Leta i den här bloggen

fredag 12 oktober 2012

Ät för att må bra - inte för att bli smal!

Sätter du i dig fler kalorier än du gör av med, då blir du tjockare. Det är hela vitsen med att hålla på och räkna kalorier om man vill gå ner i vikt. Det kan då vara lätt att gå i fällan och tänka att så länge man går ner i vikt, så spelar det ingen roll vad man äter. Men att vara smal och vara frisk är inte nödvändigtvis samma sak. Vad vi äter styr till viss del vilka sjukdomar vi kan drabbas av och vissa dieter som ger en snabb viktnedgång kan vara skadliga för hälsan på sikt.

35 års forskning på Preventive Medicine Research, som är fristående (och alltså inte sponsras av kött- och mejerileverantörer!) visar att en till största delen växtbaserad kost (med rätter som t.ex. vegetarisk chili med svarta bönor, fullkornspasta och ugnsbakade grönsaker), fick allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar hos försökspersonerna att läka ut. Man uppmätte också ett bättre blodflöde och färre inflammationer i kroppen, vilket är betydelsefullt eftersom inflammatoriska tillstånd ofta leder till hjärt- och kärlsjukdomar och även många typer av cancer. Även typ 2 diabetes visade sig kunna förbättras och i vissa fall läka ut med hjälp av denna kost. Deltagarna gick även ner i vikt med i genomsnitt 12 kg under första året.

Det handlar alltså inte om att antingen ska vi avstå helt från kolhydrater eller ska vi avstå helt från fett, utan om att istället sträva efter en balanserad och hälsosam kost. En sådan innehåller få ”dåliga” kolhydrater (socker, vitt mjöl) och få ”dåliga” fetter (framför allt transfetter och mättade fetter) och inte heller så mycket rött kött eller processad mat överhuvudtaget. Istället innehåller den nyttiga kolhydrater, fulla med fytonutrienter och antioxidanter, som frukt, grönsaker, rotfrukter, fullkorn, naturliga sojaprodukter och en aning fisk.

Men många vill bli smala snabbt och dieter med högt animaliskt fettinnehåll och lite kolhydrater (t.ex. Atkins, LCHF) har visat sig kunna ge en snabb viktnedgång. Detta är förstås populärt! Framför allt bland kött- och fettälskare som får höra precis vad de vill. Det är med andra ord lätt att tro att mycket kött och smör är vägen både till ett smalare och friskare liv, framför allt om man önskar sig att det är så det ska vara. Att dessa dieter fungerar så effektivt beror på att de ökar kroppens förbränning. Anledningen till den ökade förbränningen är att en kost som är fattig på kolhydrater stressar kroppen. Det är inte något positivt, men det hoppar vi gärna över. Precis som amfetamin! Det ökar också ämnesomsättningen och ger en snabbare förbränning av kalorier, men är inte ett särskilt hälsosamt val för det.

I studier har personer som ätit den här typen av kost med få kolhydrater och mycket fett visat sig ha mer än dubbelt så höga nivåer C-reaktivt protein (CRC), vilket är ett mått på kronisk inflammation, och även betydligt högre nivåer av stresshormonet kortisol. Båda dessa faktorer ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och andra kroniska sjukdomar. Den bästa kosten för framför allt hjärtat visade sig vara en med mycket sparsamt animalsikt och härdat fett och många fullkornsprodukter (goda kolhydrater). En kost rik på rött kött (ox-, fläsk- och charkprodukter) visade sig innebära högst risk för en för tidig död i hjärt- och kärlsjukdomar, cancer eller diabetes typ 2.

Detta är alltså vad kött- och mejerileverantörerna helst inte vill att vi ska känna till. Och de flesta av oss vill vara smala. Men vill vi inte hellre vara friska? Och helst av allt vara friska och dessutom leva ett långt liv där vi kan vara aktiva och slipper bli beroende av sjukvård och mediciner? Fundera lite över vem som egentligen vill att vi ska äta fettrik kost. Vem är det som tjänar pengar på att du går och köper böckerna? Vem tjänar på tidningsartiklarna som skrivs? Vem tjänar pengar på att du köper hem köttet och fettet och sätter i dig? Allting är inte för ditt bästa. Svälj inte allt :-) utan ta reda på vad den oberoende forskningen säger!


Källor: Preventive Medicine Research Institute, New York Times, The Culprit & The Cure – Steven G. Aldana, Ph.D., Wellness Councils of America