Leta i den här bloggen

fredag 20 september 2013

Stärk immunförsvaret och lymfsystemet med yoga


Vill du få ett bättre immunförsvar med färre infektioner rekommenderar jag yoga! Men det gäller förstås att utöva yogan regelbundet och inte bara någon enstaka gång då och då.

Det är främst två faktorer som gör yogan så effektiv och båda är en kombination av den lugna och djupa andningen och de fysiska positionerna.

Den första är att stresshormonerna i blodet minskar när du gör yoga. Både andningen och positionerna, men främst andningen är anledningen till detta. Lugn, avslappnad andning sänder signaler till hjärnan om lugn. Kroppen är gjord för att klara av stress, men vi måste även slappna av mellan varven så inte stressen och spänningen blir konstant. Höga och långvariga stressnivåer bidrar till ett sänkt immunförsvar med framför allt infektioner, mag- och tarmproblem, hudbesvär och högt blodtryck. När vi känner oss avstressade däremot, och framför allt när stresshormonet kortisol normaliseras, får vi ett bättre rustat immunförsvar och risken att bli sjuk minskar.

Den andra är att yogan påverkar det lymfatiska systemet, som har en nyckelfunktion för att immunförsvaret ska fungera effektivt. Några av lymfsystemets viktigaste uppgifter är just att bekämpa infektioner och att avlägsna gamla, skadade eller främmande celler, bland annat tumörceller. Forskning visar att den allra effektivaste metoden för att rengöra lymfsystemet är djupandning, något som vi gör mycket i yogan, men ofta glömmer av annars. Yogisk andning fungerar därför som en intern dusch för att rensa ut och hålla igång ett välfungerande lymfsystem. Med yogans positioner kommer vi även åt och bearbetar ställen i kroppen, som vi inte når annars, till exempel en mängd viktiga lymfknutor.

Rörelser och djupandning är alltså essentiella för ett välfungerande lymfsystem. Under natten då vi sover stelnar systemet till. Vi andas ytligt och ligger stilla under långa perioder. Börja därför redan på morgonen direkt när du vaknar med att väcka lymfsystemet. Ta några riktigt djupa och långsamma andetag och sträck sedan och stretcha kroppen i olika riktningar. Då får du en bra start. Planera därefter in yoga några gånger under veckan för ett optimalt resultat.



Källor bl.a.:
www.lymphaticyogaexpert.com
http://www.1177.se/Skane/Tema/Kroppen/Immunforsvaret/Lymfsystemet/
Källa Nummer 52 – Jäktad, pressad, utbränd? – Forskare diskuterar strategier mot skadlig stress – Vetenskapsrådet
Stressad hjärna, stressad kropp – Ulf Lundberg, Görel Wentz