Fungerar meditativt och förbättrar tankeförmågan

Denna position kan användas för avslappningen i slutet av yogaprogrammet som ett alternativ till Savasana, men du kan även göra den i början av ditt yogaprogram eller helt på egen hand när som helst.

Tillhör du dem som har svårt att sitta och meditera? Prova Viparita Karani som ett alternativ! Du kan också ligga i Viparita Karani en stund varje morgon och bara tänka igenom din dag. Eller i slutet av dagen för att varva ner. Positionen kan alltså både användas till mindfulness och meditation eller till att ligga och lösa världsproblem i. Har du något knepigt du funderar över, så kanske Viparita Karani ger dig mer kreativa lösningar än om du befinner dig på ”rätt håll” med huvudet överst och fötterna nederst. För den som har sömnproblem rekommenderas en stunds Viparita Karani före sänggåendet.

Värt att testa? Värt att göra till en vana? Den tillhör definitivt en av mina egna absoluta favoriter!