Leta i den här bloggen

måndag 9 maj 2016

Hur framgångsrika människor hanterar stress


Hur gör världens mest framgångsrika människor för att  hantera vardagsstressen som ju ofta är oundviklig? Jo, det har man gjort undersökningar på och här är de bästa råden som har vaskats fram. Läs och lär.

Uppskatta det man har
Att då och då observera vad man har att vara glad och tacksam över förbättrar humöret, höjer energinivån och sänker stresshormonet kortisol. Till exempel kan man vid dagens slut tänka igenom vad som var det bästa som hände den här dagen, kanske till och med skriva ner det. Eller starta dagen med att tänka på vad man har just nu i livet som känns bra. 
Sluta fundera över vad som kan gå snett
Sluta fundera över allt som kan inträffa och gå snett. Dessa tankar ökar nämligen bara stressen och hindrar oss från att fokusera på det vi ska göra. Ett talesätt är "Don't worry - it may not happen", alltså sluta oroa dig, det kanske ändå inte händer. Det mesta av det vi oroar oss över händer nämligen inte!

Tänka positiva tankar
Det är lätt att tro att tänka positivt handlar om att ta de negativa tankar som snurrar runt i huvudet och sedan förvandla dem till motsatsen. Problemet med detta är att det bara är orden vi då tänker som blir positiva, medan den negativa känslan stannar kvar. (T.ex. "Jag har ingen lust att gå på det där mötet" förvandlas till "Jag har jättestor lust att gå på det där mötet" - känslan av att inte vilja gå på mötet sitter troligen kvar ändå.) Att tänka positiva tankar handlar istället om att hitta sådant som vi verkligen tycker om att tänka på. Tankar på semestern, på hur trevligt det är att gosa med hunden, på hur gott dagens första kopp kaffe smakar och på hur roligt det är att hoppa fallskärm/måla tavlor/spela schack/rida eller vad det nu är som vi älskar, kort sagt känslan av att göra något som man verkligen tycker om, detta är äkta positiva tankar som skapar positiva känslor i kroppen. Om det inte går att hitta någonting positivt alls att tänka på, gå igenom den gångna veckan och upptäck att något litet guldkorn finns det någonstans trots allt. Ha tankar av det här slaget redo och när negativa olustiga tankar slår till, hugg tag i en av de här redan förberedda tankarna på något behagligt. 
Koppla av och koppla ur
Den som gör sig själv tillgänglig ständigt alla veckans timmar gör sig själv en stor otjänst. Studier visar tydligt på att den som ibland stänger av sin telefon och tar en paus från sina e-mail tydligt sänker stressnivåerna i kroppen. Ständigt ny information via mobilen och datorn distraherar oss och för de flesta blir det omöjligt att helt koppla av när ett mail eller sms när som helst kräver vår omedelbara uppmärksamhet. Att göra medvetna pauser lönar sig alltså. Vi får förnyad kraft och blir sedan effektivare.
Sänka koffeinnivån 
Kaffe i lagom mängder (ca 2 koppar/dag) stärker immunförsvaret, hjälper till att reglera blodsockret och gör oss mera fokuserade. Kaffe i stora mängder triggar istället igång kroppens alla stressystem och gör oss hyperaktiva, i värsta fall med hjärtklappning och skakningar. Att kurera sin stress genom att höja koffeindosen kraftigt är rent kontraproduktivt. En kopp med något varmt i har dock en lugnande effekt. Prova att byta ut en del av kaffet mot t.ex. rooibos som är helt koffeinfritt. 
Sova
Den första man drar ner på vid en stressig livssituation är ofta sömnen. Den som känner sig stressad har dessutom ofta svårt att sova gott. Men sömn är ett av de allra viktigaste verktygen mot stress. Under sömnen pågår ett reparations- och uppbyggnadsarbete som vi behöver för att fungera. Stresshormonerna ökar vid för lite sömn, minnet försämras och vi blir även emotionellt instabilare. Därför är det viktigt att skapa tid för sömn och även att trappa ner inför natten och låta hjärna och kropp successivt ställa in sig på att sova. Mörkt rum, sval temperatur, bekväm säng, ingen elektronik, men gärna lite lugn musik. 
Undvika de negativa diskussionerna med sig själv
Vi pratar med oss själva inne i våra huvuden. Åtminstone de allra flesta av oss. En viktig komponent för att kunna hantera sin stress är att lära sig kontrollera de här inre dialogerna med sig själv. Ju mer tid man ger åt tankar desto större växer de sig. Detta gäller såväl positiva som negativa tankar. Att älta och oroa sig kan leda in i en labyrint som blir svår att ta sig ur. Och ändå är de allra flesta tankar vi tänker bara just tankar. De är inte nödvändigtvis fakta. Bästa sättet att stoppa denna typen av tankar är avleda sig själv genom att tänka på något helt annat eller att helt enkelt distrahera sig med någonting som kräver full koncentration så det inte finns tid för en massa ältande. Fungerar inte det så prova att skriva ner problemet på papper, läs sedan igenom och fundera över vilka råd du skulle ha gett om det hade gällt en annan person än du själv.
Ändra perspektivet
Det är lätt att tro att stress och oro beror på händelser utanför vår kontroll. På tajta deadlines, jobbiga chefer, trafiken, grannarna, regeringen eller till slut precis vad som helst. Viss sanning ligger det kanske i detta, men en större sanning är att även om vi inte alltid kan kontrollera de yttre förhållandena, så har vi alltid kontrollen över hur vi reagerar. Den bollen ligger hos oss. Ge inte saker större proportioner än de förtjänar. Finns det någonting, om än litet, som du själv kan göra för att förändra saken? Vad händer om du provar att göra på ett annat sätt? Eller att helt enkelt inte bry dig så mycket?
Andas
Andas måste vi göra varje dag i vilket fall som helst. Hur vi andas påverkar dock hur vi mår. Spänner vi oss hamnar andningen högt upp i lungorna och vi andas kortare andetag. Genom att medvetet sänka andningsrytmen och ta djupa andetag sänker vi stresshormonerna i blodet. Vi signalerar till kroppen och hjärnan att läget är lugnt. Detta kan vi göra när som helst, men det är en bra idé att avsätta extra tid till att träna. Vi pratar nu bara om minuter till att börja med. Stäng dörren, stäng av mobilen, sitt med rak rygg, sänkta axlar och andas så att magen putar ut. (Lägg handen på magen så känner du.) Tänk bara på hur det känns att andas eller om detta känns svårt, räkna varje andetag tills du kommer till 20. Märker du att tankarna ändå flyger iväg, så för bara tillbaka dem till andningen. 
Ta hjälp
För att lyckas med att vara både lugn och effektiv behöver vi inse våra begränsningar och delegera eller be om hjälp med det som andra gör bättre eller det som vi helt enkelt inte hinner. Ingen hinner nämligen allt och ju förr man inser att man inte är perfekt och lär sig att känna sig bekväm med detta, desto snabbare går det att få balans i sitt liv. Ibland kan det hända att vi bara behöver någon att prata med för att få ett bättre perspektiv på situationen.


Källa: www.forbes.com