Leta i den här bloggen

torsdag 22 november 2012

Att bryta rutiner och öka inspirationen

Nu är det november och de grå dagarna har en tendens att torna upp sig mer eller mindre likadana. Vi människor är vanedjur och har en tendens (stark!) att göra precis så som vi brukar. Vi stiger upp samma tid, äter samma gamla frukost, har exakt samma morgonvanor och många har dessutom rutiner när det gäller arbete, som gör att den ena dagen är den andra lik. Kaffepaus vid samma tid, lunch med samma kollegor. Om vi tränar så går vi samma dagar och samma typ av träning som vi gjorde veckan innan och veckan innan och veckan innan…. Vi äter ungefär samma mat och upprepar oss. Nej, inte alla gör så här förstås men många, och det är lätt att falla in i invanda mönster.

Att alltid göra allting likadant och rutinartat kan i och för sig vara effektivt, men det är absolut inte kreativt och oftast inte heller så särskilt roligt. För kreativitet krävs det nya tankar och det får vi från nya intryck. De nya intrycken kan komma från en massa olika ställen som film, teater, musik, böcker, Internet, tidningsartiklar, resor och inte minst människor och sociala kontakter. Genom att själva våga göra och tänka utanför strikta vardagsramar blir vi mera kreativa och får oftast roligare. Att skaffa denna input i sin vardag innebär så klart inte att vi alla måste sträva efter att vara konstnärer, författare och uppfinnare. Det innebär bara en tillvaro som känns lite mera inspirerande och energifylld.

Vi skapar själva våra liv. Känner du att du lunkar på i invanda rutinspår, så föreslår jag att du ger dig själv en annorlunda vecka bara för att testa hur det känns och se om du får mera energi. Ta en helt vanlig vecka som annars skulle ha varit helt normal och halvtrist och seg och prova nya inslag:

Stig upp en annan tid än du brukar. Brukar du stiga upp tidigt, så testa och sov lite längre och se hur det känns, hoppa över att läsa morgontidningen eller utnyttja flexen på jobbet om du har en sådan. Är du en sådan som brukar stiga upp i sista minuten så gör tvärtom och stig upp extra tidigt istället och ägna dig åt att träna, promenera, läsa, svara på email eller liknande.

Ta dig till jobbet på ett annat sätt än du brukar. Det finns ju flera olika transportmedel att välja på, så testa ett annat sätt och få lite omväxling.

Se minst två tv-program som du inte normalt tittar på och som du kan lära något nytt av, t.ex. en dokumentär, en film, teater eller liknande.

Testa en träningsform som du inte brukar. Det är väldigt lätt att bara träna på samma sätt av ren slentrian och lite grand också eftersom vi själva gärna ser oss som en sådan som springer, tränar yoga, går på zumba eller simmar. ”Sådan är jag”. Jo, det är fint. Men passa på den här veckan och testa något nytt, så blir det lättare att sedan uttala sig om detta för då vet du åtminstone hur det känns.

Prova några nya maträtter. Restaurang, hämtmat eller laga själv går lika bra, men våga testa! Istället för korv och makaroner en onsdag; laga marockanskt eller indiskt.

Prata med minst två människor som du inte brukar prata med. Det kan vara en granne, en kollega eller någon helt okänd på gymmet eller i affären.

Om du kan få tiden att räcka till så se till att komma iväg på bio, konsert, teater eller utställning av något slag och gör det inte ensam, utan ta med dig någon så ni delar upplevelsen och kan diskutera den. Eller bjud in någon på middag och testa några nya samtalsämnen. Det är väldigt lätt att hamna i samma spår här också nämligen och alltid prata om samma saker med samma personer.

Börja läsa en biografi om någon intressant person.

Andra extraaktiviteter du kan välja in om du inte gör dem i normala fall; stick ut i naturen och gå en riktigt lång promenad, planera en resa, lek med ett barn, köp akvarellkritor och testa att måla.

Och framför allt; ha en kul och energifylld vecka!