Leta i den här bloggen

torsdag 31 maj 2018

Andas - en stunds mindfulness varje dag

Det här är tre elastiska armband vilka som helst. Ett är inhandlat på en flygplats, ett annat på en marknad i Spanien och ett tredje på Lindex. Man kan köpa sådana armband ungefär var som helst. Och här kommer ett tips på hur man med hjälp av tre armband påminner sig själv om att andas en stund varje dag. Ja, vi andas så klart hela tiden, annars skulle vi ju dö. Men jag talar om att andas lite djupare, mera medvetet och om att vara närvarande i andetagen. Det tar någon minut av din dag. Samtidigt kommer det att sänka stresshormonerna, ge dig mera syre och du kommer att känna dig både klarare i hjärnan och lugnare. Det kan det kanske vara värt?

Sätt på dig armbanden på morgonen på den ena handleden. Någon gång under morgonen andas du fem djupa andetag. Du andas in genom näsan och ut genom munnen, som du formar till ett litet, litet "o" som luften får sila ut genom. Fem andetag! Därefter flyttar du över ett av armbanden till din andra handled. 

Någon gång runt lunch gör du om proceduren och flyttar därefter det andra armbandet till din andra handled. På kvällen gör du en sista andningsrunda och flyttar över det sista armbandet. På så sätt vet du att du har gjort dina andningsövningar och inte missat någon omgång. 

Fortsätt så. Sommaren kan väl vara en bra tid för att skapa en ny och bra vana? Trivs du med andningsövningen kan du efter ett tag utöka andetagen med ett extra varje andingsrunda och dag tills du är uppe i 10 andetag per gång. 

Det här tipset kommer egentligen från Donna Farhi, som jag varit och tränat yoga för under en vecka i Edinburgh nu i maj. Let's breathe!