Leta i den här bloggen

torsdag 8 november 2012

Rooibos - en favorit!


Här kommer lite om min andra tefavorit, rooibos, det röda teet med den fantastiska smaken. Rooibos innehåller inte tannin och blir därför aldrig bittert, som grönt te kan bli om det får dra för länge. Tvärtom intensifieras rooibosteets goda smak när det får stå en stund.

Egentligen räknas inte rooibos som ett te, utan snarare ett örtte. Bladen kommer från den sydafrikanska rooibosbusken (Aspalathus linearis) och inte från den vanliga tebusken. Även stammen används och busken odlas bara i Cederbergen i Sydafrika. Traditionell rooibos får torka under solen och oxidera, därav den röda fären. Det finns även en grön, mindre vanlig, variant som inte har oxiderat och därför innehåller fler antioxidanter. Jag har inte provat den än, men detta ska naturligtvis ske!

För den som är känslig för koffein (som är uppiggande) på kvällen är rooibos ett bra alternativ eftersom det saknar koffein/tein och tvärtom är bra mot just sömnproblem. Vidare tillskrivs rooiboste en rad andra kurerande egenskaper. Framför allt sägs det lindra allergier som hösnuva, eksem och astma, men det ska även ha en skyddande effekt för levern och kunna lindra småbarnskolik (synd jag inte kände till det när min äldste son var bebis…).

Rooibos innehåller alltså antioxidanter som hjälper till att hålla oss friska, men färre än grönt te, bland annat på grund en av lägre halt av polyfenoler. Det innehåller även fluor, järn, kalcium, kalium, koppar, magnesium och mangan, natrium och zink.

Numera håller kall rooibos på att bli allt vanligare som sportdryck, som ett naturligare alternativ än många andra sportdrycker med en massa halvskumma tillsatser och sötningsmedel. Kanske inte så vanligt än i Sverige, men man kan ju lätt göra sitt eget kalla rooiboste och ta med sig till träningen, eller hur?

Allra godast tycker jag dock att det är när det är varmt. En het kopp rooibos med en sked honung i på kvällen. Mmm… Min åsikt är även att teupplevelsen förhöjs när man dricker i en vacker kopp eller teskål. Passa på när du är ute och reser och köp en fin kopp till ditt te. En hel servis kan kanske vara lite jobbigt att släpa hem på flyget, men en enda liten kopp eller skål klarar man ju lätt och det blir ett speciellt minne. Det är ju inte alltid man håller tebjudning, utan det mesta dricker man kanske ändå själv framför tv:n, vid skrivbordet eller till frukosten. Te är hälsa!

Källor: www.omte.se/rooibos, www.nyfieknvital.org