Leta i den här bloggen

fredag 16 augusti 2013

Sju smarta vardagsrutiner efter semestern


Tillbaka på jobbet

Förra veckan handlade många artiklar i media om bästa sättet att komma igång på jobbet efter semestern. Så vad är egentligen bäst? Att rivstarta med att stiga upp fem, börja dagen med att träna och sedan fortsätta på jobbet med uppkavlade ärmar, vild energi och en maffig att-göra-lista? Eller att mjukstarta med några sovmorgnar, lägga de första dagarna på att bara orientera sig, prata med kollegor och läsa igenom mejlen och sedan kanske gå hem tidigare än vanligt för att hinna grilla och ”softa” och njuta av att det ju faktiskt ändå fortfarande är sommar? Sanningen är väl egentligen varken det ena eller det andra, utan att hitta ett alternativ som fungerar och känns bra. Alla kan för övrigt inte ”softa” den första veckan. Jobbar man till exempel inom vården funkar det oftast inte med att drälla in 45 minuter senare än vad som var tänkt. Eller för den butiksanställda att gå hem tidigt för man vill sitta ute och grilla istället.

Effektiv som Obama

Obamas vanor valsade också runt i media som exempel på hur man blir mera effektiv genom att minska sina val. Obama äter alltid samma frukosträtt; flingor och mjölk och en banan. Vad ska man säga om det? Bra gjort Obama! Hoppas bara inte det är alltför sockriga flingor, typ sådana där med en massa choklad på. (Fast det är det säkert inte, Obama är klokare än så.) Faktum är att de flesta av oss, vi som äter frukost alltså, redan äter likadant dag efter dag efter dag. Vi står inte på morgnarna och velar över om vi ska laga omelett, koka gröt eller nöja oss med yoghurt och macka. Vi gör som vi brukar. Just för att det är enklast. Det viktiga är just ATT vi äter frukost och helst ska det vara en BRA frukost.

Obama har också likadana kläder jämt på jobbet; blå kostym eller grå kostym. Då slipper han stå i garderoben och fundera över hur han har lust att se ut just idag. Steve Jobs och hans svarta polotröjor är ett annat exempel. Samma varje dag. Ja, inte exakt samma tröja förstås, de måste ju tvättas mellan varven tänker man sig, men likadan. En del yrkesgrupper är ju för övrigt lyckliga nog att ha det så alldeles automatiskt. Den som är läkare eller apoteksanställd tar på sig sin vita rock. Tandläkarna på folktandvården går runt i sina ljusblå eller gröna overaller, och den som är brandman funderar nog inte heller över vilken skjorta som blir snyggast vid eldsläckningen, eftersom det redan finns en färdig arbetsklädsel att hoppa i. Men för andra kan det till och med höra till dagens roligheter att få klä sig lite personligt och kreativt. Kanske. Men, som sagt, samma varje dag sparar definitivt tid.

Något som däremot inte togs upp är Obamas frisyr. För den måste väl vara rätt lättskött och kräva minimalt med funderande? Jag tror aldrig precis Obama lägger dyrbar tid på att stå och föna håret eller fundera på om han blir snyggare i svans eller knut. (Och Anders Borg har ju redan bestämt att han är snyggast i svans. Varje dag.) Skaffa en praktisk frisyr alltså.

Rutiner över huvud taget sparar tid åt oss. Vi slipper tänka så mycket. Att välja tar både tid och energi. När besluten är fattade redan innan och vanorna sitter går allting snabbare.

Alltså (och nu är det slut på skämten, nu talar vi allvar):

7 praktiska råd för en smidig och hälsosam vardag

1. Stig upp och lägg dig på samma tider varje dag och se till så det ligger 7-8 timmars sömn inplanerade under natten. Då mår kroppen bra och du blir effektivare.

2. Nyttig frukost. Något som du står dig på ända fram till lunch. Man BEHÖVER inte äta samma varje dag. Det kanske är roligare att variera sig. Men bestäm i förväg, så du slipper välja på morgonen.

3. Bra matvanor även utöver frukosten. Ta med sig egen mat till jobbet är oftast billigare och nyttigare än att äta ute och inte riktigt veta vad man får i sig. Men planera här också för att spara tid.

4. Samma klädstil varje dag eller inte, men bestäm kvällen innan och fundera inte för länge.

5. Någon typ av motion varje dag. Annars sover du inte gott. Motionen ger dig dessutom MER energi och gör dig MER kreativ. Det är därför vi inte ska hoppa över den. Det är en investering nämligen.

6. Utomhusvistelse varje dag. Vi människor behöver solljuset, både för vårt mentala välbefinnande och för att fylla på med vitamin D. Slå gärna ihop utomhusvistelsen med motionen så vinner du tid.

7. Något roligt varje dag. Detta är kanske det allra viktigaste när det gäller att skapa sig en bra vardag. Ligger dagen framför dig utan något roligt alls? Då måste du planera in något, om aldrig så litet, och observera – det ska vara något som DU tycker är roligt och inte något som andra förväntar sig att du ska tycka om. Inget annat råd är egentligen riktigt meningsfullt om vi inte känner livsglädje.

Glöm inte att dina vanor formar ditt liv och vem du är. Och det är du själv som väljer.