Leta i den här bloggen

fredag 21 december 2018

Glutenfria chokladcookies med bovetemjöl

Så här i jultider kan väl chokladcookies vara gott? Det här receptet kommer ursprungligen från Nigella Lawson. Jag skrev ner receptet från tv:n en gång i tiden och som vanligt har jag gjort några små ändringar, men inte så mycket. Alla barn (och de flesta vuxna också) älskar dessa cookies och de är ett bra komplement till lussebullar och pepparkakor när det ska julfikas, framför allt som de är ett glutenfritt alternativ. Självklart passar de även under övriga året och inte bara i jultider. Lite söta kan jag själv tycka att de är och som ett alternativ kan man dra ner lite på sockret om man vill. 

Ingredienser till 20-25 st:
2,5 dl bovetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 dl kakao
60 g osaltat smör
2 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
125 g smält mörk choklad
50 g chokladchips eller hackad mörk choklad (gärna ekologisk)



  1. Blanda bovetemjöl, bikarbonat, salt och kakao i en skål.
  2. Rör ihop smör (låt det stå framme en stund innan så det mjuknar) och farinsocker till en mjuk röra och tillsätt sedan vaniljsockret.
  3. Smält den mörka chokladen i vattenbad, tillsätt till smeten och fortsätt vispa. (För vattenbad brukar jag bryta sönder chokladen och lägga i en mindre kastrull som jag sedan hänger över en större kastrull med vatten. Vattnet får koka upp, men absolut inte hamna i chokladsmeten i den lilla kastrullen, så det gäller att hålla koll. Rör då och då och då i chokladen. Sedan är det lätt att ta i handtaget på den lilla kastrullen och bara hälla över smeten utan att man behöver bränna sig.)
  4. Knäck i äggen och vispa.
  5. Häll i de torra ingredienserna och rör runt tills allting har blandat sig ordentligt.
  6. Rör sist ner chokladchipsen/den hackade mörka chokladen.
  7. Klicka ut på plåt med bakplåtspapper (2 matskedar är bra redskap för detta). Gillar man nötter kan man hacka t.ex. lite hasselnötter och strö på.
  8. Grädda i mitten på ugnen i 180 graders värme 9-10 minuter (lite beroende på ugn, så håll koll). 
  9. Låt cookisarna svalna på plåten. De ska vara mjuka!
Dessa cookies går också utmärkt att frysa in och tina upp närhelst man behöver dem. Supergoda!

Önskar med detta alla en och god och fridfull jul!