Leta i den här bloggen

fredag 25 november 2016

Tacksamhet - nyckeln till lycka

Det var Thanksgiving i torsdags så tacksamhet är egentligen den här veckans tema, även om detta med att vara tacksam nästan suddas ut av all hype kring Black Friday, som plötsligt har blivit väldigt stort och viktigt även här i Sverige. Tacksamheten däremot glöms lätt bort.

Ändå visar studier att tacksamheten är själva nyckeln till vår lycka. För nej, det är inte att konsumera som gör oss lyckliga i själva verket. Och det är inte pengar, framgång och makt. Inte fler prylar och hög status. Den som tar sig tiden att känna tacksamhet över saker i sitt liv, små som stora, lever ett lyckligare liv, är friskare och har bättre relationer. Vi behöver alltså inte vänta på att alla våra önskningar ska slå in för att bli lyckliga. Det är snarare de små sakerna i vardagen som bygger lyckan, förutsatt att vi noterar och uppskattar dem. 

Två amerikanska psykologer som har forskat i ämnet utförde en studie där en grupp personer varje vecka fick skriva ner saker de varit tacksamma över under veckans gång, en annan grupp fick skriva ner saker som berört dem på ett negativt sätt och som de irriterat sig på, och en tredje grupp fick skriva om faktorer som påverkat dem utan någon särskild instruktion om positiv eller negativ aspekt. Efter 10 veckor visade sig personerna som noterat saker att vara tacksamma över må bättre än de övriga grupperna. De kände sig mer optimistiska, var friskare, hade bättre sömn, ägnade sig mer åt fysisk aktivitet och träning samt hade bättre relationer till sin omgivning. Och gissa vilken av grupperna som mådde sämst?

Samtidigt är det så lätt att glömma bort det här med tacksamhet och bara ta saker för givna. Vill du ha ett enkelt sätt att träna upp din tacksamhet och må bättre? Prova detta:

  • Varje kväll innan du somnar, tänk på tre saker relaterade till den här dagen och som du känner dig nöjd och tacksam över.
  • Varje morgon när du borstar tänderna, tänk på något med dig själv som du är nöjd med eller upplever som positivt.


Källor bl.a. www.health.havard.edu, www.huffingtonpost.com