Leta i den här bloggen

söndag 30 oktober 2016

Ahimsa i och utanför yogasalen

Ahimsa är sanskrit och betyder att inte bruka våld. Inom yoga är ahimsa en av fem yamas, etiska och moraliska förhållningsregler (de övriga fyra är satya - vara sann, asteya - inte stjäla, brahmacharya - måttlighet och apraigraha - inte vara girig). 
Ahimsa handlar om kärlek och medkänsla för allt levande och innebär mycket mera än att enbart avhålla sig från fysiskt våld. Det innebär även att avstå från att bruka våld med ord och med tankar. Inte minst handlar det om att inte bruka våld mot sig själv. Allting startar med dig själv och sprider sig som ringar på vattnet. Respekterar du inte dig själv får du även svårt att respektera andra. 

I din yogaträning innebär ahimsa att du lyssnar på din egen kropp och inte orsakar dig själv smärta genom att pressa dig för hårt i positioner du inte är redo för. Ha tålamod. Känn kärlek och respekt för dig själv och din kropp. Släpp kraven och anpassa det du gör efter din dagsform. Du behöver inte jämföra dig själv med någon annan. Du behöver inte ens jämföra dig själv med den du var förra veckan. Släpp allt och var i nuet. Det är lätt att tro att framstegen du gör i yogan enbart handlar om att du kommer djupare ner i triangeln eller kan få ner hälarna i mattan i hundens position eller stå på huvudet utan något stöd av väggen. Men det som är verkliga framsteg är när du släpper kraven på dig själv, när du lyssnar inåt och tillåter dig själv att få vara som du är just här och nu. 








Källor bl.a. Yoga - Inge Schöps, www.yogaforallase, www.gaia.com