Leta i den här bloggen

lördag 26 augusti 2017

Solbränd med morötter och andra myter

Något av det bästa med sommaren är att det blir mer tid till att läsa böcker och se på tv. En eftermiddag tittade jag på ett spanskt program om hälso- och matmyter (Mitos de los alimentos), vilket var rätt intressant underhållning. Vissa av dessa myter hade jag inte ens hört talas om, till exempel att om man dricker ett glas mjölk så bör man därefter inte äta eller dricka något annat, för då mår man illa! Detta måste väl vara en spansk myt, för aldrig har jag då hört detta i vårt mjölkälskande Sverige. Eller att man blir tjock av att äta bröd och därför är det en bra idé att äta bara brödskorpan, eftersom den innehåller färre kalorier... Mer om detta strax.

Myt nr 1 - Honung innehåller fler kalorier än socker
Detta har jag väl heller aldrig hört, om jag ska vara ärlig. Däremot att honung och socker är ungefär sak samma, vilket jag kan avslöja är falskt, eftersom socker är tomma kalorier medan honung innehåller en del nyttiga mikroämnen och är bra för vår tarmflora. Men för att återvända till kaloriantalet, så är denna myt falsk! Vid experiment visade det sig nämligen att vid samma mängd honung och socker, så visade sig socker innehålla flest kalorier. 100 gram socker innehöll 400 kalorier medan 100 gram honung bara innehöll 300. Hellre honung än socker alltså.

Myt nr 2 - Man bör dricka sin apelsinjuice snabbt eftersom vitaminerna annars hinner försvinna
Denna myt visade sig också vara falsk. När man mätte halten av vitaminer i apelsinjuice efter tre, sex och tolv timmar så visade det sig vara exakt samma. Däremot blir juicen lite beskare i smaken med tiden.

Myt nr 3 - Man blir lättare solbränd om man äter morötter


Detta undersöktes med hjälp av enäggstvillingar där den ena fick äta ett halvt kilo morötter om dagen i tio veckors tid. De var vita i huden när de började experimentet och för säkerhets skulle vistades de under dessa 10 veckor i England (så de slapp utsättas för den spanska solen).  Och jag gör som i filmen, jag avvaktar med resultatet till slutet - lite spännande ska det ju vara - så läs vidare!

Myt nr 4 - Inkråmet i bröd innehåller fler kalorier än brödskorpan
Det här har jag heller aldrig hört talas om och det känns ju heller inte särskilt relevant. Som om man i så fall skulle välja att äta bara brödskorpan för att man är rädd för de extra kalorierna i inkråmet, eller vad skulle syftet vara? I vilket fall som helst så är denna myt falsk och det förhåller sig precis tvärtom. Efter att man extraherat vatten från inkråm såväl som från skorpa, kunde man konstatera att skorpan innehåller mindre vatten än inkråmet och därför fler kalorier om man jämför med samma vikt. Fler kalorier alltså i brödskorpan!

Myt nr 5 - Man blir lycklig av glass
Ja, blir man inte lycklig av allt som är sött? Det triggar igång en massa må-bra-hormoner i hjärnan, åtminstone kortvarigt. Och försöket visade mycket riktigt att myten (såvida det nu är en myt) stämmer. En försöksperson hjärnskannades och fick under tiden först äta glass och dricka vatten, därefter titta på foton av glass och av vatten. Resultatet blev att lustcentrum i hjärnan aktiverades av glassen men inte av vattnet, båda gångerna. Läkaren som var involverad i försöket förklarade att glassen triggade igång endorfiner vid båda tillfällena, men om man dessutom äter glassen så får får man även i sig tryptofan och teobromin. 

Myt nr 6 - man håller sig smalare med lightprodukter
Jag tänker att vet vi inte alla redan att detta är falskt? Att lightprodukter oftast innehåller mindre fett, men istället desto mera socker, andra sötningsmedel och även flera andra ämnen som är mindre bra att få i sig? Och att sockerersättningar i vissa fall påverkar kemin i hjärnan så att vi istället blir hungrigare, det vill säga motsatt effekt?Lightprodukternas tid är väl redan förbi? Men de tre försökspersonerna visste tydligen inte detta, eftersom de bland sex olika "rätter" pekade ut de två lightprodukterna som de troligen minst kaloririka. Men det förhåll sig förstås istället precis tvärtom. Vid samma antal gram av produkten visade det sig att mest kalorier innehöll lightchipsen, därefter i fallande ordning lightosten, müslin, hamburgaren, ceasarsalladen och minst kalorier fanns det i den traditionella korvgrytan. Myten stämmer alltså inte.

Myt nr 7 - Man blir mer mätt av kött än av fisk
Två försökspersoner fick på fastande mage äta en middag bestående av kött och två fick en middag bestående av fisk. Därefter fick de sitta fyra timmar isolerade helt utan någon stimulans (böcker, telefoner, tv, någon att prata med etc. jättetråkigt för dem med andra ord) och då och då notera på en blankett hur pass mätta/hungriga de kände sig. Efter de fyra timmarna var det sedan dags för pizza! Den avåts gemensamt och därefter kunde man konstatera att köttätarna ätit mest pizza och även enligt kontrollblanketterna ansett sig bli hungriga snabbare än fiskätarna. Myten stämmer alltså inte utan man blir mer mätt på fisk än på kött. Fyra personer är inte ett särskilt stort underlag, men tydligen stämmer detta resultat också med betydligt större undersökningar som gjorts i Stockholm och Boston, så vi får väl godta resultatet.

Myt nr 8 - Man sover bättre efter ett glas mjölk
Försöksperson här var programledaren själv, som med sladdar och elektroder runt kropp och huvud sov två nätter i ett laboratorium. Första kvällen drack han ingen mjölk innan han gick och la sig och andra kvällen så gjorde han det. När jag satt och tittade på hur denne kraftigt överviktige lille man låg och slängde sig hit och dit under natten, kunde jag inte låta bli att tänka att  han förmodligen skulle sova betydligt bättre om han gick ner lite i vikt. Men ingenting blev givetvis sagt om eventuellt snarkande och sömnapné utan fokuset var ju så klart på mjölken. Och resultatet var att hans sovmönster varit nästan exakt likadant under båda nätterna. Alltså spelar mjölk före sänggåendet ingen som helst roll. Läkaren som ledde experimentet avslöjade dessutom att visserligen innehåller mjölken tryptofan som hjälper oss att somna, men det skulle behövas 10 liter (!) mjölk för att det skulle göra någon skillnad i detta avseende. Kanske lite för mycket för de flesta av oss... Däremot så spelar rutiner en stor roll innan vi går och lägger oss. Kan vi skapa en lugnande och nedvarvande rutin som vi upprepar kväll efter kväll så kommer detta att hjälpa kroppen att komma till ro. Och i en sådan rutin kan t.ex. ett glas mjölk ingå. Eller något annat som en kopp te, en banan eller att läsa en bok eller ta ett varmt bad. 

Myt nr 9 - Om man dricker mjölk så bör man inte äta eller dricka något annat efteråt för då mår man illa
Det här har jag alltså aldrig hört. Det måste vara ett spanskt påhitt. Och mycket riktigt så visade sig den här myten också vara falsk. Såvida man nu tycker att det räcker med fyra personer som provar... Dessa fick alltså dricka varsitt glas mjölk och därefter fortsatte de med apelsinjuice. Alla mådde utmärkt och ingen blev illamående. Nutritionisten som ledde experimentet förklarade att vad man normalt tänker är att mjölk skär sig med andra produkter och det är helt riktigt för det gör den också oftast i vår magsäck. Men detta innebär ingen fara eller att vi på något sätt skulle bli negativt påverkade. Tur för alla svenska mjölkdrickare kanske....

Myt nr 10 - Linser innehåller mest järn
Detta har jag väl heller aldrig hört. Visserligen innehåller linser järn, men det är väl snarare lever, blodkorv och spenat som i alla fall under min uppväxt ständigt pekades ut som de mest järnrika livsmedlen. Detta experiment utfördes genom att ett antal livsmedel  torkades och smulades sönder och till slut späddes med vatten tills de hade förvandlats till sex drycker i sex glas, där de med mest järn hade starkast färg och de med minst var nästan vita. Så var det linserna som innehöll mest järn? Nej, så klart inte. Etta kom musslorna, tvåa blodkorven, trea patén och först på fjärde plats kom linserna in. Femma blev spenaten och sexa isbergssalladen. Experimentledaren påpekade dessutom att järn bäst tas upp i kombination med c-vitamin, t.ex. ett glas apelsinjuice och att detta fungerar bättre med animaliska järnkällor. 

Myt nr 11 - Finns det livsmedel som fungerar som afrodisiakum?
Afrodisiakum är alltså något som framkallar kärlek och lust. Vad jag har hört så skulle t.ex. ostron vara ett sådant. Och även jordgubbar och choklad. Så stämmer det? Man lät två attraktiva kvinnor och två attraktiva män äta middag som två par, utan att ha en aning om vad det hela handlade om. De trodde de skulle avsmaka en läcker meny och betygsätta rätterna. Samtidigt mätte man hjärtrytm och kroppstemperatur på dem före middagen, vid middagens början och efter. Middagen bestod av ostron till förrätt, tryffel i huvudrätten och till sist choklad och jordgubbar till efterrätt. Så vad hände. Jo, hjärtrytm och temperaturer steg i början, men detta hände redan innan maten började intagas. Därefter hände inte så mycket. Resultatet blev alltså att maten inte fungerade som afrodisiakum. Afrodisiakumet var istället snarare den attraktiva middagspartnern...

Tillbaka till myt nr 3
Ja, tillbaka till morötterna och tvillingarna som åkte till England. Nu dök de upp i Spanien igen och man kunde konstatera att visst hade den ena, hon som ätit morötterna, fått en annan hudton. Orange! Ja, inte illande orange, utan faktiskt så man skulle kunna tro att hon var lite lätt solbränd. Morötter kan alltså vara en bra idé ifall man vill ha lite mera färg vintertid. Däremot är myten ändå falsk. När tvillingarna nu utsattes för sol en stund varje dag under en veckas tid, hjälpte inte morötterna till ett enda dugg för att få en bättre och snabbare solbränna utan att behöva bränna sig. Melanin heter det pigment i huden som gör oss brunare när vi exponeras för sol. Morötterna har inget som helst med melaninbildning att göra  och ger heller inget skydd  mot solens UV-strålar.

Värdefull information för oss alla :-) eller åtminstone lite underhållning.




Källa: Mitos de los alimentos, Antena3 

Med reservation för att jag kan ha missuppfattat någon detalj eftersom detta program var på spanska, som inte är mitt modersmål.