Leta i den här bloggen

fredag 4 oktober 2013

Njut av äppeltider - god och enkel äppelkaka med havregryn



”An apple a day keeps the doctor away” – det vet vi ju alla!

Och äntligen är det äppeltider i Sverige och lätt att få tag på ovaxade äpplen som inte behövt åka över halva jordklotet för att ta sig hem till dig. Njut säger jag bara! Det finns så många fina sorter att välja på och det är läge för självplockning och torghandel.

Också havregryn tillhör gruppen ”super food” så att blanda äpplen och havregryn till en oemotståndlig äppelkaka är ett tips till helgen eller när det kommer folk på fika.

Recept på suveränt god och enkel äppelkaka med havregryn, ca 6 pers:

ca 7 äpplen delade i klyftor
3 dl havregryn (helst ekologiska)
1 dl mjöl
1 dl socker (råsocker går bra)
100 g smält smör
kanel + lite extra socker efter smak

Smöra botten på en ugnsfast form eller en stor pajform. Lägg i äppelklyftorna och strö över socker och kanel efter smak (så minska på sockret om du vill ha en mindre söt variant). Blanda i en skål havregrynen, mjölet, sockret och det smälta smöret. Bred sedan ut smeten över äppelklyftorna och ställ i ugnen, 175 grader, ca 30 minuter. Ät med en klick vaniljsås, vaniljglass eller vaniljyoghurt som ett smalare alternativ.


Äpplen innehåller rikligt med antioxidanter, som hjälper till att hålla oss friska, så rådet om ett äpple om dagen är definitivt ett bra sådant. Färgpigmenten, flavonoiderna, är kraftfulla antioxidanter och ger effektivt skydd mot fria radikaler. Mycket av dessa nyttigheter sitter i skalet och olika sorter innehåller olika fytonutrienter, så det allra bästa är att blanda och äta av olika sorter. Det är samverkan mellan de olika ämnena i äpplet som ger den starka effekten och gör att ett äpple är så mycket bättre än till exempel en vitamin C-tablett.

Äpplen har i undersökningar visats sig kunna minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, olika typer av cancer, astma och åldersdiabetes. Äpplen stimulerar kroppens egna renande enzymer, verkar inflammationshämmande och motverkar att blodplättarna klibbar ihop sig och bildar proppar.

Äpplen innehåller även rikligt med fibrer och har därmed en positiv effekt på matsmältningen, motverkar förstoppning och tarmproblem samt sänker det onda kolesterolet.

Havregryn är inflammationshämmande, bra för hjärt- och kärlsystemet och motverkar åldersdiabetes. Havre har en speciell fiber, betaglukan, som stärker immunförsvaret och som man tror också bidrar till att sänka kolesterolet. Betaglukan håller även bodsockernivån stabil och förbättrar kroppens känslighet för insulin. Studier visar på att havre i vissa fall vid diabetes fungerar lika bra som läkemedel. Havre minskar också risken för cancer i mag-tarmkanalen.


Källor bla:
Supermat – vägen till ett friskare liv, Helena Nyblom
Mammas fantastiska äppelkaka