Leta i den här bloggen

fredag 29 november 2013

Bot mot iPadnacke och kontorsåkommor

När vi håller huvudet rakt över ryggraden blir belastningen liten. Det är så vi är skapta för att röra oss. Om huvudet istället hänger framåt blir belastningen istället stor på framför allt nacke och axlar. Men så sitter många av oss när vi jobbar framför en dator. En del har kontorsjobb, där de spenderar kanske upp till åtta timmar om dagen i denna ställning… Är det konstigt om det blir problem efter ett tag och börjar göra ont?

Men nu handlar det inte längre enbart om kontorsvanor. Nu har vi skaffat oss iPads och mobiltelefoner, som vi sitter med i knät under långa stunder eller har med oss i sängen. Här böjs nacken ofta ännu mer! Det är därför vi fått en ny belastningsskada; ”iPadnacken” eller ”paddnacken” som den också kallas. Och det handlar numera inte heller bara om vuxna, utan även barn och ungdomar som håller på att skaffa sig den här typen av förslitningsskador.

Så, hur löser vi det? Ja, först och främst genom att vara medvetna om vad vi gör. Vi behöver bra arbetsställningar. Huvudet ska vara så rakt som möjligt över kotpelaren. Den som sitter och skriver på tangentbord framför en dator ska tänka på att jobba med armarna intill kroppen, ha stöd för handlederna, hålla axlarna sänkta och armbågen och underarmen i 90 graders vinkel. Bara med detta kan man få bukt med många problem. Med surfplattor bör vi sedan tänka på att inte ha dem i knät för långa stunder, utan att om möjligt istället vinkla upp dem på ett bord. Variation är viktigt! Vi bör inte sitta i samma ställningar hela tiden, utan byta då och då och helst upp och röra på oss mellan varven.

I yogan har vi något som kallas för motpositioner. Det innebär att om man böjer sig eller vrider sig kraftigt åt ett håll, så gör man därefter en position där man böjer sig eller vrider sig åt det andra hållet. ”Motpositioner” behövs i vår vanliga vardag också. En bra motposition för den som suttit framåtböjd över en dator eller ett skrivbord är att knäppa ihop händerna bakom ryggen och sträcka armarna bakåt så att bröstkorgen sträcks ut. Stå gärna upp och gör den och ta några långsamma, djupa andetag samtidigt.

Andra smarta motrörelser är att rulla axlarna, först framåt och sedan bakåt, några gånger. Att höja axlarna och sedan sänka dem. Att lyfta en arm i taget och tänja ut sidan. Eller ställ dig upp, andas in och lyft samtidigt armarna upp över huvudet, sträck på ryggen och öppna bröstkorgen. Andas sedan ut och sänk armarna. Upprepa några gånger. Rörelse ökar cirkulationen, vilket är bra för muskler och leder.

Huvudvärk och trötta ögon är andra problem som också lätt uppstår av att sitta och titta på en skärm under längre tid. Motverka detta genom att lyfta blicken då och då och titta på något långt bort en stund, helst bör man titta ut genom ett fönster.

Fysisk aktivitet över huvud taget motverkar nack- och axelproblem. Barn och ungdomar som sitter mycket framför skärmar behöver träna och röra på sig, eftersom vältränade muskler och bra syresättning hjälper kroppen att bättre klara av stillasittande och bidrar också till en bättre sömn, som behövs för att reparera, läka och bygga upp kroppen.

Framför allt handlar det alltså om en medvetenhet och att inte bara fastna i samma gamla ställning hela tiden. Och förutom smärtan; vem vill se ut som en gam i framtiden?


lördag 23 november 2013

Yogaprogram för viktnedgång

Vill du gå ner i vikt med hjälp av yoga? Gör då detta program sex dagar i veckan. Den sjunde dagen gör du istället en eller två mera vilsamma övningar. Du hittar länken till min återhämtningsyoga (Restorative yoga) längst ner på sidan. Du kommer snart att märka resultat. Fortsätter du i sex månader så kommer du att ha förändrats både i kroppen och mentalt.

Du kan göra den här sekvensen på 20 minuter om du har bråttom eller om du är ovan och det känns tungt i början, men jag rekommenderar att du ger den längre tid för bättre resultat. Tidsåtgången beror på hur länge du håller varje position och på hur många solhälsningar du väljer att göra.

Som alltid med yoga, lyssna på din egen kropp. Jag kan inte garantera att alla dessa positioner passar för just dig. Om något känns smärtsamt, undvik eller anpassa efter dina behov.


Ligg raklång på mattan, andas in och sträck armarna ovanför huvudet längsmed golvet samtidigt som du sträcker benen. Andas ut och slappna av. Upprepa tre gånger.


Liggande rullning

Böj upp benen mot bröstkorgen, ta tag runt knäna och rulla dig några gånger från sida till sida. För sedan knäna runt i en cirkel. Byt håll. Under båda dessa övningar ska du känna hur du ger massage till ryggslut och höfter.


Bidalasana – Kattens stretch

Rulla över på sidan och kom till knästående på alla fyra. Håll händerna under skuldrorna för att göra kattstretchen. Andas in och kommer ner i en mjuk svank med ryggen samtidigt som du skjuter fram huvudet och skjuter bak rumpan.


Andas ut och runda ryggen samtidigt som du riktar din blick in mot naveln. Upprepa 3-5 gånger.


Balasana – Barnet

Dra dig bakåt över hälarna till barnets position. Låt pannan få komma ner mot mattan eller stöd pannan mot händerna. Slappna av i ländrygg och axlar och ligg kvar fem andetag.



Suryanamaskar B – Solhälsningar B, variant


Stå i bergets position, parallella fötter, armarna längsmed kroppens sidor.


Andas in och höj armarna över huvudet samtidigt som du böjer benen.


Andas ut och fäll dig framåt. (Om du har ryggproblem behåller du knäna lätt böjda.) Sätt händerna mot mattan, fötterna eller vaderna och riktar hjässan nedåt.


Andas in och lyft ryggen och blicken. Håll kvar händerna.


Andas ut och kom tillbaka till framåtfällning med huvudet vänt nedåt.


Andas in och ta ett långt kliv bak med höger fot. Lyft blicken. Din vänstra fot ska nu vara mellan dina händer och ditt vänstra knä böjt i 90 graders vinkel.


Andas ut och kliv bak ditt vänstra ben till hundposition. Alternativt hoppar du över dessa två steg och gör istället ett jämfota hopp bak med fötterna, så du landar i hundpositionen direkt.


Andas in, vrid vänster fot snett ut åt vänster sida och kliv fram med höger fot mellan händerna. Andas ut, släpp med händerna och lyft överkroppen upp till krigare 1. Stäck dina armar uppåt med handflatorna vända in mot varandra eller för ihop handflatorna. Lyft bröstkorgen och om det känns bra med nacken, lyft blicken och titta upp på händerna. Håll kvar positionen tre andetag.


Andas in och flytta ner båda händerna till mattan, varsin sida om höger fot, samtidigt som du vrider runt vänsterfoten så tårna på nytt pekar framåt. Andas ut och kliv bak med höger fot till plankposition.


Andas in och sänk ner kroppen i rakt läge med armbågarna böjda intill kroppens sidor tills kroppen landar i mattan.


Lyft sedan överkroppen till uppåtvänd hund, där du böjer ryggen bakåt, sträcker båda armarna och lyfter höfterna en aning från mattan.


Andas ut och kom tillbaka upp till hundposition.

Kliv nu fram med vänster fot mellan händerna och upprepa krigare 1 på vänster sida, gå sedan tillbaka till planka, därefter uppåtvänd hund och så nedåtvänd hund igen.

Stå kvar i hunden. Andas fem andetag. Känn hur du sträcker ut hela kroppen och hur andetagen landar djupt ner i magen.


Andas in och kliv fram höger fot mellan händerna. Andas ut och kliv fram vänster fot så du står i en framåtfällning. Alternativt gör du istället ett jämfotahopp så fötterna landar mellan händerna och vänder sedan hjässan nedåt.


Andas in och lyft ryggen och blicken. Händerna är kvar i golvet, på fötterna eller vaderna.


Andas ut och kom tillbaka in i framåtfällningen med huvudet vänt nedåt.


Andas in, lyft armarna och böj samtidigt i knäna.


Andas ut, räta ut benen och för ihop händerna framför hjärtat.

Upprepa alltihop, men börja den här gången med vänster sida, dvs. vänster ben bakåt först och du börjar med krigare 1 på vänster sida.

Du kan göra Suryanamaskar B flera gånger i följd. Ju mer vältränad du blir, desto lättare kommer det att kännas.


Parshvakonasana – Sidstretch

Kliv bak med vänster fot och vinkla den utåt i 90 graders vinkel. Se till så du har en benlängd mellan fötterna och att höger knä är placerat direkt över höger ankel. Lägg höger underarm mot höger lår, så du flyttar tyngden ut åt höger. Sträck samtidigt din vänstra arm diagonalt ovanför huvudet, så det bildas en stretch längsmed hela vänster sida. Lyft vänster axel uppåt och sträck ut båda sidorna av överkroppen. Håll handflatan riktad nedåt. Känns det bra med nacken, höj blicken och titta upp på vänster hand. Håll kvar 3-5 andetag eller avancera till nästa variant.


Utthita Parshvakonasana – Utsträckt sidstretch

För att öka stretchen i sidan för du ner höger hand hela vägen till mattan bakom höger fot. Märker du att du har problem att få ner handen hela vägen, så håller du dig till den första varianten tills du är redo att avancera. Håll kvar positionen under 3-5 andetag.


Trikonasana – Triangel

Kom tillbaka upp ifrån sidstretchen och räta ut höger ben. Andas in och lyft armarna rakt ut åt sidorna med handflatorna vända nedåt. Andas ut och böj dig samtidigt från höften i sidled rakt ut över höger ben. Placera höger hand antingen ända nere i mattan bakom din högra fot, eller på foten eller någonstans längsmed ditt högra ben. Sträck din vänstra arm rakt uppåt med handflatan öppen framåt. Dina armar ska nu bilda en rak linje. Kom ihåg att hålla båda benen raka och att kroppen ska befinna sig i samma linje som höger höft och ben, så du inte hänger framåt. Lyft blicken och titta upp på din högra hand. Känns detta inte bra för nacken så titta istället rakt fram eller ner på din högra fot. Stå kvar 3-5 andetag. För att mjukt gå ur triangeln kan du böja en aning i ditt högra knä.

Upprepa sedan Parsvakonasana och Trikonasana på vänster sida.


Prasarita Padottanasa – Framåtfällning med benen isär

Stå med benen isär och fötterna parallella med en benlängd emellan. Stå med rak rygg och sänkta axlar. Andas in och lyft bröstet och blicken uppåt och andas sedan ut och fäll överkroppen framåt. Sätt händerna rakt under axlarna i linjen mellan fötterna och rikta din hjässa nedåt.


Andas in och lyft överkroppen framåt och uppåt medan du behåller händerna i mattan, så att du sträcker ut ryggen och benen. Andas ut och kom tillbaka ner i framåtfällningen med hjässan riktad mot mattan. Upprepa 3-5 gånger. Efter sista gången håller du kvar positionen i tre andetag. Lyft därefter tillbaka upp till stående samtidigt som du andas in. (Klarar du inte att nå ner till mattan och samtidigt hålla benen raka, kan du hålla händerna på vaderna istället.)


Dhanurasana – Bågen

Ligg på magen. Böj båda benen och fatta tag med händerna runt vristerna. När du andas in lyfter du bröstkorgen från mattan och trycker ifrån med fötter och vrister mot händerna, så att framsidan av kroppen sträcks ut som en båge och skulderbladen dras mot varandra i ryggen. Tyngdpunkten ligger på magen. Håll kvar 3-5 andetag.


Balasana – Barnet

Dra dig bakåt över hälarna till barnets position, som är motposition till bågen. Låt pannan vila mot mattan och lägg armarna längsmed kroppens sidor med dina handflator vända uppåt. Alternativt håller du kvar händerna under pannan som stöd. Ligg kvar fem andetag eller längre.


Ardha Sarvangasana – Halvt skulderstående

Ligg på rygg med armarna längsmed kroppens sidor och handflatorna vända nedåt. Tryck ner armarna mot mattan och lyft, med hjälp av armar och magmuskler, benen och baken upp ifrån mattan med benen vinklade från höften. Flytta upp händerna till ryggslutet och stötta kroppen med hjälp av armar och händer. Böj in hakan och håll dina fötter lätt vinklade. Håll kvar 3-5 andetag och rulla sedan mjukt tillbaka ner med ryggen i mattan medan du under hela nedrullningen håller kvar huvudet i golvet.

Eller:


Salamba Sarvangasana – Skulderstående med filt - Ljuset

Vik ihop en eller två filtar och lägg dem på mattan. Lägg dig sedan på rygg så att axlarna stöds av filten, men huvudet hamnar utanför. Böj benen upp mot magen och andas in. På utandningen trycker du armarna ner mot filten och lyfter benen och baken från mattan. Stötta med händerna mot ryggslutet och räta successivt ut benen till lodrät läge. Håll ihop benen och ligg kvar 3-5 andetag. Håll kvar händerna mot ryggen som stöd när du rullar ner, så du får en mjuk nedgång.

Denna position masserar sköldkörteln, vilket är bra för ämnesomsättningen. Observera att skulderstående inte bör göras om du har mens och ej heller vid problem med nacke, axlar eller rygg.


Matsyasana – Fisken, enkel variant

Fisken är motposition till skulderstående. Ligg på rygg med raka ben och flytta in händerna under skinkorna med handflatorna vända nedåt. Tryck armbågar och underarmar ner mot mattan. Andas in och för skulderbladen mot varandra och lyft bröstkorgen uppåt. Ta stöd med underarmarna och lyft upp huvudet en aning och placera det sedan varsamt ner i mattan med toppen av baksidan, eller allra helst, hjässan nedåt. Det ska vara minimal belastning på huvudet för att undvika nackproblem, så belastningen ligger i första hand på underarmarna. Baken är hela tiden pressad ner mot händerna. Håll kvar 3-5 andetag och kom ur positionen genom att lyfta huvudet en aning och därefter mjukt komma tillbaka ner på rygg med armarna längsmed kroppens sidor.


Jathari Parivartanasana, variant - Enkel liggande sidvridning, dynamisk

Ligg på rygg med benen böjda och fötterna i mattan. Sträck armarna rakt ut åt sidorna med handflatorna öppna. Andas in ett djupt andetag. Andas ut och låt benen få tippa åt vänster sida samtidigt som du vrider huvudet åt höger. Andas in och rulla tillbaka benen mot mitten. Andas ut och tippa benen åt höger samtidigt som du vrider huvudet åt vänster. Upprepa 3-5 gånger.

Variant

Rörelsen kommer att ha större effekt om du istället gör den med benen lyfta. Du använder magmusklerna, bearbetar bättre kroppens inre organ och du gör även av med fler kalorier. Tänk på att axlarna och armarna ska vara kvar i golvet hela tiden.


Supta Padangustasana – Liggande benstretch

Ligg på rygg och böj upp höger ben mot bröstkorgen. Fatta sedan tag med höger hand runt tårna eller tvärs över foten i ett stadigt grepp. Räta ut höger ben så det blir rakt och lägg vänster hand över vänster lår. Vänster ben ligger kvar i mattan och du behåller foten vinklad. Ligg kvar fem andetag eller mer.


Variant

Om du inte klarar att ha benet sträckt, trär du istället en rem runt höger fot.

Upprepa på vänster sida.


Savasana - Död mans ställning - Viloposition

Ligg på rygg, ta ett djupt andetag, dra armarna ovanför huvudet längsmed golvet så att du sträcker ut kroppen i hela sin längd, vinkla fötterna och låt tårna peka uppåt. Andas ut och slappna av.

Flytta sedan ner armarna längsmed kroppens sidor med handflatorna vända uppåt och låt benen få falla isär en aning. Blunda och fokusera på dina andetag en stund.

Länk till återhämtningsyoga (Restorative Yoga):
http://www.ylvashalsotips.blogspot.se/2013/09/restorative-yoga-yoga-for-aterhamtning.html

fredag 15 november 2013

I balans med tiden

När jag ibland om kvällarna ögnar igenom min att-göra-lista och konstaterar att jag bara hunnit hälften av vad jag tänkt mig under dagen, är det lätt att känna otillräcklighet. Att jag inte hann städa hallen, att jag inte hann byta våra lakan, ringa det där telefonsamtalet, köpa födelsedagspresenten, svänga inom apoteket och hämta ut hundens medicin… För jag vet ju att dessa saker hade jag hunnit – om jag hade prioriterat dem. Man hinner inte alltid allt, men man hinner det man prioriterar. Samtidigt hade jag kanske verkligen hunnit allt, om jag bara skyndat mig mera och hållit ett högre tempo?

Att hämta sin inspiration
Jag läste om en frilansande arkitekt som var väldigt duktig och kreativ. Hon brukade promenera till och från arbetet och njuta av dessa rätt så långa promenader. Ibland stannade hon till och tog en kaffe på vägen, satt och studerade folk och funderade över livet. Hon brukade även läsa mycket på sin fritid och fotografera en del. Hon hade rätt bra balans i sin tillvaro. Plötsligt en dag blev hon erbjuden ett kanonuppdrag, som skulle innebära både väldigt mycket pengar och troligen mera erkännande. Det innebar mycket arbete förstås. Men det var det väl värt? Så hon antog utmaningen och mycket jobb blev det. Hon jobbade och jobbade och jobbade. Det blev inte längre tid för de långa promenaderna eller att sitta med kaffe eller fotografera och läsa. Men det här uppdraget kändes ju så viktigt. Samtidigt kändes det inte riktigt lika roligt längre. Det kändes till och med lite svårt. Hon kände sig alltid pressad, aldrig helt utvilad och glad. Men hon blev klar i tid och levererade. Fast - det hon levererade blev inte godkänt! Först då insåg hon att det var just promenaderna, kaffestunderna när hon satt och studerade omgivningen, fotograferandet och allt det andra som gav henne inspirationen. Det var det som gjorde henne till en fantastisk arkitekt.

Leva sin dröm
Jag satt i tandläkarens väntrum och läste om en annan kvinna, en som ”lever sin amerikanska dröm”. Så fort jag såg titeln blev jag genast avundsjuk. Jag har också bott i USA, men jag fick flytta hem. Åh, vad jag också skulle vilja bo där nu och få fortsätta leva min amerikanska dröm!  Så läste jag artikeln om denna kvinna någonstans i 40-årsåldern, som är ensamstående med två barn i en stor amerikansk stad och som har ett fantastiskt chefsjobb. ”Jag jobbar jämt”, säger kvinnan. ”Jag har aldrig semester, men det gör inget för jag älskar att jobba.” Då kände jag mig plötsligt inte avundsjuk längre och jag tänkte istället två saker: 1. Är det verkligen möjligt att älska att jobba så mycket att man aldrig någonsin längtar efter att få vara ledig, att till exempel få resa någonstans bara för nöjes skull? Och 2. Är hon verkligen ärlig? Mot sin omgivning? Mot journalisten? Och framför allt mot sig själv? Vill hon verkligen aldrig ha semester ihop med sina barn?

Livsbalansen
Åtta timmars sömn, åtta timmars arbete och åtta timmars rekreation. Detta är den uråldriga ekvationen för ett bra och balanserat liv. Då ska vi tänka på att saker som snöskottning, att storhandla, tvätta och städa faktiskt är arbete och alltså inte ska räknas in i rekreationskvoten… Allt som känns som en plikt mera än som något roligt hör till kategorin arbete. Rekreation är allt det andra, det som känns bara kul. Men hur många lever så?

Ostyckad tid
Bodil Jönsson skriver i sin bok ”Tio tankar om tid” om ostyckad tid. Att sammanhängande sjok ger oss rum i tiden. Ofta är det de sammanhängande tidssjoken vi behöver för att skapa något av kvalitet. Det är då vi hinner bli närvarande i nuet. Inte när vi springer från uppgift till uppgift som om det handlade om ett stafettlopp. Detta gäller förstås både jobb och fritid. Jag kan till exempel inte spela spel med mina barn genom att utnyttja fem minuter här eller där mellan en massa andra uppgifter. Vi måste istället sätta oss ner och spela spelet den tid som det tar. Precis som att läsa en bok ger en bättre läsupplevelse om jag sitter och läser åtminstone en halvtimme i taget, istället för två minuter i taget. Med småduttar här och där blir det svårt att få ett ordentligt sammanhang.

Ställtid
Bodil Jönsson skriver även om ”ställtid”. Ställtid är ”den tid det tar att ställa i ordning, ställa till rätta så att man sedan kan börja göra något”. Komma-igång-tid skulle man också kunna kalla det. Det är bland annat på grund av ställtiden som det kan bli svårt att hinna med allt på att-göra-listan. För där står ju bara allt som ska hinnas göras. Där står ingenting om all ställtid som måste till mellan de olika grejerna. Och om inte ställtiden är inräknad, då tar naturligtvis allting mycket mera tid än vad som var beräknat. Vi behöver alltså räkna med ställtiden. Dessutom, har vi väl investerat i ställtid, så är det mera effektivt att stanna kvar i uppgiften ett tag. Varje ny uppgift kräver ju ny ställtid.

Ting tar tid
Detta är också ett av Bodils uttryck. En självklarhet egentligen, men ändå så lätt att förbise. Men om jag tänker igenom hur lång tid varje sak ungefärligen bör ta att utföra, och sedan dessutom lägger till lämplig ställtid, då inser jag plötsligt att det är rimligare att lägga 10 saker på min att-göra-lista istället för 30… Visst, det kanske finns 30 saker som behöver göras, men om jag ändå inte hinner göra dem, så att de istället ligger ogjorda på listan vid dagens slut, då blir de bara en källa till frustration. Med 10 saker på listan som jag verkligen hinner med kanske jag känner mig mera nöjd? Om jag dessutom bestämmer vilka tre som är allra viktigast, då har jag dessutom min prioritering klar. Det gäller även att rannsaka sig själv och fundera över hur mycket ”fri” tid man vill ha. Det är den tiden som behövs för att orka med det andra. Behövs det varje dag? Varje vecka? Eller räcker det med en dos bara lite då och då? Jag älskar visserligen mitt arbete, men vill ändå inte arbeta jämt som kvinnan i exemplet ovan. Det finns andra saker som jag vill hinna göra också. Och planerar jag inte in det så blir det kanske inte av?

Till sist
De flesta som ligger på sin dödsbädd ångrar inte att de inte arbetade mera…  



Källa: Tio tankar om tid – Bodil Jönsson

lördag 9 november 2013

Bra mat för äldre

I tisdags var jag och lyssnade på Charlotte Erlanson-Albertsson, som höll ett föredrag om ”Bra mat för äldre”. Och jag tycker även det var ett föredrag som passade för oss som inte är pensionärer. Alla vuxna borde tänka på vad de äter. Det är då vi har chansen att bli äldre - och fortfarande vara friska, vilket väl är vad vi vill? För något som upprör åtminstone mig är när jag ser människor i 40-50-årsåldern, som redan har skaffat sig en "gammal" kropp på grund av dålig kost och fysisk inaktivitet. Så onödigt!

Charlotte är professor i medicinsk och fysiologisk kemi på Lunds Universitet och även känd kostexpert, föreläsare och författare. Jag har läst några av hennes böcker och vill därför passa på här att tipsa om dem. Bra som julklappar, både att önska sig och att ge bort: ”Maten som stärker din hälsa”, ”Mat för hjärnan” och ”Kokbok för hjärnan”. Läs mer om dem och om Charlotte på hennes hemsida:
Charlotte Erlanson-Albertsson

Så här kommer några småbitar från föredraget blandat med mina egna tankar:

Vad vi bör äta i korthet
Frukt, bär, grönsaker, rotfrukter, fisk, nötter, spannmål, syrade mejeriprodukter, kyckling, te och kaffe.

Vad vi inte bör äta i korthet
Rött kött, charkprodukter, mättat fett.

Om omega-3 och fisken
Omega-3 är viktigt för hjärnas funktion (motverkar bland annat demens) och bidrar också till en stabilare hjärtrytm. För den som är vegetarian är bra omega-3-källor nötter, mandel, linfrö och chiafrön. För den som inte är vegetarian är fisk och skaldjur en utmärkt källa. Tre gånger i veckan bör vi äta fisk enligt Charlotte. Ett problem är miljögifterna som numera finns i många fiskar och hon föreslår därför att man byter leverantör och inte alltid äter samma fisk. Och fisk från Östersjön bör vi helst undvika. Fiskpinnar och fiskburgare är heller inte den bästa fisken eftersom den är för processad. Något att tänka på som förälder eftersom just fiskpinnar är den fiskrätt som många barn gillar mest och som man enkelt fixar till en stressig vardagskväll…

Om köttet
Inte mer än 300 g i veckan tycker Charlotte och om man kokar köttet så blir det bättre. Kalops och köttgrytor är alltså nyttigare än biffar som är rosa inuti. (Usch i vilket fall som helst, tycker jag själv…)

Om mejeriprodukterna
Mejeriprodukter ska vi inte dricka utan äta. Ost och yoghurt är bra med andra ord, men att bälga i sig en massa mjölk är det inte. Kvinnor som dricker mycket mjölk utvecklar i högre utsträckning bröstcancer jämfört med kvinnor som inte storkonsumerar mjölk enligt Charlotte. Själv kan jag tillägga att detta gäller även män; män som dricker mycket mjölk får i större utsträckning prostatacancer. Syrad mjölk (yoghurt t.ex.) är däremot hälsosamt, så heja yoghurten!

Om brödet
Vi har blivit rädda för bröd och äter alldeles för lite, tycker Charlotte. I England, där man äter minst bröd i Europa, är man också tjockast. Det är alltså inte brödet som gör folk tjocka om nu någon trodde det, utan det är andra faktorer. Men givetvis ska brödet vi äter helst vara nyttigt och fullkorn, gärna surdeg och hembakat.

Om chokladen
Den är bra, som vi redan vet. Choklad innehåller antioxidanter och hjälper till att hålla oss friska, bland annat öppnar den blodkärlen och motverkar att hjärnceller dör. Men det är mörk choklad vi ska ha, den ljusa innehåller för mycket socker. Den mörka har även ett inslag av bitterhet, vilket gör att vi inte kräver mer-mer-mer, utan istället känner oss nöjda och belåtna efter någon eller några rutor. Perfekt att runda av och avsluta en måltid med alltså. Men mer än 37 g per dag (ca 4 rutor) bör vi inte äta.

Om honungen
Den är underestimerad tycker Charlotte. Honung är lite antiseptiskt och sårläkande och innehåller bland annat mineraler och B-vitaminer. Jag blir så glad när jag hör det, för jag har alltid älskat honung och när jag pluggade kostkunskap påstod vår lärare att honung var likvärdigt med socker och därför dåligt. Jag visste att hon hade fel. Jag hade läst något annat någonstans, men kunde inte just då minnas varken var eller vad och kunde alltså inte komma med några motbevis. Men nu vet jag alltså bättre och honung är en naturprodukt som är på frammarsch. Däremot ska vi helst äta den kall, menar Charlotte. Den gör alltså större nytta i yoghurten än i teet.

Om kaffet och teet
Är verkligen Masesgården Sveriges enda hälsohem??? I så fall bordet det vara hög tid för oss att starta fler, eller… I alla fall tog Charlotte upp Masesgården i Dalarna som ett ställe där det inte serveras kaffe. Kaffe har nämligen oförtjänst dåligt rykte i vissa hälsokretsar. Gissa vad som händer mitt på dagen på Masesgården? Då försvinner folk därifrån. Vart då? Jo, de åker iväg och dricker kaffe! Men kaffe är alltså inte onyttigt, utan tvärtom i lagom doser, 2-3 koppar per dag, bra för hälsan för de flesta vuxna människor. Bland annat hjälper det till att stabilisera blodsockret och ger visst skydd mot diabetes, Parkinsons sjukdom, åldersdemens och vissa virussjukdomar.

Vad gäller te så är det fullt av antioxidanter och det gröna teet är i synnerhet hälsosamt. Bland annat gynnar det blodcirkulationen och får kärlen att slappna av. Studier tyder på att det ökar livslängden. Så en fem koppar om dagen är en bra dos att få i sig. Utan socker givetvis. Samtidigt så finns det kanske gränser för hur mycket man orkar dricka på en dag. Fem koppar te och tre koppar kaffe, då får man nästan gå med muggen i handen hela tiden…

Tugga maten
Det är viktigt att tugga maten ordentligt! Tuggandet stimulerar nämligen hjärnan och tänkandet. Acetylkolin (signalämne i hjärnan) frisätts. Det finns studier som visar att studenter som sitter och tuggar tuggummi klarar sina tentor bättre. Att tugga maten bidrar också till att det sedan blir lättare att smälta den.

Om 5:2-dieten
Om denna sa Charlotte att det krävs energi för att reparera nervceller och de två ”svältdagarna” med 5:2-dieten räcker inte energin till för detta. Alltså är det inte så smart att följa den dieten. Min egen åsikt är att normalviktiga människor inte behöver svälta sig två dagar i veckan, men däremot kan man ta två dagar när man äter riktigt nyttigt. Eller kan man vända på det och äta nyttigt i fem dagar och synda lite i två… Och då blir det egentligen precis samma sak som Charlottes 80:20-diet, vilket innebär att till 80% så äter man bra och till 20% så slår man på stort. För människor som behöver gå ner i vikt anser jag dock faktiskt att 5:2-dieten kan vara en rätt bra idé. Det är en diet man kan stå ut med och som fungerar.

Charlotte poängterar även att det är viktigt att ha roligt. Och det är en nog så viktig poäng. Att bara sitta och äta hälsosam mat dagarna i ända och ha ett urtrist liv – är det hälsa? Så roliga aktiviteter, bra umgänge och lagom med sömn är så klart också viktiga bitar för ett långt och frisk liv.

Eftersom jag själv är väldigt intresserad av vad som gör att vissa människor blir väldigt gamla och håller sig friska hela vägen, lägger jag som avslutning till länken till mitt eget tidigare blogginlägg om de Blå Zonerna, sju platser med ovanligt många 100-åringar:  Tips från de blå zonerna



lördag 2 november 2013

Pizza på knäckebröd



Ska du fixa till en lunch och har idétorka? Testa i så fall att göra pizza med knäckebröd som botten. Enkelt, kul och gott. Dessutom har man alltid (i alla fall jag!) knäckebröd hemma i skåpet. Lättast är att använda vanliga knäckebrödsskivor. Då kan var och en få den topping de vill ha och portionerna blir lagom stora och enklare att äta. Fast det ser samtidigt tjusigt ut om man, som på bilden, gör en stor pizza. Här har jag använt Leksands Knäcke, normalgräddat 100% fullkorn. Det innehåller bara vad jag kallar "rena" ingredienser; fullkornsrågmjöl, vatten, jäst och salt. En nyttig botten med andra ord. Till just den här varianten har jag först penslat med lite tomatketchup och därefter fyllt på med strimlad rödlök, tomat, mozzarella och fetaost. Man gräddar i 225 grader i ugnen ca 10 minuter. Superlätt! Supergott!

PS Lär av mitt misstag och lägg fyllningen ända ut i kanten, så slipper du få yttersta biten bränd.