Leta i den här bloggen

fredag 21 oktober 2011

Fatta beslut

Vi fattar ständigt beslut, hundratals varje dag, de flesta så små att vi inte ens tänker på dem som beslut. Men så finns de större och svårare besluten. Dem som vi måste ta, men inte alltid vet hur. Och ingenting, nästan, är så energikrävande som att fastna mitt i vägkorsningen och inte kunna välja riktning. När man bara inte vet, trots att man tänkt och tänkt och gått igenom alla alternativ. När kanske det finns flera alternativ som är lika rätt. Eller lika fel.

Det finns två bra lösningar ut ur detta att ta till när man kör fast. Den första (och jag kommer inte ens ihåg vem som har sagt det, bara att det ofta fungerar rätt så bra) lyder: ”First you make the decision. Then you work to make it right.” Detta betyder alltså att det viktiga är att faktiskt ta ett beslut, oavsett vilket det blir, så att vi kommer vidare. Därefter ödslar vi inte mera tid på att fundera över om det var rätt eller fel, utan vi gör vad vi kan för att det ska BLI så rätt som möjligt. Vi är på väg någonstans och vi jobbar på det.

Det andra sättet handlar om att distansera sig ifrån problemet och under tiden låta det undermedvetna hitta lösningen. Tänk dig det ungefär som att laga till en gryta. Du måste lägga i alla ingredienserna, men sedan kan du lämna den att puttra och gå och hitta på någonting helt annat under tiden. När du kommer tillbaka så har du en god måltid. Vad man gör här är helt enkelt att först ta fram alternativen, även de som verkar helt vansinniga. Ta fram alla möjligheter i ljuset, granska dem objektivt. Där har du dina ingredienser. Sedan kopplar du av från problemet. Ta en promenad, gå och simma, gå på konsert eller vad som helst, gärna något kreativt, men tänk inte alls på ditt problem, utan tillåt dig själv att få distans. Så småningom, när du återvänder till ditt problem, börjar ofta en lösning tona fram, om den inte rentav ligger där helt klar och väntar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar