Leta i den här bloggen

fredag 2 augusti 2013

Unna dig en smoothie!


Ingen dryck är väl mera sommar än en smoothie? Passar till det mesta sommartid; till frukosten, som mellanmål, före eller efter träning, på stranden eller picknicken eller varför inte till lunchen. De dagar man inte orkar laga eller ens äta särskilt mycket kan man fixa sig en smoothie och en macka istället.

Och få saker är enklare att göra. För dels finns det en uppsjö av läckra smoothierecept att testa för den som känner sig manad. Men sanningen är även att man inte ens behöver något recept. Man tar vad man har och resultatet blir i stort sett alltid gott, läskande och underbart.

Grunden är:
Några färska frukter delade i bitar
Några nävar frusna bär
En dutt fruktyoghurt och en dutt vatten alternativt en dutt naturell yoghurt och en dutt juice.
Sedan är det bara att mixa och njuta. Vem som helst klarar detta, till och med ett litet barn eller någon som anser sig född med sin kökstumme mitt i handen.

Men okej, ett litet exempel på en helvild blandning som samtidigt är en riktig vitamin- och antioxidantbomb och som räcker till ca 3 personer beroende på glasens storlek:
2 nektariner skurna i bitar
1 äpple skuret i bitar (skalet får gärna vara kvar men tvätta alltid all frukt först)
1 banan
0,5 dl frusna blåbär
0,5 dl frusna hallon
0,5 dl frusen mango
0,75 dl fruktyoghurt valfri smak
0,75 dl kallt vatten

Mixa och njut! Vill du öka på näringsvärdet så ta med t.ex. 1 msk chiafrön, 1 msk krossade linfrön, lite hackad mandel eller en näve solrosfrön.