Leta i den här bloggen

fredag 9 augusti 2013

Istället för glass - hälsosamma alternativ

Vi fortsätter på förra veckans tema med somriga, smarriga saker att kyla sig med. Glass! Så gott! Fast inte alltid så hälsosamt. Inte ens de sorter man tänker sig borde vara gjorda på naturliga råvaror, som t.ex. ”Sia Vanilj, svensk gräddglass från Slöinge Halland”. Det låter ju så bra och är faktiskt en av de bättre varianterna i frysdiskarna eftersom den innehåller riktig grädde, vilket långt ifrån alla glassorter gör. Men den innehåller också mindre önskvärda ingredienser som glukossirap, vaniljarom, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror) och stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl och guarkärnmjöl).

Bättre då att göra sin egen variant och därmed veta att det bara är socker, ägg, grädde, vaniljstång och några korn salt som ingår. Jag tycker därför att Jamie Olivers semifreddo är ett suveränt alternativ och jättebra som bjudefterrätt. Kolla gärna upp receptet mer ingående i hans bok Den nakna kocken om du vill ha förslag på varianter. I korthet kommer i alla fall receptet här till ca 12 portioner:

1 vaniljstång (och ibland fuskar jag och tar 2 msk vaniljsocker istället)
3 dl socker
4 stora ägg
5 dl vispgrädde (jag tar 6 ibland för att det ska bli mindre sött, tycker nästan det blir godare)
Salt

Vaniljfröna tar man ur stången genom att skära stången på längden och sedan skrapa ut dem. Därefter vispar man vaniljen och sockret med äggulorna i en skål. I en annan skål vispar man grädden. I en tredje skål vispar man äggvitorna med några korn salt tills de bildar fasta toppar. Därefter vänder man ner först grädden och sedan äggvitorna i äggulesmeten och häller över alltihop i önskad serveringsskål, täcker med plastfolie och fryser in.

Servera gärna med t.ex. hallon eller någon god sylt. (Till jul brukar jag servera semifreddon med varm hjortronsylt.)

Semifreddon är till festen och nu kommer mina vardagsvarianter istället, de som är hälsosammast. Och faktiskt nästan lika goda!

Banan och mango:
Båda dessa frukter får en lite glassig konsistens när man fryser in dem. Dela i bitar och blanda båda eller så gör du bara en bananvariant eller en mangovariant. Kör sedan helt kort i mixer, lägg i skål och frys in. Tina en god stund innan du vill äta. Kör du med lite hallon också i mixen så blir det mera sorbet över det hela. Också väldigt gott.


Banan- och mangomix med några hallon som garnering

Banan och choklad:
Bananen blir också god doppad i choklad även om det tar lite mera tid. Skär bananer i 2-3 cm tjocka skivor, så många du vill ha, och doppa sedan dessa i mörk choklad som du smält över vattenbad på spisen. Sätt en tandpetare i varje, lägg på bricka och frys in. Gott som liten munsbit efter maten! Denna variant ska inte tinas, utan ätas direkt från frysen.

Yoghurtvarianter:
Här kan man blanda ungefär hur som helst. Jag brukar använda grekisk eller turkisk yoghurt som är lite tjockare och innehåller 10% fett. Beroende på hur många som ska äta, mixar jag sedan ca 1 del yoghurt, 1 del banan och 1 del frusna hallon. Bananen och hallonen kan bytas ut mot andra frukter eller bär. Man kan äta direkt som det är som en slags lyxvariant på yoghurt, eller fryser man in det och tar ut en stund innan det är dags så blir det mera glassaktigt. Obs att frusen yoghurt behöver låååång tid på sig att tina, så ta ut ur frysen i god tid. Strö t.ex. hackade hasselnötter över om du vill.


Frusen grekisk yoghurt med banan och hallon. Blåbär och citronmeliss som garnering.

Allt som är gott är definitivt inte syndigt och onyttigt!