Leta i den här bloggen

onsdag 19 december 2012

En hälsosam jul


Äntligen är det dags. Äntligen blir det jul! Som vi har väntat. Och som vi ska äta!!! Så här kommer tipsen för hur man tar sig igenom alla helg- och klämdagar med hälsan i behåll:

Behåll vikten.
Julen är inte den bästa tiden att gå ner i vikt. Finns det över huvud taget någon som har planer på det? Däremot gäller det att inse vad målet är; att komma ut ur helgdagarna med samma vikt och kroppsform som före. Det är bra att påminna sig om detta varje morgon. Att ha ett klart och tydligt mål är viktigt, för då finns det goda chanser att lyckas.

En bra frukost.
Att hoppa över frukosten och tänka att man ska ”spara sig” är en riktigt dålig taktik. En rejäl frukost lägger en bra grund och du håller dig mätt längre och det är mindre risk att du äter för mycket senare. Havre är fantastiskt bra mat, så en skål med havregrynsgröt med bär, torkad frukt och en klick yoghurt är bland det bästa du kan välja för att balansera blodsockret och stå dig många timmar framöver. Gillar du inte gröt, så välj t.ex. fullkornsbröd, yoghurt och müsli. Gärna någon frukt också för ökat vitaminintag och fibrer.

Drick 8 glas vatten om dagen.
Då blir du mindre hungrig. Dessutom hjälper det till att balansera allt socker och salt som ingår i julrätterna. Ha kallt och gott vatten lättillgängligt.

Undvik småätande.
Det brukar finnas massor och åter massor på julen, som bara står framme och sedan liksom slinker ner utan att vi ens tänker på att vi ätit något. Allting sammantaget blir såklart en hel del kalorier. Vill du äta mellan måltiderna så är banan ett jättebra tips; nyttigt, snällt mot magen och håller dig mätt, så du blir mindre sugen på annat. Så låt bananerna ligga framme och välj en banan när du känner dig småsugen.

Håll koll på vad du dricker.
Många drycker, framför allt alkohol och läsk, innehåller massor med onödiga kalorier. Byt ut en del av dem mot vatten istället så mår du mycket bättre.

Rör på dig.
Dra med andra och umgås på promenader mellan varven istället för att bara sitta. Att umgås genom att sitta och prata leder ofta till att vi samtidigt äter. Att varva med lite rörelse och frisk luft skapar variation och vi känner att vi bättre förtjänar att äta när det väl blir dags. Vill ingen följa med så gå en rask runda själv istället. Hinner du så kläm in en joggingtur eller träningsvideo någonstans. Det ökar din energi och du sover bättre.

Om du redan har ätit så du nästan spricker:
Just det, man kan ju faktiskt äta tills man mår illa eller i alla fall så att man ångrar sig… Ha teet till hands, framför allt fänkålste och chai är bra för matsmältningen. Drick det gärna i förebyggande syfte också. Det är gott och precis som med vatten och bananer hjälper det till att minska suget efter annat.

Sist men inte minst:
Det finns mycket gott att äta och det går lika bra att äta med måtta som att överäta. Tugga långsamt och njut. Dessutom handlar ju julen om så mycket mer än bara maten. Så framför allt, ha en skön och avkopplande helg!