Leta i den här bloggen

söndag 28 september 2014

Groddar - supermat

Groddar är riktigt fullpackade med nyttigheter, t.ex. vitaminer, mineraler, fettsyror, enzymer och protein. Men hur kan man få i sig mera groddar? Hur enkelt som helst! Blanda i sallader, lägg i grytor eller använd som smörgåspålägg (passar till exempel bra ihop med ost och tomat) . Eller ät dem bara som de är rakt upp och ner. Det brukar jag göra, för jag tycker groddar är gott! De smakar lite lätt nötaktigt och har en härlig spänst. Allra godast är alfalfa!

Alfalfagroddar och mungbönsgroddar på fönsterbrädan för att bli lite grönare av dagsljuset.

Få saker är så enkla som att grodda själv. Och just alfalfa och mungbönor är enklast av allt. Skölj mungbönor eller alfalfafrön och lägg dem sedan i blöt i en glasburk. Se till så de minst täcker botten. Efter ett dygn häller du bort vattnet genom en silduk av något slag. Jag brukar sätta en bit nylonstrumpa ovanpå burköppningen och sila genom den. Hur lätt som helst. Skölj sedan fröna och sila bort vattnet på nytt. Jag har läst på många ställen att man ska ställa burken upp och ner i ett diskställ för att låta vattnet rinna av helt. Detta brukar jag aldrig bry mig om. Bönorna/fröna ska ju vara lite fuktiga för att kunna groddas. Så jag ställer sedan burken direkt på en mörk plats (ett köksskåp funkar bra) och så sköljer jag av dem morgon och kväll. Efter ca 3 dygn är mungbönsgroddarna färdiga, alfalfagroddarna brukar ta ett dygn längre. Ställer man dem sedan några timmar på fönsterbrädan så får de lite grön färg, åtminstone alfalfan. Förvara groddarna i burk i kylen. De håller ca fyra dygn. 

Allt detta innehåller mungbönorna: Vitamin C, D, B17, folat, järn, zink och kalcium. 

Och alfalfa: Vitamin C, B1, B2, B3, B6, B9, D, A, E, K, kalcium, kalium, järn, magnesium, zink, selen och fosfor.   Dessutom är alfalfan känd för att sänka blodtryck och kolesterol. Rena supermaten med andra ord! 

söndag 21 september 2014

Fem minuters meditation

Jag tänkte prata lite om femminutaren. Varför? För att fem minuters meditation har alla möjlighet till att få in under sin dag, hur mycket man än har att göra. För att fem minuters meditation kan vem som helst klara av, det är inga konstigheter. För att fem minuters meditation, även om det låter kort, gör stor nytta.

Många människor mediterar. Men de flesta människor mediterar INTE. Och jag tillhör inte heller dem som sitter och mediterar långa stunder. I våras tog jag mig igenom ett långt mindfulnessprogram på åtta veckor, där längre meditationspass ingick. Jag trodde då att jag skulle träna upp mig och börja tycka om att sitta i meditation långa perioder, men det blev inte så. Jag föredrar fortfarande yoga och jag blev även rätt förtjust i den gående meditationen. Jag tycker om att vara i rörelse helt enkelt. Och det får gärna vara långsamt. Jag älskar mindfulness. Men att sitta i långa pass med bara andning eller mantran är ändå inte riktigt min grej. 

Så därför tänkte jag berätta om att meditation på bara fem minuter faktiskt känns annorlunda. Det känns som en andningspaus. Det känns som att man hittar en bit av sig själv (och snabbt!) och det känns som om man laddar sina batterier (också snabbt!). Morgonen är en bra tid för detta. Det blir en bra start på dagen, ett sätt att samla sig och känna sig fokuserad när allt sedan drar igång. Men man behöver få vara ensam och ostörd. Tillhör du dem som ligger och snoozar, därefter hoppar rakt in i duschen och dricker ditt kaffe på språng, för att sedan dyka in i kläderna och störta ut genom dörren i sista sekunden? Då ska du nog välja ett annat tillfälle än morgonen för din kortmeditation. Det kan ju även vara så att huset är fullt med morgontidiga och högljudda barn som pockar på uppmärksamheten. Då blir det också svårt. I mitt hus är de högljudda barnen redan stora och självgående och jag har lyxen att kunna sitta ifred i fem (och ibland till och med tio!) minuter när övriga redan lämnat och allting blivit lugnt och tyst. Perfekt med andra ord. Men det finns ju också andra tillfällen på dagen. Fem minuter efter lunchen. Fem minuter mitt på eftermiddagen. Fem minuter när man kommit hem på kvällen, som en liten omställning efter dagens tempo. Fem minuter är en väldigt kort tid! Det är det som är så bra. 

Tänker du att du inte är typen som gillar att meditera? Att du är alldeles för rastlös för att sitta stilla? Att du är för aktiv? Att det bara inte kan fungera? Ja, då blir det förstås så också. Inte så bra intention att ha inför meditationen så att säga. Men tänker du istället så här: "Nu ska jag sitta ner fem minuter, blunda, sänka mina axlar, andas lugnt och bara observera mina andetag. När tankarna drar iväg med mig, då för jag tillbaka dem till andningen. Och det klarar jag." Då kan du meditera, jag lovar. Alla kan!

Forskning visar att även en så här kort liten paus gör stor nytta. Framför allt om den utförs regelbundet. Dessutom blir vi snällare när vi mediterar. Nej, jag skämtar inte. Vi blir mera välvilligt inställda både till andra och till oss själva. Så varför inte göra detta till en meditationsvecka och se vad som händer?


söndag 14 september 2014

Vitlök - bästa sättet att häva en förkylning

Jag älskar vitlök! Eftersom den är supereffektiv nu i förkylningstider. Ingenting är faktiskt bättre. Samtidigt älskar jag inte vitlöksandedräkten...


Jag tror vi alla känner till vitlökens antiinflammatoriska egenskaper. Före antibiotikans tid och långt innan någon forskning gjorts i ämnet och man kunde säga exakt vad det var som fungerade så bra, användes den flitigt som huskur. Numera vet vi att den bland annat innehåller ett stort antal svavelhaltiga ämnen, som fungerar som kraftfulla antioxidanter och motverkar att det bildas cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, bakterier, svamp och virus. 

Min egen erfarenhet av vitlöken just mot förkylning, det vill säga att snabbt bli av med en pågående förkylning eller ännu hellre att få en förkylning som just håller på att bryta ut att gå tillbaka, är att det fungerar i ungefär 90% av fallen. Det är med andra ord mer effektivt än många mediciner. Men - då räcker det inte med lite vitlök i maten - utan tyvärr krävs det större doser. En rå klyfta på morgonen och en på kvällen är kuren som fungerar. Och då ska den helst tuggas. Ta det med ett knäckebröd eller något annat, för att det inte ska bli alltför fruktansvärt...  Jag har har hävt många, många förkylningar på det sättet. De försvinner helt enkelt eller bryter aldrig ut. 

Problemet med en sådan här superdos av vitlök är dock att man stinker. Och det ganska rejält. Så det är något man får fundera över. Tidigare, när jag jobbade på kontor och dessutom hade eget rum, tyckte jag att det var okej. Numera, när jag står i yogasalarna och är i direktkontakt med människor, tycker jag däremot inte att jag kan utsätta dem för detta. Att man doftar lite svagt av vitlök efter att ha ätit en rätt med vitlöksinnehåll anser jag är en helt annan sak. Men att vitlöksdoften osar ut ur varje por och sveper in hela rummet känns som att det nog blir lite i mesta laget... 

Som ett exempel på vitlökens kraft kan vi ta veckan som gick. Min yngsta son har varit ordentligt förkyld (och det skulle aldrig gå att få i honom rå vitlök). Min man blev smittad och var inte särskilt lycklig över att halsen började värka mer och mer, eftersom han skulle springa Helsingborgs marathon igår (lördag). Så jag föreslog vitlökskuren och desperat som han var tvekade han inte en sekund. Detta innebar sedan att så fort man öppnade ytterdörren och kom in utifrån möttes man av en enorm lukt av vitlök. Hela vårt hus stank! Det är så starkt det är. Och man kunde tydligt känna i vilken ände av huset min man för tillfället befann sig. Jag frågade aldrig om han fick några kommentarer på jobbet, utan tänkte att det var väl säkert värt det. Och mycket riktigt så försvann det halsonda och det blev aldrig någon förkylning av det. Och igår sprang han marathon, helt frisk. 

Men om man nu inte vill stinka? Och ändå hålla sig frisk? Jag har bra knep för det också, för jag är faktiskt sällan sjuk. Torkad frukt är jättebra! Detta innehåller enorma mängder antioxidanter. Katrinplommon är till exempel något av det mest antioxidantrika du kan äta. Torkad frukt innehåller dock även rätt mycket kalorier (vilket innebär att man kanske får dra ner på något annat istället, kanske kakor och bröd...) och dessutom en hel del fruktsocker, vilket inte är så lyckat för tänderna. Men det kan man motverka genom att alltid skölja munnen med vatten när man ätit och även genom fluorsköljning då och då för att stärka emaljen. Betydligt bättre med torkad frukt än till exempel godis! Dessutom är det en bra idé att äta torkad frukt tillsammans med något som har lågt GI, för att minska sockereffekten. Det är också jättegott i filen, yoghurten eller gröten på morgonen, så det är ett bra tillfälle att få i sig en stor dos. Så nu när alla höstinfektioner drar igång - testa gärna! Men om du är ovan, träna upp dig successivt eftersom magen kan reagera om man inte är van vid den här typen av diet. Något annat som är värt att tänka på är att äta ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt. Vindruvor är till exempel en av de frukter som brukar innehålla allra mest bekämpningsmedel och russin görs ju av vindruvor. 

Som du säkert vet är vitamin C en av alla viktiga antioxidanter, som hjälper oss att hålla oss friska. Så här kommer även anledningarna till att du ska få i dig C-vitamin just genom frukt och grönsaker och INTE som kosttillskott till exempel i form av brustabletter:

  • Syntetiskt tillskott fungerar inte på samma sätt som naturligt C-vitamin. Det som finns naturligt i frukt och grönt samarbetar med andra antioxidanter som finns i samma produkter och vi får en synergieffekt. 
  • Med C-vitamin som kosttillskott går du även miste om många andra näringsämnen, vitaminer och mineraler. 
  • Forskning visar att regelbundet intag av C-vitamin som tillskott istället gör att vi åldras snabbare.
  • Det finns också en ökad risk för njursten om man överdoserar med C-tillskott. 


Naturligt C-vitamin finns i t.ex. apelsiner, broccoli, jordgubbar och svarta vinbär. 

Källor: bl.a 
Supermat - Helna Nyblom
Må Bra nr 3 2014



lördag 6 september 2014

Fixa eget, nyttigt chokladgodis

Ja, det är inget smalgodis, för det innehåller choklad och torkad frukt, så njut med måtta. Men det innehåller gott om fibrer, vitaminer och  antioxidanter. Och det är det inte mycket annat godis som gör. Dessutom är det lätt att fixa. Så ska man unna sig något, är detta en favorit.


Bryt mörk choklad (minst 70% kakao) i bitar och smält i vattenbad. Vattenbad innebär att man kokar upp vatten i en kastrull och hänger en skål eller mindre kastrull över, så innehållet i skålen eller den lilla kastrullen blir uppvärmt av vattenångan. På fotot har jag bara tagit 100 gram mörk choklad, därför använder jag en djup tallrik. När jag gör större satser använder jag en mindre kastrull istället så allt får plats. 

Hacka en näve mandel, en näve nötter, några aprikoser och blanda sedan även ner en näve tranbär och en näve gojibär. Allt ska sedan röras ner i den smälta chokladen. Här har jag använt hasselnötter, men cashewnötter och valnötter är också gott och annan torkad frukt som t.ex. fikon och russin funkar bra. 


Bred sedan ut smeten på ett bakplåtspapper på platt underlag (t.ex. plåt eller skärbräda) och låt stelna i rumstemperatur. Skär eller bryt sedan till mindre bitar. Allt detta tar inte många minuter att fixa. Förvara i kylskåp. Ät och njut! Mums!!!