Leta i den här bloggen

onsdag 12 december 2012

Hur hinner man allt inför julen?


Hur gör du för att hinna allt inför julen? Den frågan ställdes på Twitter - dock inte av mig. Däremot har jag svaret! Det kommer lite längre ner, så ha tålamod. För en annan intressant fråga är förstås vad ”hinna allt” innebär? Säkert inte samma för två olika personer.

Om jag skulle definiera vad ”hinna allt innan julen” innebär för mig har det en tendens att urarta i ganska jobbiga krav. Jag har en historia av att gärna vilja vara både perfekt och till lags och har dessutom haft två supereffektiva kvinnor (min mamma och min moster) som varit mina rollmodeller för hur mycket en god kvinna ska hinna inför julen, så hinna allt skulle nog i ärlighetens namn innebära; Skriva alla julkorten i god tid och med foton och små personliga hälsningar till alla, fixa julbaket med lussekatter och pepparkakor från egengjord deg och en hel hög med olika varianter på julgodis. Alla julklappar ska vara klara och inslagna, självklart. Huset ska vara grundligt städat och blänka och skina, fönstren renputsade och helst även garderober och köksskåp rensade och urtorkade (det finns nämligen något som heter julstädning enligt mamma och moster). Julpyntat ska det förstås vara och julgranen på plats och dekorerad, plus helst ett fantastiskt pepparkakshus bakat och pyntat (vi har en hel låda full med pepparkakshusdekorationer i förrådet enbart till detta ändamål). Vidare ska barnens avslutningar, arrangemang och luciafiranden närvaras vid, även om de råkar inträffa precis samtidigt. Glöggpartyn ska jag och familjen också hinna gå på och helst även hålla ett eget med alla de hemmagjorda godsakerna jag bakat ihop. Och så ska jag förstås jobba och träna precis som vanligt. Ja, det var väl i stort sett allt? Nej, förresten, julbordet måste ju också fixas och planeras, köttbullarna trillas och så står vi här vackra och uppkläda med tindrande ögon på julafton och tar emot gästerna i vårt perfekta hem. DET var allt!

Och nu ska jag berätta hur det är möjligt att fixa det. Man stiger upp klockan fem om morgnarna! Många av världens mest framgångsrika personer stiger/steg upp vid denna tid och får/fick därmed en rivstart på dagen. En som förespråkar det effektiva med att stiga upp ultratidigt är framgångsgurun Robin Sharma, som till och med har startat ”The 5 am club” på Twitter. Vad jag alltid har undrat, men aldrig riktigt fått svar på, är dock vid vilken tid dessa supermänniskor då går och lägger sig. För de flesta av oss behöver 7-8 timmars sömn, annars slöar hjärnan ner och vi blir verkligen inte särskilt effektiva. Så gissningsvis behöver de då gå till sängs vid 22-tiden senast, så det är bara att inordna sitt liv så, om man nu väljer den livsstilen.

Men för att hinna allt innan jul behöver man extra tid! Då duger det inte att gå och lägga sig för tidigt. Därför lägger man sig precis som man brukar, men stiger ändå upp klockan fem och vips så har man en extra timme eller två. Observera att det inte är lämpligt att hålla på så i längden, utan att det handlar om ett fåtal veckor och att det är en bra idé att ta en sovmorgon på helgen (lördag eller söndag, inte båda) för att ta igen lite av den förlorade sömnen. Det kanske känns lite trögt att stiga upp, men faktum är att när man väl är uppe så brukar det inte vara några större problem. Man får lugn och ro och egen tid till att vara produktiv. Allt kan man förstås inte fixa vid den tiden på morgonen. Gymmet har nog inte öppnat än eller affärerna och att dra igång några större och bullriga städprojekt, där man väcker övriga familjen, kanske inte heller är så lämpligt. Men man kan baka! Man kan skriva julkort! Man kan ägna sig åt lite lugnare typ av träning i någon ända av hemmet där man inte stör, t.ex. yoga eller cykla på träningscykel eller varför inte ge sig ut och promenera. Man kan betala räkningar, svara på mail, svepa in julklappar och shoppa online. Inte minst kan man planera i lugn och ro och skriva ihop effektiva listor och skaffa sig koll. Sedan kan man hänga på låset när gymmet eller shoppingcentret väl öppnar och känna sig nöjd med att man redan varit uppe och igång ett bra tag. Och kvällarna kan man sedan ha till alla sociala aktiviteter samt det som inte hanns med tidigare.

Senaste nytt från Robin Sharma är förresten att han nu föreslår att man stiger upp redan 4.30. Julstressen har kanske nått även honom? Så visst, känner du att du orkar, stig upp 4.30 istället eller tja, varför inte 4.00… och bli effektivare än till och med Robin Sharma!

Detta var förslag nummer 1 på hur man hinner allt inför julen. Och jag garanterar, det går att fixa. Jag erkänner att jag inte själv kör den här varianten just för ögonblicket, för jag tycker inte längre att det är viktigt är hinna allt det där jag räknade upp. Däremot använder jag klockan-fem-knepet vissa andra perioder ibland, just som ett sätt att lösa en tillfällig arbetstopp, så jag vet att det funkar. Men nu kommer förslag nummer 2:

Strunta i att ”hinna allt”! December är en underbar månad, där man kan unna sig att njuta av julstämningen och att se fram emot (förhoppningsvis) några extra lediga dagar. Men det går rätt så dåligt med den njutningen om vi rusar fram som lokomotiv och vråljobbar på att ”hinna allt” i vår strävan att vara perfekta. Så tänk igenom först vad som verkligen är viktigt. Ett tips är att sitta ner med familjen och prata igenom vad som var och en upplever som viktigt. För att till exempel stressa halvt ihjäl sig för att hinna baka mandelmusslor när ingen egentligen gillar att äta dem, hur smart är det? Och om ingen egentligen bryr sig ifall sillen är egenhändigt inlagd eller köpt färdig, vad ska man då stå och lägga in den för? Och vem bryr sig om att gå och titta i garderoberna ifall det är städat där? Ja, moster kanske, men det får vara hennes problem. Och ute är det ändå mörkt så vad gör det ifall fönstren inte är putsade? Skala ner kraven till en tredjedel och testa det här året och se hur det känns. Bestäm sedan att det som känns viktigt att hinna få gjort innan jul, det kan man dela på och hjälpas åt med. Då blir det tid över också till att ta lugna fikastunder med tända ljus och bara sitta och njuta.

Sedan är det en stor skillnad i att känna glädje över att ”hinna allt” och att inte göra det. ”Hinna allt” kan ju faktiskt upplevas som ett kul projekt. Det kan vara väldigt trevligt att julbaka och städa och pynta med den där decembermysiga känslan i kroppen. Och det kan vara jättekul med glöggpartyn och luciafester, för trots allt så inträffar de ju bara en gång om året. Känns det så, så är det ju bara att köra på! Däremot, om ”hinna allt” mest känns som tunga, oöverstigliga krav som ger dig huvudvärk och hjärtklappning, då är det en helt annan sak. Då blinkar varningslamporna! Känns det som att det absolut inte går att skala ner någonting och att det verkligen är jätteviktigt att hinna precis ”allt” och också att det är just du som gör det, fast du samtidigt även önskar att du slapp? Sådana här krav bottnar ofta i dålig självkänsla; att vi måste vara duktiga och prestera för att känna att vi duger. Så ta dig en funderare också över varför du känner dessa krav och för vems skull det är viktigt att du hinner så mycket.

För den stressade rekommenderar jag annars en dos yoga. Ta dig tiden att gå på yoga i december för att varva ner och hämta ny energi. Och låt det gärna vara ett lugnare pass, där du tvingas ta den där tiden att verkligen andas och göra saker långsamt, det som du kanske tänker att du inte hinner. Se det som en investering i din egen julhälsa! För på julen vill du känna dig avslappnad och glad, eller hur? Yoga kan lossa spänningar och blockeringar både mentalt och i kroppen och Yes! - på sikt får du också bättre självkänsla.