Leta i den här bloggen

lördag 28 februari 2015

Långt liv - att äta och leva som Iyengar


"Yoga releases the creative potential in life". - BKS Iyengar

B.K.S. Iyengar dog i somras, 20 augusti 2014. Han blev nästan 96 år. Iyengars lärare, Sri Tirumalai Krishnamacharya, blev i sin tur 100 år. Båda var aktiva och verksamma inom yoga fram till sin död. Så hur bar de sig åt för att inte bara bli så gamla, utan även hålla sig så friska? Svaret tycks vara: genom mycket yoga, meditation, goda relationer, vegetarisk kost och att arbeta och verka med stort engagemang inom det som intresserade dem mest. Så här såg en vanlig dag ut i Iyengars liv:

5.30 - Uppstigning och bad. 

- Därefter en kopp kaffe med mjölk och socker.

- En timmes pranayama (andningsövningar).

"Pranayama is to witness and observe the smooth flow of inhalation and exhalation with depth, subtlety and precision." - BKS Iyengar

- En timme med tidningen för att sätta sig in i vad som hänt i världen plus ytterligare en kopp kaffe.

9.15 - Yogaträning i två till tre timmar på RIMYI, Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute, i Pune och i närheten av Iyengars hus. (Denna träning inkluderade bland annat 30 minuters huvudstående och 20 minuters skulderstående.)

"I have willpower and positive faith, and courage and vigor in practice." - BKS Iyengar

- Nytt bad. 

- Puja = bönestund.

- Vegetarisk lunch med familjen, d.v.s. barn och barnbarn.

13.30 - Vila en timme.

14.30 - Arbete i RIMYI:s bibliotek med bland annat korrespondens och att svara på studenters frågor.

16.00 - Den tredje koppen kaffe.

- Arbetet fortsätter.

17.00 - Går tillbaka hem.

20.00 - Vegetarisk middag med familjen, dagens huvudmåltid. Iyengar föredrog grönsakerna lätt kokta och kryddade framför att äta dem råa. Till grönsaksrätterna åt han antingen ris eller chapati (ett indiskt bröd). Dessutom tyckte han mycket om mjölkpudding. Familjen såg till att äta "sattviskt", vilket innebär så ren föda som möjligt för att ge kroppen styrka, energi och vitalitet, så att den kan utföra yogans positioner. 

21.00 - TV-nyheter och sedan samvaro med familjen resten av kvällen. 

22.40 - Läggdags.

Något att ta efter kanske? Möjligen lite svårt helt och hållet med tanke på att de flesta har vanliga jobb som slukar mycket tid och kanske inte alla heller jobbar med det som passionerar dem mest här i livet. Dessutom kan man ju notera att Iyengar verkar ha varit härligt befriad från att både handla och laga maten samt städa. Men ändå, lite mer av det här tänket kan vi kanske ändå få in i våra liv. Det är viktigt att åtminstone ibland få känna den där glöden för något som vi gör. Dessutom handlar det mycket om att hitta en balans i sin tillvaro. 

Schemat som beskrivs ovan handlar om Iyengars sista år, då han dragit sig tillbaka från själva undervisandet i yogaklasserna och drivandet av institutet och istället överlämnat detta arbete till sina barn. Detta gjorde han vid 85 års ålder, då han tyckte att det började bli dags att dra sig tillbaka lite grand. Men ett långt, aktivt liv i ständig förändring har han levt, där han bland annat skapade Iyengar-yogan, lärde ut denna i 25 länder, samt skrev och publicerade 14 böcker. 

"Change is not something that we should fear. Rather, it is something that we should welcome. For without change, nothing in this world would ever grow or blossom, and no one in this world would ever grow or blossom, and no one in this world would ever move forward to become the person they're meant to be." BKS Iyengar



Källa: Yoga, The Path to Holistic Health - B.K.S. Iyengar

fredag 20 februari 2015

Missa inte Vardagspuls

Den här veckan vill jag tipsa om programmet Vardagspuls, som börjat sändas varje vardagskväll klockan 17.55 i TV4. Roligt och inspirerande program med fokus på hur vi ska kunna må bättre i vår vardag, så mycket om nyttig matlagning, träning både fysisk och mental, samt roliga reportage och aktuella gäster. 

Sedan är väl frågan vem som har tid att sitta och titta klockan 17.55? Möjligen enstaka singlar, som precis kommit hem från jobbet och sätter sig ner för att äta sin (nyttiga) middag innan de påbörjar kvällens aktiviteter? Säkert också pensionärer. Men förmodligen inte familjen, där det ska lagas mat och ätas och mycket ljud som dränker tv:n och kanske dessutom en och annan träningsaktivitet som ska passas. Och själv är jag antingen på jobb eller på väg dit. Dock, nu för tiden är det ju ingen som är bunden vid tv-tiderna. Det finns andra sätt och själv gillar jag att spela in, så jag sedan kan skippa alla reklampauser och även de inslag jag inte har lust att titta på. Dessutom finns deras utmärkta hemsida www.vardagspuls.se som innehåller massor med bra information. 

Programmet leds av Kristin Kaspersen och Agneta Sjödin. Förmodar att de ska turas om. Och studion är mysig med rustikt träbord där det pratas och äts av den nyttiga maten, som lagas vid den likaledes mysiga köksön. I övrigt har vi lite coola växter, bitar av tegelväggar och stora luftiga fönster, kulisser givetvis, men ändå, man får nästan lust att flytta in... Bra initiativ nu i februari när nyårslöftena ligger långt bakom och ofta redan är bortglömda. Det är lätt att tro att man är ensam i sin kamp om att få vardagspusslet att gå ihop. Men det är man ju inte! Här får man se och höra tips och inspiration från andra. Bra pepping helt enkelt så missa inte!


onsdag 18 februari 2015

Dags för fasta

Igår var det Fettisdagen, det var det väl knappast någon som missade? Så då är det dags att fasta nu då? Jodå! Jag fick det här tipset från Darren Hardy och tänkte att det var ju en bra idé. Tänk på någon dålig vana du har och så "fastar" du, dvs. avstår från den här vanan under 30 dagar. Exempel: 

  • Låt bli att kolla Facebook efter klockan 22.
  • Strunta i mobilen medan du äter och sover. Sätt den på ljudlöst och lägg den långt ifrån dig.
  • Låt bli det där godiset som du brukar äta varje dag. 
  • Tryck inte på snooze när klockan ringer, utan stig upp direkt istället så slipper du stressa.
  • Låt bli att slötitta på tv:n.
  • Sluta skjuta upp träningspassen till slutet av veckan. 
Eller, vänd på det istället och lägg till en ny och god vana under 30 dagar och se hur det känns.

Själv ska jag dra ner på chokladkonsumtionen. Den nyttiga mörka chokladen som jag normalt äter en liten bit av varje dag, den har plötsligt blivit en halv chokladkaka. Forfarande under förevändningen att den är så "nyttig" naturligtvis. Men den dolda anledningen är så klart att det är himla gott... Så jag slutar med det nu under 30 dagar. En bit får räcka. Dessutom ska jag träna magmusklerna lite mer. 30 dagar är en kort tid. Och sedan får vi se - kanske har vi då lärt oss trivas med våra nya vanor. Man vet aldrig om man inte provar.

lördag 14 februari 2015

På yogamattan och i livet

Vem är du på din yogamatta? 



Sannolikheten är att du är exakt den du även är ute i övriga livet och du kan lära dig mycket om dig själv genom att observera ditt beteende och dina tankar under yogan. 

Är du den som anstränger dig över dina gränser och pressar dig för hårt? Som trots att du vet att du ska lyssna på kroppens signaler inte tänker att detta gäller just dig och just nu? För du vill så gärna fullt ut i den där positionen även om det gör ont, även om du inte kan andas ordentligt. För du vill ju vara duktig. Du vill prestera. 

Eller är du den som ger upp? Den som stannar långt under den egna gränsen för vad du klarar därför att det är bekvämast så? Att aldrig prova att gå steget längre.

Båda dessa mönster är vanliga. "Lyssna på din kropp", vilket är något av det allra viktigaste i yogan, är inte alltid något som alla i en yogagrupp hörsammar. En del lyssnar för mycket och andra låter prestationskraven styra.

Eller är du den som lyssnar på lärarens instruktioner med ett halvt öra och gör allting mekaniskt medan tankarna kretsar runt något helt annat?

Hur stor plats tar tankarna? Vi är så klart medvetna om att fokuset ska ligga i andningen och rörelserna, i att vara helt närvarande i stunden. Ändå kommer det ofta andra tankar. 

Jämför du dig med andra? Tänker att andra är mycket bättre än du? Eller tänker du att det är du som är bäst, som vet mest, och att andra gör fel?

Irriterar du dig på saker? På andra? På läraren? På mattan? På att det är för varmt i lokalen? För kallt? På att du inte tycker om musiken? Eller att du har fått "fel" plats. Behöver omständigheterna vara helt perfekta för att du till fullo ska kunna lägga ditt fokus på yogan?

Försöker du alltid ställa dig på samma plats och om du inte får just den platsen hur känner du då? Vill du stå längst fram? Eller längst bak? Varför?

Eller lyckas du till största delen av tiden bara finnas i nuet, i dig själv och i dina andetag?

Handen på hjärtat! Och du behöver inte avslöja någonting för någon annan. Tänk istället efter för dig själv och se om du hittar några mönster. Du kan ha nytta av detta sedan ute i din vardag. Möjligheterna är stora att du kan ändra på saker genom att förändra dig själv och din inställning på yogamattan först. Yogan kan lära oss mycket om oss själva.


lördag 7 februari 2015

Smart stresshantering


Livet är stressigt ibland tyvärr. Men det finns knep för att hålla sig flytande också under mer intensiva perioder av livet.

Det självklara
Vi klarar bättre av stress om vi:
  • Sover tillräckligt
  • Äter nyttigt
  • Tränar
  • Låter bli att röka
  • Har en låg alkoholkonsumtion

Det viktiga
Vi kan i princip ha det hur rörigt och körigt som helst, om vi inte upplever det som stressigt. Med andra ord, det är våra tankar som egentligen orsakar vår upplevelse av stress. Så om vi förändrar våra tankar, kan vi förändra vår situation.Till exempel är det en stor hjälp att:
  • Sluta älta det som var och som ändå inte går att göra något åt nu
  • Sluta oroa sig för framtiden
  • Låta bli att tänka negativa tankar om sig själv
  • Låta bli att tänka negativa tankar om andra
Lättare sagt än gjort kanske. Men - detta går att träna på! Och det vi tränar på det blir vi också bättre på. Steg ett är att bli medveten om sina tankar. Steg två är att börja göra någonting åt dem. 

Det som underlättar, de stödjande faktorerna
  • Goda sociala relationer
  • Husdjur
  • En behaglig miljö, till exempel mycket ljus, levande växter
  • Musik som gör en glad
Ut och promenera en stund varje dag i en park eller i en skog är till exempel positivt eftersom vi både fyller på med ljus och får en naturupplevelse. Det hjälper också att försöka undvika de där personerna som får oss att må dåligt, och istället ge tid till de relationer som vi känner tillför oss energi. Umgås med dem som du klickar med helt enkelt, gärna dem som du kan skratta ihop med.

Effektivaste redskapen
  • Yoga
  • Meditation
  • Mindfulness
  • Djupandning
Forskning visar på att positiva förändringar sker i hjärnan när man tränar ovanstående. Våra hjärnor är plastiska (dvs. de går att förändra, vilket man inte kände till för inte så länge sedan). Denna träning och de förändringar som den medför leder i sin tur till att det blir lättare att förhålla sig lugn till det som sker och även att det blir lättare att tänka positiva tankar.

Sist men inte minst
  • Ta pauser. Ofta!

Om inget av ovanstående ger tillräckligt med hjälp och allt ändå känns som ett oöverstigligt kaos
Se över dina "måsten" och vad du måste göra under en vecka. Sedan stryker du hälften! Världen går inte under. Hade du legat sjuk hade inte alla de här sakerna heller blivit gjorda. Och nu gör du i alla fall hälften av dem. Det är tillräckligt bra!