Leta i den här bloggen

söndag 14 december 2014

Promenader - enklaste sättet att hålla igång

Jag tänkte skriva några ord om promenader idag, för jag tycker det passar så här i december när jag märker på människor omkring mig att de varken har tid, lust eller ork att träna längre. För då är promenader nämligen räddningen. Just därför att det är så kravlöst. Just därför att man kan göra det i princip när som helst inklusive direkt efter en rejäl måltid. Vad passar bättre i juletider?

När julen närmar sig gör ofta den terminsbundna träningen uppehåll (till exempel mina egna yogaklasser, till exempel min sons squashträning, plus en hel del annat), men jag märker även bland dem som har kort på träningsställen där aktiviteterna pågår året runt, att det blir fler och fler i december som tycker att de varken hinner eller orkar. Det är så många andra aktiviteter just nu. Det är så mycket som ska förberedas inför julen. För att inte tala om när väl alla helgerna drar igång - då blir det för många ännu svårare. Men sedan, i januari, då ska man ta tag i träningen igen och börja sitt nya liv. Då ska man gå ner i vikt och bli supervältränad. Såklart! Och det är ju i och för sig jättebra. Men ännu bättre om man kanske inte helt släpper taget om all träning redan i början av december. Det kommer att bli lättare i januari för den som åtminstone ser till att hålla igång lite grand.

Promenader är en fantastiskt bra och enkel lösning på detta. Frisk luft och i bästa fall lite dagsljus får man på köpet. Man kan ta med sig sällskap och lösa problem eller bara småprata. Man kan ha möte i form av promenader. Eller kan man gå själv och lyssna på musik eller bara reflektera över livet. En promenad på egen hand och i jämnt tempo fungerar meditativt. Ingen särskild utrustning krävs, bara ett par rejäla skor som passar för väglaget. Promenera långsamt eller snabbt, promenera tidigt, promenera sent, före maten, efter maten, eller strunta i att ta bussen/bilen och promenera vart du nu ska istället. Allt funkar!

Så ge inte upp all träning helt bara för att julen närmar sig. Se promenaderna som oljan som håller igång ditt maskineri så du inte rostar igen för mycket. Bra för konditionen, cirkulationen, benstommen och inte minst hållningen. Vill du göra det lite mer avancerat, så ta med ett par stavar och gör det hela ännu mera effektivt. Enklare kan det inte bli!

söndag 7 december 2014

Världens lyckligaste land

Vad är det som gör oss människor lyckliga? Och kan lycka verkligen mätas? För mäter, det gör man ju. I vissa mätningar utses något skandinaviskt land till den lyckligaste platsen att leva på. I andra kan det bli till exempel Latinamerika istället. Det beror helt enkelt på vilka faktorer som mäts. Men vad som gör någon lycklig kanske inte gör en annan person lycklig, så kan man egentligen säga att till exempel hög levnadsstandard gör människor lyckligare?




Jag tittade på "Korrespondenterna" i veckan som gick. Programmet handlade om Bhutan. Bhutan är inte med i några världsmätningar om lycka. Ändå anses det vara ett lyckoland. I Bhutan struntar man i omvärlden och mäter själva istället. Det är i alla fall det enda land i världen som istället för att mäta bruttonationalprodukten istället mäter bruttonationallyckan.

Bhutan, som också kallas för Drakens Land, ligger i östra delen av Himalaya och gränsar bland annat till Kina och Indien. Här finns höga bergstoppar och grönskande dalar, ren luft och en befolkning som bara uppgår till 750 000 personer. Det är en vacker och fridfull plats och huvudstaden Thimphu har inte ett enda trafikljus. Landet är inte rikt, men här finns heller ingen misär. Så hur tänker man i Bhutan? Vad är bruttonationallycka egentligen? 

Bruttonationallycka handlar inte om ekonomi och materialism för man anser att det är inte detta som gör människor lyckliga. Bruttonationallycka handlar istället om hur delaktig man känner sig, det handlar om hur man kan använda sin tid och det handlar om en hållbar miljö. Utvecklingen ska göra människor lyckliga istället för olyckliga och man vill höja levnadsstandarden på ett icke-materialistiskt sätt med hänsyn till varandra och till omgivningen. Grundskolan och sjukvården är gratis i landet och man anser att den största lyckan är att ha det man behöver och att känna sig nöjd, att man har ett engagemang och en uppgift, att hitta "flow" i sin vardag. 

Korrespondenterna besöker bland annat en familj på landet, som lever och arbetar i harmoni med varandra och med naturen. De äter, sover och umgås och pratar mycket med varandra. Det är samtalet som är underhållningen om kvällarna, trots att där finns tv. Och jo, de verkar lyckliga får man intrycket av. Och lugna! Samtidigt börjar andra trender också sprida sig bland landets ungdomar och i städerna. Man skaffar mobiltelefoner och använder Facebook. Det är svårt att stå helt utanför övriga världen. Och landets elit (jo, för det finns en sådan också i Bhutan) skickar sina söner och döttrar till universiteten i England och USA och när de kommer hem gifter de sig med varandra. Men egentligen - det hindrar väl inte att man är lycklig? Ett land som har en bruttonationallycka som riktlinje har ju ändå satt sin ribba på en annan plats än vad vi vanliga konsumtionsnationer har, eller? 

Hur som helst är det en intressant vinkel, tycker jag. Att tänka annorlunda. Och ett helt land som tänker annorlunda. Jag blir lite fascinerad faktiskt. Heja Bhutan!"



Källa: Korrespondenterna, SVT 20141203